Beatrix der Nederlanden

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Koningin Beatrix)
Ga naar: navigatie, zoeken
WikiKids Award.gif Dit artikel is bekroond met de WikiKids Award
Preferences-system.svg
Mee bezig!
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: Belangrijk onderwerp; op de schop dus.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Prinses Beatrix
Het wapen Nederland
Beatrix met moeder Juliana

Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau (geboren te Baarn op 31 januari 1938) is een lid van het Nederlandse koningshuis. Ze was tussen 30 april 1980 en 30 april 2013 de zesde Koningin der Nederlanden (van Nederland]). Ze was de opvolgster van koningin Juliana en werd zelf opgevolgd door Willem-Alexander.

Biografie

Kinderjaren

Beatrix, ook wel Trix genoemd door haar ouders, werd geboren als oudste kind van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Op 5 augustus 1939 kreeg Beatrix een zusje: Prinses Irene Emma Elisabeth Beatrix kreeg drie zussen: Irene (1939), Margriet (1943) en Christina (1947).

Toen Beatrix tweeënhalf jaar was, begon de Tweede Wereldoorlog en ging ze met haar kleine zusje Irene en haar moeder, Juliana, naar Canada, waar ze tot de zomer van 1945 heeft gewoond. Haar vader, Bernhard, woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het grootste deel in Londen, bij Beatrix' oma, Wilhelmina. In de tijd dat ze in Canada woonden, kreeg Beatrix er op 19 januari 1943 nog een zusje bij; Prinses Margriet Francisca.

In 1945 gingen Beatrix, Irene, Margriet, Juliana en Bernhard terug naar Nederland.

Beatrix kreeg op 18 februari 1947 nog een zusje, haar jongste zus; Prinses Maria Christina, haar roepnaam was 'Marijke'. Marijke veranderde haar naam in 1963 van Marijke naar Christina, omdat ze Marijke te kinderachtig vond.

Studie

Een week na Beatrix' 18e verjaardag werd ze als 'vermoedelijke erfgename van de kroon' lid van de 'Raad van State'. In juni 1956 haalde ze haar gymnasium-diploma.

Daarna ging Beatrix rechten, sociologie en geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Op 7 juli 1961 haalde ze haar diploma.

Ze had daarvoor, in 1959, een kasteel gekocht in de bossen van de Lage Vuursche, Kasteel Drakensteyn (Drakestein). Ze ging daar in 1963 wonen.

Huwelijk en kinderen

Op 10 maart 1966 trouwde Beatrix met Claus von Amsberg, ze kregen drie zonen:

Voorbereiding en inhuldiging

Op 31 januari 1980 maakte Koningin Juliana bekend dat ze op 30 april 1980 afstand zou gaan doen van de troon, en dat prinses Beatrix koningin zou gaan worden.

Koningin der Nederlanden

Aftreden

Beatrix is op 30 april 2013 afgetreden. Zij is 33 jaar koningin geweest. Dat betekent dat Willem-Alexander nu koning is en Beatrix prinses.

Titels

Staatsbezoeken

Links

Spelletje

 
Koningen van Koninkrijk Holland en het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden (inclusief regentessen)

Koninkrijk Holland: Lodewijk I · Lodewijk II · Hortense (regentes)
(Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden: Willem I · Willem II · Willem III · Emma (regentes) · Wilhelmina · Juliana · Beatrix · Willem-Alexander

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Beatrix_der_Nederlanden&oldid=423415"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation
In andere talen