Baron

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adel
Rangkroon keizer.svg
Keizer
Rangkroon Koning.svg
Koning
Rangkroon Prins.svg
Prins
Rangkroon Hertog.svg
Hertog
Rangkroon Markies.svg
Markies
Rangkroon Graaf.svg
Graaf
Rangkroon Burggraaf.svg
Burggraaf
Rangkroon Baron.svg
Baron
Rangkroon Ridder.svg
Ridder
Rangkroon Ridder.svg
Jonkheer

Baron is een adellijke titel. De vrouwelijke versie is barones. In de Belgische en Nederlandse rangorde staat baron tussen erfridder (boven) en burggraaf (onder).

De titel wordt tussen de voornamen en achternaam (chique gezegd: geslachtsnaam) geplaatst. De titel wordt dan geschreven zonder hoofdletter, om verwarring met de achternaam te voorkomen. Een voorbeeld:

Erven

De titel kun je in Nederland en België op 2 manieren erven:

  1. Alle kinderen krijgen de titel
  2. De eerstgeboren zoon krijgt de titel

Bij mogelijkheid 1 heeft iedereen (van de afstammelingen in mannelijke lijn), mannelijk of vrouwelijk, recht op de titel baron of barones.

Bij mogelijkheid 2 wordt de titel geërfd in Salische lijn. Dat wil zeggen dat de oudste zoon zich baron mag noemen. De rest is titelloos en is dus gewoon jonkheer of jonkvrouw. Deze komt vooral voor in families die tot de adelstand verheven zijn. Overgang op iedereen komt het meeste voor bij 'geslachten' die ooit ingelijfd of erkend zijn. Een voorbeeld bij deze laatste is de de familie De Smeth, die in de achttiende eeuw door Tsarina Catharina II van Rusland (oftewel Catharina de Grote) tot Russisch Rijksbaron werden verheven en later in Nederland erkend.

In Duitsland gebruikt men de titel (in het Duits Freiherr) enkel als aanspreektitel, met uitzondering van enkele Baltisch-Duitse familie die voor 1917 door de Russische tsaar werden erkend. Zij schrijven hun naam dan als volgt: voornaam Freiherr von achternaam.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Baron&oldid=831881"