Jezus in de islam

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Isa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook: Jezus Christus
De naam 'Isa' geschreven in islamitisch-Arabische kalligrafie.

In de islam geloven moslims dat Jezus (Arabisch: عِيسَى ٱبْنُ مَرْيَمَ; Isa ibn Maryam, letterlijk 'Isa, zoon van Maryam') een profeet en boodschapper van Allah (God) is. Moslims geloven dat Jezus naar het wereld is gekomen om de Bani Israïl (Israëlieten) te leiden met een boek dat de Indjil (het Evangelie) heet.

In de Koran staat dat Jezus op wonderbaarlijke wijze werd geboren uit de maagd Maryam (Maria). Anders dan in het christendom wordt in de islam niet geloofd dat Jezus is gekruisgd. Volgens de Koran werd hij door Allah gered en steeg hij op naar de hemel, waar hij nog steeds leeft. Dit maakt dat moslims niet geloven dat Jezus is gestorven voor de zonden van de mensheid. Daarnaast geloven moslims niet in de drie-eenheid, waardoor Jezus voor hen ook niet goddelijk is. Ze hebben echter wel veel respect voor hem als profeet van Allah.

Volgens de islam zal Jezus in het einde der tijden terugkomen om te vechten tegen Dajjal (vergelijkbaar met de Antichrist, maar niet helemaal dezelfde figuur).

Leven

Geboorte

Het verhaal van de islam over het geboorte van Jezus in de Koran begint met een proloog die verschillende keren wordt verteld. Het gaat eerst over de geboorte van zijn moeder, Maria, en haar dienst in de tempel van Jeruzalem onder de hoede van de profeet Zacharia. De islamitische theologie erkent de puurheid van Maria, maar niet het concept van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (dat Maria verwekt werd en op de wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt) dat in sommige christelijke tradities wordt aangetroffen.

Gabriël vertelt Maria dat ze een zoon krijgt

In de islam geloven ze (nat de christenen) in het maagdelijke geboorte van Jezus. Het verhaal over de maagdelijke geboorte begint met een aankondiging aan Maria door de engel Gabriël. Gabriël zegt dat ze geëerd boven alle vrouwen van elke land is, en dat ze een zuivere zoon zal krijgen. Gabriël veklaart dat de zoon Jezus moet heten, en dat hij een hele goede profeet zal worden. Maar Maria vraagt: "Hoe kan ik zwanger worden als niemand me heeft aangeraakt (zwanger gemaakt)?", waarop Gabriël zegt: "God kan besluiten wat Hij wil, en dat zal gebeuren."

Het verhaal gaat verder, over hoe Maria wordt overweldigd door de pijn van de bevalling, terwijl ze wordt voorzien van een stroom water en een palmboom, die ze kan schudden zodat rijpe dadels eruit kunnen vallen. Nadat Jezus is geboren, draagt ​​zij (Maria) het kindje Jezus terug naar de tempel van Jeruzalem en wordt door de oudsten in de tempel naar het kind gevraagd. Nadat ze door Gabriël tot een gelofte van stilte is bevolen, wijst ze naar het kindje Jezus en het kindje verkondigt:

Aanhalingsteken openen Voorwaar, ik ben de dienaar van Allah. Hij heeft mij het schrift gegeven en mij een profeet gemaakt. En Hij heeft mij gezegend waar ik ook ben en heeft mij gebed en zakaat opgelegd zolang ik in leven ben, en (maakte mij) plichtsgetrouw jegens mijn moeder, en Hij heeft mij niet tot een ellendige tiran gemaakt. En vrede zij met mij op de dag dat ik geboren werd en de dag dat ik zal sterven en de dag dat ik levend word opgewekt. En voorwaar, Allah is mijn Heer en jouw Heer, aanbid Hem dus. Dat is de rechte pad.
— Koran 19:30-36
Aanhalingsteken sluiten

Dat Jezus praatte toen hij een baby was is een van de zes wonderen van Jezus volgens de islam.

Informatie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jezus_in_de_islam&oldid=798904"