Arkansas

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Dit artikel gaat over de staat Arkansas. Zoek je het artikel over de rivier Arkansas? Klik dan hier!
Arkansas
The Natural State
The Land of Opportunity

Flag of Arkansas.svg Seal of Arkansas.svg Arkansas in United States.svg

Hoofdstad Little Rock
Aantal inwoners 3.013.756 (2020)
Oppervlakte 137.733 km²
Gouverneur Sarah Huckabee Sanders (R)
Lid van de VS sinds 1836
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

Arkansas (spreek uit: ar-ken-saw) is een Amerikaanse staat. De staat ligt in het zuiden van het land. Arkansas grenst aan de staten Missouri, Oklahoma, Texas, Tennessee, Louisiana en Mississippi. De afkorting van de staat is AR en de bijnamen zijn 'The Land of Opportunity' en 'The Natural State' (het land van de mogelijkheden en de natuurlijke staat). De hoofdstad van Arkansas is Little Rock.

Het gebied waar Arkansas nu ligt was vroeger onderdeel van het Franse Louisiana-territorium. Het werd onderdeel van de Verenigde Staten na de aankoop van Louisiana in 1803. Arkansas werd opgenomen als de 25e staat in 1836. In de staat was de slavernij toegestaan en erg belangrijk voor de economie. In 1861 scheidde Arkansas zich van de Verenigde Staten af en werd onderdeel van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Pas na de Amerikaanse Burgeroorlog werd Arkansas opnieuw onderdeel van de Verenigde Staten. Na de oorlog werd in de staat de rassensegregatie ingevoerd. Dit betekende dat blanke en zwarte Amerikanen gescheiden moesten leven. In de jaren 1950 en 1960 kwam hier pas een einde aan.

Arkansas is een "rode staat" waar de Republikeinse Partij veel invloed heeft. De staat staat bekend als de thuisstaat van oud-president Bill Clinton, schrijver Maya Angelou en zanger Johnny Cash.

Geschiedenis

Koloniale periode

De Soto overleed tijdens zijn regio naar Arkansas en moest vervolgens daar begraven worden.

Arkansas werd bewoond door verschillende inheemse volkeren, zoals de Caddo, de Osage en de Quapaw. De eerste European die het gebied bezocht was de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto in 1541. Hij voer de Mississippi op naar Centraal-Arkansas. Voor De Soto was Arkansas niet echt waardevol. Hij werd ziek en gaf het bevel om de vrouwen en kinderen van de volkeren te vermoorden. Na de dood van De Soto vertrokken de Spanjaarden uit het gebied.

Hierna kwam het gebied onder controle van de Fransen. Zij zette in 1686 een handelspost in Arkansas op, wat de eerste Europese nederzetting in het gebied was. De Fransen en Spanjaarden gebruikten de naam "Arkansas" om het gebied aan te duiden. Deze naam was afgeleid van de naam die de Illinois (een volk) gaven aan de Quapaw (een ander volk). Later werd de belangrijkste rivier van de staat hiernaar vernoemd, waar uiteindelijk de staat naar vernoemd is.

Arkansas was onderdeel van het Franse Louisianaterritorium. In 1803 werd dit grote gebied verkocht aan de Verenigde Staten (de aankoop van Louisiana).

Onderdeel van de Verenigde Staten

Het Arkansas-territorium met de data van de afscheiding van Oklahoma.

Het Louisianaterritorium verdubbelde het grondgebied van de Verenigde Staten. De Amerikanen besloten het immense gebied te verdelen in kleinere territoria. In 1819 ontstond hierdoor het "Arkansas-territorium". Deze territoria mochten toetreden tot de Verenigde Staten als staat wanneer ze genoeg inwoners hadden. Arkansas werd officieel een staat op 15 juni 1836. Oorspronkelijk behoorde een groot deel van Oklahoma bij Arkansas. In 1824 werd dit gebied echter een apart territorium.

Arkansas was vanaf het begin al een "slavenstaat". Dit betekende dat de slavernij er toegestaan was. Dit was normaal in de zuidelijke staten. In de noordelijke staten was de slavernij verboden. De slavernij zorgde voor veel discussie in de Verenigde Staten. Toen Arkansas een staat wilde worden, leidde dit tot een discussie over de slavernij in het Amerikaans Congres. Na een 25-urige discussie mocht Arkansas uiteindelijk een staat worden.

Tijdens de jaren 1830 werden de meeste inheemse volkeren uit de staat verdreven. Zij vestigden zich grotendeels in Oklahoma.

