Koning

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Adel
Rangkroon keizer.svg
Keizer
Rangkroon Koning.svg
Koning
Rangkroon Prins.svg
Prins
Rangkroon Hertog.svg
Hertog
Rangkroon Markies.svg
Markies
Rangkroon Graaf.svg
Graaf
Rangkroon Burggraaf.svg
Burggraaf
Rangkroon Baron.svg
Baron
Rangkroon Ridder.svg
Ridder
Rangkroon Ridder.svg
Jonkheer

Een koning is de op één na hoogste adelijke titel en is een soort monarch. De hoogste adellijke titel is die van Keizer, de leider van een keizerrijk dat meerdere gebieden, landen of eilanden omvat.

De koning is het staatshoofd van een land.

Als de staatshoofd een vrouw is wordt dat een koningin genoemd. Vroeger werd bij sommige stammen en volken een koning aangewezen, dit was meestal de hoogste gezagsdrager. Deze mensen werden gekozen omdat ze vaak veel macht hadden in het land. Het koningschap kreeg men niet door het erfrecht maar ze moesten zo slim zijn en ze moesten door het geloof gesterkt en door grootmoedigheid worden gesteund.

Omdat de koning de hoogste persoon van het land is maakt hij geen deel uit van de adel, maar staat hij erboven.

Koningen

Nederland

Koning Willem-Alexander

Nederland wordt al 200 jaar geregeerd door een koning of koningin. Sinds de jaren 80 is de wet die bepaalde dat de koning altijd de eerst volgende geboren prins werd, afgeschaft. Hierdoor zal Prinses Catharina-Amalia haar vader koning Willem-Alexander opvolgen, ook als er een prinsje wordt geboren. In Nederland hebben we nu Willem-Alexander als koning.

België

De koning van België is Filip. Hij volgde zijn vader Albert II op.


Overzicht van heersers
baljuw · baron · doge · emir · farao · graaf · groothertog · grootmogol · heer · hertog · kalief · kan · keizer · koning · landgraaf · landsheer · landvoogd · markgraaf · monarch · paltsgraaf · paus · president · prins-bisschop · regent · sjah · sjeik · staatshoofd · sultan · tenno · tsaar · prins-aartsbisschop
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Koning&oldid=414345"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation