Dwergkonijn

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Een dwergkonijn is een klein soort konijn.

Rassen

Er zijn drie verschillende soorten rassen dwergkonijntjes. De Kleurdwerg, het pooltje en de Nederlandse Hangoordwerg.

Een dwergkonijntje wordt ongeveer 25-35 cm lang. Het staartje is ongeveer 3 cm lang. Zijn oren zijn ongeveer 5 cm. Ze worden ongeveer 800-1600 gram zwaar en worden ongeveer 5-7 jaar oud.

Voedsel

Konijntjes hebben als voeding nodig hooi, droogvoer en groenvoer.

Hooi is heel belangrijk voor de darmen (spijsvertering). Je moet zorgen dat de konijnen altijd genoeg vers hooi hebben,ze mogen er zo veel van eten als ze willen ze worden er niet dik van.

In droogvoer zitten zaden, graden en gedroogde groenten. Er zitten alle voedingsstoffen(zoals vitamines )in die konijntjes nodig hebben. Ze mogen er niet teveel van eten anders worden ze dik van.

Konijntjes vinden groenvoer heel erg lekker. Het is vers voedsel zoals klaver, gras, wortel, appel en witlof. Sommige dingen mogen ze niet teveel van eten (zoals sla), want dan kunnen ze diarree krijgen.

bijvoorbeeld knaagblokken zijn ook erg belangrijk want ook al zijn konijnen geen knaagdieren toch hebben ze knaagtanden, als ze niet genoeg kunnen knagen worden de tanden te lang.

Ze knabbelen graag aan jonge takken van bijvoorbeeld eikenbomen, een stukje hard oud brood of aan knabbelstokken. Konijnensnoepjes: vinden de meeste ook lekker.

Konijnen moeten genoeg kunnen drinken anders worden ze ziek. Je moet ze elke dag vers water geven. Je moet het water niet in een bakje doen anders wordt het water vies van de plas of poep. Een flesje is wel goed. In het tuitje zit een balletje. Als het konijn tegen het balletje duwt komt er een beetje water uit. Het konijn likt zo al het water op.

Verzorging

Wat moet je doen om goed voor een konijntje te zorgen:

 • Voer: Elke dag vers en schoon voer geven. Elke dag schoon water geven.
 • Hok: 1 of 2 keer per week het hok helemaal schoon maken. als je een hok aanschaft, let dan goed op: koop een ruim hok, het liesft zo ruim mogelijk. als het kleiner is dan 80 centimeter, moet het konijn er elke dag uit. koop niks kleiner dan 65 centimeter. dat voelt als een gevangenis voor 't konijn.
 • Vacht: Je moet een konijn met lange haren borstelen. Anders krijgen ze klitten en gaat er ongedierte in zitten.
 • Tanden: Je moet goed op de tandjes letten of ze niet te lang worden anders kan hij niet meer eten. Daarom moet je ze genoeg te knabbelen geven dan slijten de tandjes. Bijvoorbeeld een dikke stok. Anders moet je naar de dierenarts die kan ze dan bijknippen.
 • Nagels: Ook de nagels moet je op letten want als ze te lang worden kunnen ze niet meer lopen. Daarom moetje ze wel eens op de tegels of zo laten lopen. Anders kun je de nagels knippen. Of de dierenarts kan dat doen.
 • Bewegen: Konijnen huppelen en springen graag, daarom moet je ze veel in een ren laten lopen of met ze gaan wandelen. Dit kan met een speciaal konijnenriempje.
 • Optillen: Konijntjes mag je niet gewoon optillen. Je moet ze voorzichtig vastpakken bij de buik en onder het kontje. Anders kan hij zijn rug breken als hij gaat spartelen en dan kan hij nooit meer lopen.
 • Dierenarts: Een keer in het jaar moet je met konijntjes naar de dierenarts voor spuitjes anders kunnen ze ziektes krijgen. Dat is net als bij kinderen.
 • Speelgoed: Konijntjes moeten genoeg te spelen hebben anders vervelen ze zich. Bijvoorbeeld een speelgoedwortel, wilgenbal, karton en nog veel meer.
 • Gedrag: Konijnen kunnen niet praten dus moet je goed opletten hoe ze met hun lichaam doen en welke geluiden ze maken. Zoals bijvoorbeeld:
  • Met zijn oren slaan = blijheid,
  • Wild gillen = hij heeft erg veel pijn,
  • In je vinger bijten als je voer geeft = schiet eens op,
  • Op zijn achterpoten gaan staan = nieuwsgierig,
  • Met zijn neus porren = hij vind je leuk!
  • Zijn vacht: als het glimt, zit het konijn goed in zijn of haar vel!!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/index.php?title=Dwergkonijn&oldid=150828"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation