Hitlerjugend

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leden van de Hitlerjugend in 1933 in Berlijn.

De Hitlerjugend (Nederlands: Hitlerjeugd) was tussen 1922 en 1945 de jeugdbeweging van de NSDAP. De Hitlerjugend was ook, net zoals nazi-Duitsland, nationaalsocialistisch ingesteld.

Oprichting en groei

De vlag van de Hitlerjugend.

Gustav Adolf Lenk wilde zich aansluiten bij de NSDAP, maar werd afgewezen omdat hij te jong was. Hij richtte daarom in 1922 de Hitlerjugend op, maar de nieuwe nationaalsocialistische jeugdbeweging had niet meteen succes. Veel mensen waren niet erg enthousiast omdat er al veel andere jeugdbewegingen bestonden. Bij de bekendmaking van de oprichting van de Hitlerjugend waren er slechts 17 tieners aanwezig. Ook werd de beweging pas in 1926 goedgekeurd door Adolf Hitler. De jeugdbeweging groeide langzaam, in 1932 had het pas 100.000 leden. Dat was erg weinig vergeleken met de 10 miljoen leden van de Reichsausschuß Deutscher Jugendverbände (Rijksorganisatie voor Duitse Jeugdverenigingen). In 1933, toen de nazi's aan de macht kwamen in Duitsland, werd Baldur von Schirach jeugdleider van het Duitse Rijk. Hij verbood de Reichsausschuß Deutscher Jugendverbände en de leiders werden weggejaagd.

In 1929 werd er een vrouwelijke afdeling van de Hitlerjugend gecreëerd. Meisjes van 10 tot 14 jaar behoorden tot de Jungmädelbund en die van 14 tot 18 jaar bij de Bund Deutscher Mädel. In 1939 telde de BDM 1,5 miljoen leden.

In 1939 werden alle jongeren boven de 17 jaar (behalve Joden) verplicht om lid te worden van de Hitlerjugend. Toen waren er al zo'n 8,7 miljoen leden. In 1941 werd het verplicht voor alle jongens ouder dan tien jaar. Maar liefst 4 miljoen jongeren wisten toch buiten de Hitlerjugend te blijven, ondanks de zware straffen die hen en hun ouders boven het hoofd hingen.

In 1940 werd Artur Axmann de nieuwe leider van de Hitlerjugend, als opvolger van Baldur von Schirach.

Training en geweld

Leden van de Hitlerjugend op kamp, 1933.

Bij de Hitlerjugend werden de leden getraind. Lichamelijk, maar ook op hun kennis over bijvoorbeeld de geschiedenis van de NSDAP. Jongens van tien jaar moesten aan bepaalde lichamelijke eisen voldoen, ze moesten bijvoorbeeld in 12 seconden 60 meter kunnen sprinten en 2,75 meter kunnen verspringen. Verder werden de leden agressieve neigingen aangeleerd en op school leerden ze met wapens omgaan.

Leden van de Hitlerjugend gaan op kamp, waarbij ze veel sporten. Ook marcheren ze door de straten van de stad met trommels en vlaggen.

De Hitlerjugend was geen nette beweging, maar juist gewelddadig. Soms waren er straatgevechten. Tussen 1931 en 1933 overleden 23 jongens van de Hitlerjugend als gevolg van geweld. Een 12-jarige jongen, die in 1932 in zijn eentje interesse wilde wekken onder de bevolking voor een anticommunistische partijbijeenkomst van de NSDAP, werd op straat aangevallen door jonge communisten. Met messen werd op hem ingestoken en hij stierf op straat.

Maar ook binnen de Hitlerjugend liep het wel is uit de hand. Soms werd er een wedstrijd gehouden tussen twee groepen waarbij ze elkaars armbanden moesten afpakken. Dat ging vaak fout en er braken vechtpartijen uit. De leiders keken toe en moedigden hun zelfs aan. Ook waren er tussen de jongens van de Hitlerjugend en de BDM-meisjes seksuele contacten, wat nogal uit de hand liep.

Zelfs tijdens de Kristallnacht in 1938, waarbij er Joden werden vernederd en vermoord, werden Joden mishandeld door leden van de Hitlerjugend.

