Bot (anatomie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een skelet van een mens
Vogelskelett.jpg

Een bot (meervoud botten) is een hard beenweefsel wat zorgt voor stevigheid in ons lijf. Of in een lijf van een dier. Botten bestaan uit kalk en lijmstof. Kalk is hard, en lijmstof zorgt dat botten wat 'soepeler' kunnen worden.

In je lijf zitten 206 botten. Bij kinderen zijn dit er meer, omdat deze botten later nog aan elkaar groeien. De botten in je lichaam zorgen voor stevigheid en ook om de organen in je lichaam te beschermen. Je schedel is een soort beschermdoos voor je hersenen en je ribben beschermen de longen.

De meeste botten zitten in je handen en voeten. Dit komt omdat je vingers en tenen erg beweeglijk zijn. Er zitten wel 27 botten in je hand.

Zo zie je er van de binnenkant uit, het skelet

Gewrichten

Botten zitten op verschillende manieren bij elkaar. Op sommige plekken in je skelet zijn die botten vergroeid, zoals bij je schedel. Ze zijn dan aan elkaar gegroeid. De botten kunnen ook vast zitten door middel van kraakbeen. Bij deze twee opties is er geen beweging mogelijk. Bij gewrichten is wel beweging mogelijk. Een gewricht is een overgang tussen twee botten. Aan de ene kant van het bot zit een bol en aan de andere kant een soort holte. In de holte zit een olie-achtige vloeistof. Zo kunnen de botten soepeler bewegen.

Botbreuk

Als je je bot breekt, is er sprake van een botbreuk. Er zijn 2 soorten breuken: een open, en gesloten. Als je een gesloten botbreuk hebt, dan is de breuk onderhuids. Als hij open is, steekt het bot uit je vel. Op welke manier je je bot ook breekt, je moet naar een dokter. Als je bot uit de kom is, moet hij hem recht zetten. Anders word je gespalkt en krijg je gips.

Symptonen bij een botbreuk: - Pijn - Rode huid - Zwelling - Een krakend geluid bij het bewegen van het bot - Schade aan de huid (dit is alleen te zien als je en open breuk hebt)

Weetjes

  • Volwassenen hebben 206 botten.
  • Als baby heb je meer botjes dan ook een volwassene, omdat de botjes later nog 'aan elkaar groeien'.
  • Kraakbeen zit op het einde van je botten en zorgt voor een glad en veerkrachtig oppervlak, waardoor je botten niet breken als je beweegt.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bot_(anatomie)&oldid=789396"