Amerikaanse Burgeroorlog

Zie Amerikaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Arkansas scheidde zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog samen met andere zuidelijke staten af van de Verenigde Staten. Zij stichtte een nieuw land; de Geconfedereerde Staten van Amerika (of de Confederatie). In de Confederatie was slavernij volledig toegestaan. De Zuidelijke Staten waren namelijk bang dat de slavernij zou worden afgeschaft door de landelijke overheid. Na de verkiezing van Abraham Lincoln (die tegen de slavernij was) besloten de staten zich af te scheiden. Arkansas werd onderdeel van de Confederatie op 6 mei 1861.

De staat lag op een strategisch punt tijdens de oorlog. Het Noordelijke leger wilde via de Mississippi de Confederatie in tweeën splitsen. De noordelijke generaal Ulysses S. Grant bewoog zich langs de rivier naar de havenstad New Orleans in Louisiana. In Arkansas vonden hierdoor verschillende slagen plaats, zoals de slag bij Wilson's Creek en de slag bij Cane Hill. In de staat ontstond een rebellie toen het Noordelijke leger steeds verder opdrong. Arkansas moest zelfs zijn hoofdstad in 1863 verplaatsen naar Hot Springs en later naar Washington. Little Rock dreigde namelijk in handen van Grant te vallen.

Na de oorlog kwam Arkansas onder militair bestuur te staan. In 1868 werd Arkansas opnieuw onderdeel van de Verenigde Staten, waardoor de inwoners weer konden stemmen tijdens verkiezingen.

Late 19e eeuw

Arkansas onder militair bestuur

Na de oorlog kwam Arkansas onder bestuur van de Republikeinen te staan. Voor de oorlog hadden de Democraten de overhand in de staat. De Republikeinen waren toentertijd een stuk progressiever dan de Democraten (tegenwoordig is het tegenovergestelde het geval). De Republikeinen zorgden ervoor dat de slaven in de staat bevrijd werden. Ook kwam er algemeen stemrecht voor alle mannen. Als reactie hierop ontstond de Ku Klux Klan (KKK). De KKK wilde voorkomen dat Afro-Amerikanen konden stemmen. Ze belaagden Afro-Amerikanen en voerde gewelddadige acties en moorden op hen uit. De KKK werd uiteindelijk tijdens de jaren 1870 verslagen.

Rond dezelfde tijd kwam er een einde aan de Reconstructie. In de late jaren 1880 kwam er hierdoor rassensegregatie naar de Verenigde Staten. Dit betekende dat zwarte en blanke Amerikanen gescheiden van elkaar moesten leven. Er kwamen aparte scholen, bibliotheken en andere voorzieningen. Plaatsen in het openbaar vervoer waren gescheiden. Ook leefden de twee groepen in aparte wijken. Afro-Amerikanen kregen minder geld voor hun voorzieningen, waardoor er een groot verschil in kwaliteit was. Ook werden wetten doorgevoerd die moesten voorkomen dat zwarte Amerikanen (en arme blanke Amerikanen) makkelijk konden stemmen.

Vanaf de Reconstructie stond de staat jarenlang onder de Democratische Partij. De zuidelijke afdeling van de Democratische Partij was toentertijd voorstander van de rassensegregatie.

20e eeuw

De negen van Little Rock gaan onder beveiliging van Amerikaanse soldaten naar school.

In het begin van de 20e eeuw kwamen veel immigranten uit Duitsland en Oost-Europa naar de staat. In 1927 overstroomde de Mississippi, wat tot veel schade in de staat leidde. In dezelfde periode verslechterden de banden tussen blanke en zwarte Amerikanen. De KKK werd namelijk tijdens het presidentschap van Woodrow Wilson opnieuw opgericht. In 1919 vond een groot bloedbad plaats in Elaine, waarbij meer dan 100 zwarte Amerikanen en vijf blanke Amerikanen vermoord werden. De Grote Depressie raakte Arkansas hard, aangezien deze gepaard ging met droogte. Arkansas ontving dan ook veel geld door de New Deal. Het ging pas beter met de staat tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1931 koos Arkansas Hattie Caraway als een van de eerste vrouwelijke senatoren in het Amerikaans Congres.

Tijdens de jaren 1950 en 1960 kwam er een einde van de rassensegregatie in de staat. Scholen waren als eerste aan de beurt in jaren 1950. Dit leidde tot protest van gouverneur Orval Faubus. In 1957 zouden negen zwarte scholieren voor het eerst naar een (voormalige) blanke school gaan. De gouverneur stuurde de Nationale Garde van de staat om hen tegen te houden. Uiteindelijk moest president Dwight D. Eisenhower zelfs ingrijpen. Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat de negen van Little Rock in het gehele land bekend werden. De rassensegregatie kwam pas echt in de jaren 1960 ten einde.

Vanaf de jaren 1970 verloren de Democraten aan terrein. De Republikeinen wonnen juist steeds meer in de staat. Zo wist de Republikeinse gouverneur Winthrop Rockefeller de landbouw te hervormen en de economie aan de gang te krijgen. Desondanks werd hij in 1979 opgevolgd door de Democraat (en latere president) Bill Clinton. De economie van Arkansas is blijven groeien sinds de jaren 1980. De staat probeert bedrijven te lokken door belastingvoordelen. Ook investeert de staat veel in infrastructuur.

Geografie

Landschap

Een snelweg door de Ozark Mountains.

Arkansas behoort tot de Zuidelijke Staten. Ook behoort het zuidelijke gedeelte van de staat tot de zogeheten Sunbelt. De staat heeft bijna alleen rechte grenzen. In het oosten wordt de grens echter gevormd door twee rivieren; de Mississippi en de St. Francis River. De staat is ook vernoemd naar een rivier (de Arkansas). De stroomt dwars door de staat heen en mondt in de Mississippi uit.

Het landschap van de staat kan in twee regio's worden verdeeld. In het noordwesten ligt een hoogvlakte. Het landschap is hier een stuk bergachtiger en heuvelachtiger. Ook liggen gebergten, zoals de Ozark Mountains en de Ouachita Mountains. Het zuidoosten van de staat is een laagvlakte. Het landschap vrijwel volledig vlak met enkele kleine hoogteverschillen. Door deze regio stromen veel rivieren die soms overstromen. Dit zorgt voor vruchtbare grond, waardoor veel landbouw in deze regio plaatsvindt.

Het hoogste punt van de staat is Mount Magazine (839 meter). In de staat zijn ook een hoop grotten te vinden.

Steden

In Arkansas liggen niet veel grote steden. Hier staan de vijf grootste.

Grootste steden van Arkansas

Naam Inwoners County
1. Little Rock 183.133 Pulaski County
2. Fort Smith 83.461 Sebastian County
3. Fayetteville 68.726 Washington County
4. Springdale 63.082 Washington- & Benton County
5. Jonesboro 60.489 Craighead County

Klimaat

Arkansas heeft te maken met een subtropisch klimaat. Dit betekent dat de zomers heet zijn, terwijl er zachte winters voorkomen. Arkansas heeft te maken neerslag door het gehele jaar. Toch zijn de winters iets droger dan de zomers. De staat grenst niet naar de Golf van Mexico, maar toch beïnvloedt deze zee het klimaat in de staat. Ondanks het subtropische klimaat kan er af en toe sneeuw vallen in de staat.

Qua weerextremen komen in Arkansas vaak tornado's voor. De staat ligt in de zogeheten Tornado Alley, waar veel van deze wervelwinden voorkomen. Ook kunnen de restanten van orkanen de staat bereiken. De orkanen zijn dan wel al flink afgezwakt, waardoor ze meestal minder schade aanrichten dan aan de kusten.

Bevolking

Bevolkingsgroepen

Arkansas heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. Het inwonersaantal van de staat neemt toe, maar deze toename gaat steeds minder snel.

63% van de bevolking bestaat uit blanke Amerikanen, 18% uit Afro-Amerikanen, 11% uit Latino's, 2,3% uit Aziatische Amerikanen en 0,6% van de bevolking uit inheemse Amerikanen. De meeste inwoners hebben een Afrikaanse, Ierse, Engelse, Duitse, Franse, Schotse of Italiaanse afkomst. De meeste immigranten zijn afkomstig uit Mexico.

Taal

De officiële taal van Arkansas is het Engels. Dit staat vastgelegd in de grondwet van de staat. Het Engels wordt gebruikt in de politiek, rechtspraak en op school. Ook is het Engels de alledaagse taal (en vaak de enige taal) van de meeste inwoners.

Religie

Arkansas maakt onderdeel uit de Amerikaanse Bible Belt. Dit is een gebied in de Verenigde Staten dat erg religieus is. 86% van de bevolking hangt dan ook het christendom aan. Hiervan is 78% protestants en 7% katholiek. De grootste protestantse stromingen zijn het baptisme, het methodisme en de pinksterbeweging.

14% van de inwoners is niet religieus. Daarnaast zijn er nog kleinere religies, zoals de islam en het jodendom, die beide minder dan 1% hebben.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arkansas&oldid=838082"