Hitler over de HJ

Adolf Hitler vond de jeugd van Duitsland belangrijk. Dit zei hij tijdens de partijdag van 1938 in Neurenberg:

”Jullie, mijn jeugd, zijn de meest waardevolle garantie voor de toekomst van onze natie, en jullie zijn voorbestemd om de leiders te worden van een glorieuze nationaalsocialistische maatschappij. Vergeet nooit dat jullie op een dag over de wereld zullen heersen!”

Verzet

Niet alle mensen vonden de Hitlerjugend een goede jeugdbeweging. De Duitse verzetsgroep Weisse Rose was ook tegen de ideeën van Hitler voor de Hitlerjugend. Die verzetsgroep bestond uit jongeren en studenten. Ze verspreidden blaadjes met daarop oproerende teksten tegen de regering. Later werden de leden van Weisse Rose opgepakt, maar er kwamen nieuwe verzetsgroepen.

Doel

Het doel van de Hitlerjugend was om de jeugd de overtuigen van de nazi-ideeën van Hitler. De jongens moesten ook voorbereid worden op het leven van een Duits soldaat.

Taken

Soldaten van de Hitlerjugend oefenen met een geweer, 1933.

Duitsland werd vaak gebombardeerd door de geallieerden. Veel leden van de Hitlerjugend hadden een taak bij brandweerkorpsen om de branden na een bombardement te blussen. Of ze ruimden het puin.

Leger

Toen de oorlog langer ging duren, moest de Hitlerjugend actief gaan deelnemen aan de oorlog. Ze werden onderdeel van de Wehrmacht. Ze hielpen bijvoorbeeld het geschut te laden, of ze bemanden luchtafweergeschut. In mei 1945 waren er ongeveer 200.000 kinderen die hielpen met de luchtverdediging van Duitsland. Ze werden Flakhelfer genoemd. Oudere jongens werden meestal soldaat of werden lid van de SS. Maar ook kwamen steeds meer jongere kinderen bij het leger, vooral toen de geallieerden Duitsland waren binnengevallen. De 12. SS-Panzer-Division Hitlerjugend werd halverwege 1943 opgericht en bestond uit meer dan 20.000 leden van de Hitlerjugend. Deze divisie nam deel aan onder andere Operatie Overlord, de Slag om de Ardennen en de Slag om Boedapest. Tijdens het Proces van Neurenberg werd de divisie schuldig bevonden aan de oorlogsmisdaden die zij hadden begaan. Op 7 en 8 juni 1944 hadden ze 142 geallieerde soldaten geëxecuteerd. De bevelhebber van de divisie, Kurt Meyer, werd verantwoordelijk gesteld voor deze misdaden. Hij kreeg levenslang gevangenisstraf.

De Amerikanen namen duizenden leden van de Hitlerjugend gevangen. Ze geloofden hun ogen niet om deze jonge "gehersenspoelde en genazificeerde" kinderen aan het front te zien vechten.

In maart 1945 werd ook voorgesteld om meisjes en vrouwen van de BDM een wapen te geven om Duitsland te verdedigen. Ook tijdens de Slag om Berlijn zaten leden van de Hitlerjugend in de Duitse verdediging, ook al was het niet een georganiseerde eenheid. Ze waren zelfstandig of vochten in kleine groepjes. Ze leerden omgaan met een Panzerfaust, een licht antitankwapen. Met dat sterke wapen hebben de kindsoldaten heel wat Russische tanks uitgeschakeld.

De leden van de Hitlerjugend die soldaat waren moesten linies verdedigen die al op instorten stonden. Vele leden pleegden zelfmoord, nadat ze gehoord hadden van de overgave en de zelfmoord van Hitler. Toch wilden sommigen zich niet overgeven en gingen achter de vijandelijke linies door met het saboteren en moorden van geallieerde soldaten. In opdracht van Heinrich Himmler werd de nieuwe burgemeester van Aken vermoord door een 16-jarig lid van de Hitlerjugend en een 23-jarige leidster van de BDM. Het lukte, maar de jongen overleed door een landmijn en de vrouw raakte gewond. Na de oorlog werden dit soort moordenaars opgespoord en gestraft.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Hitlerjugend ontbonden en verboden. De twee leiders, Baldur von Schirach en Arthur Axmann, kregen gevangenisstraf.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hitlerjugend&oldid=688439"