Help mee! Maak een account en meld je aan. Soccerball svg.png WikiKids wenst het Nederlandse en het Belgische voetbalelftal veel succes op het WK in Brazilië!

Gevangenis

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gevangenis, ook wel het huis van bewaring genoemd, is een gebouw, of een groep van gebouwen, om mensen gevangen te nemen, waarvan wordt gedacht dat ze gevaarlijk zijn, zoals mensen die een moord hebben gepleegd. Deze mensen worden vaak "boeven" genoemd.

Gevangenissen in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 60 gevangenissen, in de meeste zitten allemaal mannen. Sommige gevangenissen hebben een aparte afdeling voor vrouwen. In totaal hebben we in Nederland ongeveer 16.000 gevangenen. Er zijn ook speciale gevangenissen voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar, die gevangenissen noemen ze jeugdinrichtingen. Je hebt ook TBS klinieken, dat zijn gevangenissen me mensen die ziek in hun hoofd zijn.

Vroeger

Er zijn sinds de 18e eeuw gevangenissen. Voor de 18e eeuw kregen de mensen als ze wat gedaan hadden een klap en moordenaars werden gedood. In de 18e eeuw werden mensen opgesloten in muurtorens en in kolenkamers van het stadhuis, het was daar koud en vies en ze kregen vaak alleen maar water en brood. Daar zaten ze vaak met veel mensen waar door er veel gevochten werd. 60 jaar geleden varanderde dat allemaal, toen kregen ze aparte cellen waar mensen alleen in zaten, eigenlijk net als nu. Ze kregen meer vrijheid, en mochten overdag uit hun cel.

Binnenkomen

Natuurlijk is een gevangenis zwaar bewaakt, overal zijn tralies en op de hoge hekken zit vaak prikkeldraad. In elke ruimte hangen camera’s en alle deuren van elke ruimte worden achter je op slot gedraaid. Als je binnenkomt moet je al je metalen spullen af doen zoals een horloge en riem dan loop je door een detectiepoortje tot hij niet meer piept. Daarna ga je naar een kamer die heet het bad, daar moet je je uitkleden en gaan douchen. De bewakers van “het bad” (de badmeester) kijken dan goed je kleren na op wapens. Al je bezittingen die je bij je hebt moet je inleveren en krijg je na je gevangenis straf terug. Je mag trouwens gewoon je eigen kleren aanhouden dus je hoeft geen gevangenispak met zwart witte strepen aan. Dan gaan ze je ondervragen en maken ze een foto van je. Ook krijg je een toilettas en een lakenpakket en dan ga je naar de vleugel, dat is de afdeling waar je cel is. Je cel is 4 meter 50 lang en 2 meter 40 breed. Er staat een douche, een toilet, een wastafel, een bed, een bureau en een kast. Als je wilt kun je een televisie op je cel krijgen, maar daar moet je wel voor werken, met werken verdien je geld op je rekening daarvan kan je je televisie huren en spullen kopen. Je mag je cel zelf opvrolijken met posters plaatjes en foto’s, ook mag je een klein huisdiertje hebben zoals een vogeltje of een vis.

Dagje gevangenis

Eten doe je in je cel. Een gevangene zit ongeveer 16 uur per dag in zijn cel. De rest kunnen ze hun eigen tijd indelen. Zo ziet een dag voor een gevangene er ongeveer uit: Het werk van een gevangene bestaat uit het maken van speelgoed meubels of auto onderdelen en nog veel meer en daar verdienen ze een beetje geld mee. Het luchten gebeurt in groepjes. Op vaste tijden want anders zou het een troep worden als iedereen overal vrij naartoe kan lopen, dan zou er geen overzicht meer zijn op de gevangenen.

Vrije tijd

In hun vrije tijd kunnen ze verschillende dingen doen zoals: sporten, een cursus volgen, studeren en diploma’s halen. Dan kunnen ze later als ze vrij zijn een goede baan vinden. Ze kunnen ook naar de bibliotheek om boeken te lenen. Het lijkt allemaal luxe maar je schijnt het gauw zat te zijn, want je hebt toch niet alle vrijheid die je thuis hebt. Een gevangene kan 1 uur per week bezoek krijgen. Het bezoek wordt goed gefouilleerd, ze moeten door een metaal detector poortje lopen en cadeautjes worden eerst door de bewaking bekeken. En je bent nooit alleen met je bezoek, er zit altijd een bewaker bij. Per week mag je 10 minuten bellen en je mag natuurlijk ook brieven sturen en ontvangen wanneer je dat wilt.

Terug naar de maatschappij

Als de gevangenen niets ergs hebben gedaan, dus bijvoorbeeld geen moord hebben gepleegd, is het zinvol om ze terug te sturen naar de maatschappij. Dat gebeurd natuurlijk niet zomaar. Ze ondergaan eerst een "screening" (onderzoek) bij de psychiater, en dan is het nog een heel erg lang traject. Ze moeten leren geen delicten meer te begaan (geen strafbare feiten meer te plegen), en in de maatschappij te leren leven. Als ze dat kunnen, en ze zijn onderzocht door de psychiater, kunnen ze in principe terug keren naar de maatschappij, en kunnen ze een nieuwe start maken.

In het buitenland

Uiteraard is Nederland niet het enige land waar gevangenissen staan, in elk land staat wel een gevangenis. Helaas is het in de buitelandse gevangenissen veel minder prettig. Slechte hygiëne, onterecht gevangen genomen, zijn slechts een voorbeeld. In China worden mensen opgesloten als ze aan spiritualiteit doen, iets wat in onze maatschappij heel erg gewoon is. Ook krijgen gevangenen die een moord hebben gepleegd, soms de doodstraf. De tijd tot hun dood zitten ze uit in een extra beveligd deel. gelukkig is in Nederland de doodstraf verboden. de ergste straf in nederland is levenslang

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Gevangenis&oldid=337416"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation