Help mee! Maak een account of meld je aan.

Op dit moment zijn er wat problemen met de afbeeldingen op WikiKids. Het kan dus zijn dat je geen afbeeldingen meer ziet. Er wordt druk aan gewerkt om dit op te lossen!

Koning

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Adel
100px
Keizer
100px
Koning
100px
Prins
100px
Hertog
100px
Markies
100px
Graaf
100px
Burggraaf
100px
Baron
100px
Ridder
100px
Jonkheer

Een koning is de op één na hoogste adelijke titel en is een soort monarch. De hoogste adellijke titel is die van Keizer, de leider van een keizerrijk dat meerdere gebieden, landen of eilanden omvat.

De koning is het staatshoofd van een land.

Als de staatshoofd een vrouw is wordt dat een koningin genoemd. Vroeger werd bij sommige stammen en volken een koning aangewezen, dit was meestal de hoogste gezagsdrager. Deze mensen werden gekozen omdat ze vaak veel macht hadden in het land. Het koningschap kreeg men niet door het erfrecht maar ze moesten zo slim zijn en ze moesten door het geloof gesterkt en door grootmoedigheid worden gesteund.

Omdat de koning de hoogste persoon van het land is maakt hij geen deel uit van de adel, maar staat hij erboven.

Koningen

Nederland

Koning Willem-Alexander

Nederland wordt al 200 jaar geregeerd door een koning of koningin. Sinds de jaren 80 is de wet die bepaalde dat de koning altijd de eerst volgende geboren prins werd, afgeschaft. Hierdoor zal Prinses Catharina-Amalia haar vader koning Willem-Alexander opvolgen, ook als er een prinsje wordt geboren. In Nederland hebben we nu Willem-Alexander als koning.

België

De koning van België is Filip. Hij volgde zijn vader Albert II op.


Overzicht van heersers
baljuw · baron · doge · emir · farao · graaf · groothertog · grootmogol · heer · hertog · kalief · kan · keizer · koning · landgraaf · landsheer · landvoogd · markgraaf · monarch · paltsgraaf · paus · president · prins-bisschop · regent · sjah · sjeik · staatshoofd · sultan · tenno · tsaar · prins-aartsbisschop
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Koning&oldid=414345"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation