Guillaume van Luxemburg (1981)

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins Félix, Prinses Alexandra en Prins Guillaume
Wapen luxemburg.jpg

Erfgroothertog Guillaume Jean Joseph Marie van Luxemburg (Luxemburg, 11 november 1981), is de oudste zoon van Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg.

Hij is sinds 7 oktober 2000 de Erfgroothertog van Luxemburg, toen zijn vader Henri de troon besteeg.

Zijn titels luiden voluit: Zijne Koninklijke Hoogheid de Erfgroothertog van Luxemburg, Prins van Nassau en Prins van Bourbon-Parma. De laatst genoemde titel mag hij dragen omdat hij in mannelijke lijn afstamt van Hertog Robert I van Parma. Koninklijke bloedverwanten van hem zijn onder andere koningin Beatrix van Nederland, koning Albert II van België en de laatste kroonprins van Oostenrijk, Otto von Habsburg.

Guillaume heeft 3 broertjes en 1 zusje:

Zijn opleidingen bestaan uit de Lycée Robert-Schumann in Luxemburg, de kostschool Beau Soleil en Instituut Le Rosey in Zwitserland, Royal Military Academy Sandhurst in het Engelse Camberley. Aan de Brunel University in Londen heeft hij een bachelor behaald in internationale politicologie. Hij zet zijn opleiding voort in Zwitserland.

Ondanks dat hij nog erg jong is, neemt hij al enkele officiële taken op zich. Zo ging hij in 2005 naar Canada.

Guillaume heeft veel hobby's; hij is geīnteresseerd in muziek en sport, speelt piano en doet aan voetbal. Hij beoefent ook zwemmen en volleybal. De Erfgroothertog spreekt vloeiend Frans, Duits, Luxemburgs en Engels. Daarnaast spreekt hij redelijk Spaans.

In 2002 kreeg Guillaume een relatie met de Noorse Pia Haraldsen. Pia is een geadopteerde dochter van het nichtje van koningin Sonja van Noorwegen. Pia en Guillaume hadden elkaar ontmoet op de bruiloft van kroonprins Haakon en Mette-Marit. In 2003 eindigde de relatie met Pia.

Guillaume is de peetvader van zijn broertje Sébastien, van zijn achterneef prins Emmanuel van België, van zijn neef prins Paul Louis van Nassau en van Noah de Nassau, de zoon van zijn broer.

Hij trouwde op 19 (burgerlijk huwelijk) en 20 oktober 2012 (kerkelijk huwelijk) met Gravin Stéphanie de Lannoy. Zij kreeg met dit huwelijk de titel Prinses van Luxemburg.

Zie ook

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de GFDL-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia


 
De toekomstige Koningen en Koninginnen in Europa

De kroonprinsen en kroonprinsessen:
Elisabeth (België) | Frederik en Mary (Denemarken) | Alois en Sophie (Liechtenstein) | Guillaume en Stéphanie (Luxemburg) | Catharina-Amalia (Nederland)
Haakon en Mette-Marit (Noorwegen) | Leonor (Spanje) | Charles en Camilla (Verenigd Koninkrijk) | Victoria en Daniel (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Guillaume_van_Luxemburg_(1981)&oldid=370271"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation