Coca-Cola

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Coca-Cola flesje

Coca-Cola is een frisdrank.

Uitvinder en ontdekking

Coca-Cola is uitgevonden door John Pemberton. Zijn volledige naam is John Stith Pemberton. Hij werd geboren op 8 juli 1831 en stierf op 16 augustus 1888. Hij had een apotheek en zocht een drankje of pilletje die hem zou onderscheiden tegen zijn concurrenten. Hij zat dagenlang na zijn werk in de apotheek een drankje te brouwen. De hoofdingrediënten waren kokabonen en colanoten. Op 8 mei 1886 ontdekte hij een soort siroop dat Coca-Cola zou heten. De klanten die het drankje dronken tegen hoofdpijn, buikpijn en maagkramp vonden het drankje niet alleen helpen tegen de klachten, maar ze vonden het ook nog lekker! Cola wordt nog steeds veel gedronken. Er worden ongeveer 1 miljoen drankjes per dag verkocht.

Waarschijnlijk werd de eerste Coca-Cola geproduceerd in een fabriek in 1894 of 1890. In het begin was de drank enkel in de Verenigde Staten in karretjes langs de weg te koop, maar al vlug was het in heel de wereld te koop.

De bekende colafles werd in 1915 door de glasblazer Earl R. Dean ontworpen. Coca-Cola is sinds 1893 als handelsmerk geregistreerd, dat wil zeggen dat niemand een product mag verkopen dat ook Coca-Cola heet.

Wist je dat...

  • ... Dankzij Coca Cola de kerstman rood is? Hij was eerst groen!
  • ... Cola zonder kleurstof groen zou zijn?
  • ... Cola nu ook al bestaat met je eigen naam erop?

Fotogallerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Coca-Cola&oldid=398245"
Persoonlijke instellingen