Beatrix der Nederlanden

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Koningin Beatrix)
Ga naar: navigatie, zoeken
WikiKids Award.gif Dit artikel is bekroond met de WikiKids Award
Prinses Beatrix
Het wapen Nederland
Beatrix met moeder Juliana

Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau (Baarn, 31 januari 1938) was sinds 1980 Koningin der Nederlanden. Op 30 april 2013 is ze opgevolgd door Willem-Alexander.

Jeugd

Beatrix, ook wel Trix genoemd door haar ouders, werd geboren als oudste kind van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Op 5 augustus 1939 kreeg Beatrix een zusje: Prinses Irene Emma Elisabeth Beatrix kreeg drie zussen: Irene (1939), Margriet (1943) en Christina (1947).

Toen Beatrix tweeënhalf jaar was, begon de Tweede Wereldoorlog en ging ze met haar kleine zusje Irene en haar moeder, Juliana, naar Canada, waar ze tot de zomer van 1945 heeft gewoond. Haar vader, Bernhard, woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het grootste deel in Londen, bij Beatrix' oma, Wilhelmina. In de tijd dat ze in Canada woonden, kreeg Beatrix er op 19 januari 1943 nog een zusje bij; Prinses Margriet Francisca.

In 1945 gingen Beatrix, Irene, Margriet, Juliana en Bernhard terug naar Nederland.

Beatrix kreeg op 18 februari 1947 nog een zusje, haar jongste zus; Prinses Maria Christina, haar roepnaam was 'Marijke'. Marijke veranderde haar naam in 1963 van Marijke naar Christina, omdat ze Marijke te kinderachtig vond.

Een week na Beatrix' 18e verjaardag werd ze als 'vermoedelijke erfgename van de kroon' lid van de 'Raad van State'. In juni 1956 haalde ze haar gymnasium-diploma.

Daarna ging Beatrix rechten, sociologie en geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Op 7 juli 1961 haalde ze haar diploma.

Ze had daarvoor, in 1959, een kasteel gekocht in de bossen van de Lage Vuursche, Kasteel Drakensteyn (Drakestein). Ze ging daar in 1963 wonen.

Op 10 maart 1966 trouwde Beatrix met Claus von Amsberg, ze kregen drie zonen:

Op 31 januari 1980 maakte Koningin Juliana bekend dat ze op 30 april 1980 afstand zou gaan doen van de troon, en dat prinses Beatrix koningin zou gaan worden.

Beatrix is op 30 april 2013 afgetreden. Zij is 33 jaar koningin geweest. Dat betekent dat Willem-Alexander nu koning is en Beatrix prinses.

Links


Spelletje


 
Koningen van Koninkrijk Holland en het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden (inclusief regentessen)

Koninkrijk Holland: Lodewijk I · Lodewijk II · Hortense (regentes)
(Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden: Willem I · Willem II · Willem III · Emma (regentes) · Wilhelmina · Juliana · Beatrix · Willem-Alexander

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Beatrix_der_Nederlanden&oldid=387847"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation
In andere talen