Help mee! Maak een account en meld je aan. Soccerball svg.png WikiKids wenst het Nederlandse en het Belgische voetbalelftal veel succes op het WK in Brazilië!

Halloween

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Halloween is een Amerikaans feest dat gevierd wordt op 31 oktober.

Wat is Halloween?

Halloween is één van de oudste feesten. Het feest wordt al duizenden jaren gevierd. Halloween is ontstaan uit verschillende soorten feesten. Deze feesten werden gevierd door verschillende culturen. Het eerste feest is Samhain. Dit is een Keltisch feest. De Kelten zijn een volk die meer dan 2000 jaar geleden leefden in Europa. Zij vierden met Samhain dat de oogst binnen was en dat het zaad voor volgend jaar klaarlag. Daarboven werden ze gunstig gestemd met eten en drinken. Soms werd ter ere van hen een avondmaal met levende en doden aan dezelfde tafel. Het tweede feest is Pomona. Een feest dat door de Romeinen gevierd werd. De Romeinen geloofden in de god Pomona. De god van het fruit en de tuinen. Het laatste feest is Allerheiligen en Allerzielen. Dit is een feest dat door Christenen gevierd wordt. Met Allerzielen herdenkt men alle mensen die zijn overleden. Deze drie feesten zijn samen uitgegroeid tot Halloween. Die leefden in wat nu Frankrijk, Engeland en Schotland wordt genoemd.

De kelten vierden hun nieuw jaar op 1 november.

Hoe wordt het feest gevierd?

Halloween wordt vooral gevierd in Ierland, Engeland, Amerika en Canada. In Amerika wordt Halloween heel uitbundig gevierd. Bijna iedereen gaat verkleed langs de deuren. Volwassenen doen ook mee. De meeste huizen zijn eng versierd en er staan pompoenen voor de deur. In de grote steden zijn er zelfs grote optochten. Er rijden daar grote versierde wagens in mee. Er worden speciale gerechten gemaakt voor Halloween en er komt enge muziek uit de huizen.

Trick or Treat

Kinderen gaan met Halloween zo eng mogelijk verkleed langs de deuren om mensen te laten schrikken. Ze roepen dan Trick or Treat! Trick or Treat is Engels en betekent ongeveer een smerig geintje of iets lekkers. Kinderen die langs de deur gaan willen dus snoep. En als ze dat niet krijgen halen ze natuurlijk een smerig geintje met diegene uit. dat is leuk vind wij tenminsten.het leukste pak vind matijs de doode sinterklaas en Emma van aleshet pak van heloween.

Wat deden de mensen vroeger met Halloween?

Vroeger geloofde ze dat er een nacht was van god Samhain. Ze dachten dat god Samhain tijdens die nacht de geesten op aarde ronddoolden en dat god Samhain legioenen van duivelse geesten naar de aarde bracht. Daarom kwamen de druïden bij elkaar en staken ze een groot vuur aan. Dan dachten ze dat ze de geesten weg jaagden. Het volk moest dan altijd de druïden eten en drinken geven omdat zij de geesten verjaagden. Daardoor gingen de kinderen verkleed als enge wezens en haalden toen fruit op. Later is dat overgelopen tot snoep. Tegenwoordig kan het ook een klein cadeautje zijn.

Geschiedenis van Halloween

Mensen zijn gaan geloven dat geesten terug kwamen. En begonnen zich te verzetten tegen het kwaad. Men was bevreesd voor de kwelling van de terugkerende geesten. Hoewel sommige van onze voorouders was de overgrote meerderheid van de toenmalige bevolking er toch niet gerust in. Daar en boven werden ze gunstig gestemd met eten en drinken. Soms werd ter eren aan hen een avondmaal gehouden met levende doden. aan de zelfde tafel waarbij niet gesproken werd. De druïden begonnen te helpen met god Samhain zich tegen het volk te verzetten. Het volk deed net alsof zij druïden waren en later bedelde ze voor fruit. Daardoor de Trick or Treats.

De Christelijke Impuls

Het originele feest van de heidense god van de dood werd die manier een herdenken van de Cristelijke dood. mensen begonnen langzaam minder in geesten te geloven. tot de kerk een feest begon om heilige doden te herdenken.Allerheiligen werd vroeger op verschillende data gevierd afhankelijk van de streek, een veel voorkomende data was 13 mei, maar vooral onder invloed van de Ierse Kerk, die de Heidense praktijken van Samhain wilden doen vergeten, werd Allerheiligen verplaatst naar 1 november. Het was de paus Gregorius IV ( 827-844) die in 835 daarvoor tekende en het was Lodewijk de Vrome (814-840) die er wat later een verplichte rustdag van maakte. Later werd 2 november, bij ons 'Allerzielen' genaamd, in Engeland 'All Souls' door Pauls Johannes XIX (1024-1032)ingesteld om het lot van arme zielen te herdenken en voor hun zielenheid te bidden. met halloween gaan ze eigenlijk ook een soort van doden herdenken En leggen daarom ook eten en drinken bij het graf. dan denken ze dat ze het echt op eten.

De Romeinse inpuls

voor de romeinen was het feest samhain rond 1 november.

het feest van samhain nam deels een nieuwe wending toen de romeinen in de eerste eeuw na christus het land van de kelten veroverden en bezetten, later kwam pomona. want zij introduceerden er namelijk hun feest pomona.

verdere evolutie

Halloween was bij iedereen vergeten tot er in de helft van de 15de eeuw iets gebeurde dat halloween heeft gered. In 1492 landde Columbus in de 'nieuwe wereld' Halloween kreeg de naam nacht van Samhain.

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd met snoep, pompoenen, zwarte katten, magie, kwade geesten, spoken, en skeletten. Kinderen gaan eng verkleed langs de huizen en vragen om een traktatie of dreigen met een grap. Halloween bestaat al 2000 tot 5000 jaar.


Symbolisme

Beater Clown & La Catrina, Mexico
Kleur Symboliek
Zwart dood, nacht, heksen, zwarte katten, vleermuizen, vampieren
Oranje pompoenen, herfst, de verkleurende bladeren, vuur
Paars nacht, het bovennatuurlijke, mystiek
Groen goblins, monsters
Rood bloed, vuur, kwaad
Blauw water, lucht

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Halloween&oldid=293645"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation
In andere talen