Help mee! Maak een account en meld je aan. We zijn op zoek naar nieuwe moderators! Meer informatie »

Armenië

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Crystal Clear app kedit 002.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij de wiki helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.
Republiek Armenië
Հայաստանի Հանրապետություն / Hayastani Hanrapetut’yun

Armenië map.gif

Hoofdstad Jerevan
Aantal inwoners 2.974.184 (2013)
Oppervlakte 29.743 km² (4,5% water)
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd Serzj Sarkisian (sinds 2008)
Regeringsleider Tigran Sargsyan (sinds 2008
Taal Armeens (Hayerēn)
Volkslied Mer Hayrenik
Munteenheid Dram
Godsdienst Christendom (ongeveer 100%)
Landcode ARM


Armenië is een land in de Kaukasus, het ligt naast Turkije. De hoofdstad is Yerevan. Het ligt deels in Europa en in Azië. Vroeger was het land erg arm, nu word het steeds rijker.

Dagelijks leven

Waar de kinderen dagelijks mee beginnen is: 's Morgens vroeg opstaan en als eerst hun gezicht wassen, tanden poetsen en hun haar kammen. Daarna gaan ze eten. Wat ze 's morgens meestal eten is: Brood, kaas, olijven met thee of melk.

Na het eten gaan ze naar school. In Armenië gaan de kinderen rond zes of zevenjarige leeftijd naar school. Ze zitten dan in klas 1. In de eerste klas leren ze schrijven en leren er hun moedertaal, Armeens dus. Ze maken ook gedichten. Dat zijn de belangrijkste punten in het eerste jaar.

Op een 10-jarige leeftijd zitten ze in de 4e klas en leren ze Armeens, Russisch, Frans, scheikunde, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en sport. Om 14.00 uur gaan de kinderen naar huis.

Om 16.00 uur is het etenstijd, dus om die tijd gaan ze warm eten. Armeense gerechten zijn erg uitgebreid. De meeste gerechten bestaan uit groente en vlees. De beroemdste gerechten van Armenië zijn: Tolma, goschlama en gorowats. De beroemdste drank is de Armeense Brandy.

Na het eten gaan ze hun huiswerk maken. Als het af is mogen ze naar buiten, om te spelen met hun vrienden en klasgenoten. Dan gaan ze weer naar huis, nemen een douche en gaan slapen.

De leerlingen hebben altijd drie maanden zomervakantie. De zomervakantie is altijd erg leuk, want dan is het lekker weer en het wordt niet snel donker. Tot 22.00 uur is het licht en de mensen zijn allemaal buiten. De vrouwen zitten allemaal buiten in een groepje, gezellig koffie drinken en praten. De mannen zitten ook in een groepje buiten, meestal gaan ze 'n potje schaken, of kaarten. De jongeren zitten dan ook in een groepje, ze wandelen of spelen, of ze zitten gewoon te praten. In de zomer blijven de kinderen vaak ook lang op. De hele avond blijven ze buiten spelen.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/index.php?title=Armeni%C3%AB&oldid=323306"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation