Hudson

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het stroomgebied van de Hudson en de zijrivier de Mohawk

De Hudson (Engels: Hudson River) is een rivier in de Verenigde Staten. De rivier is 507 kilometer lang.

De Hudson ontspringt in het Adirondackgebergte in het noorden van de staat New York. Daarna stroomt hij zuidwaarts, richting zee. Bij het stadje Cohoes vloeit de Hudson samen met de Mohawk River. Vervolgens passeert de rivier de stad Albany. Ten zuiden van Albany stroomt de rivier door de Hudsonvallei, een groene vallei met veel oude boerderijen. Uiteindelijk mondt de rivier uit in de Atlantische Oceaan bij New York City.

De Hudson is vernoemd naar Henry Hudson. Deze Engelsman voer voor de Nederlandse V.O.C. naar het oosten, om zo en snellere route naar Indonesië te vinden. Dat lukte niet en hij landde dus op de kust van Noord-Amerika. De W.I.C. ging toen het gebied koloniseren. De kolonie noemden ze Nieuw-Nederland. Ze stichten verschillende forten en dorpen langs de rivier, waaronder Nieuw-Amsterdam (nu New York City) en Beverwijck (nu Albany). Uiteindelijk verloren de Nederlanders het gebied aan de Engelsen.

In 2009 was de Hudson wereldnieuws. Een vliegtuig van US Airways was opgestegen vanaf de luchthaven van New York en was op weg naar Seattle. Pas in de lucht was er een aanvaring met een zwerm van ganzen. De motoren begonnen langzaam uit te vallen en het vliegtuig moest dus zo snel mogelijk een noodlanding maken. Eén probleempje: Het vliegtuig vloog vlak boven de stad New York. De piloot moest daarom landen op de rivier, midden tussen de wolkenkrabbers. Dit lukte vlekkeloos en alle 150 passagiers en 5 bemanningsleden konden gered worden. Zij werden met kustwachtboten naar vaste wal gebracht, terwijl het vliegtuig langzaam zonk. Alle vijf de bemanningsleden hebben een eremedaille gekregen voor deze knappe prestatie.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hudson&oldid=698677"