Help mee! Maak een account of meld je aan.

Op dit moment zijn er wat problemen met de afbeeldingen op WikiKids. Het kan dus zijn dat je geen afbeeldingen meer ziet. Er wordt druk aan gewerkt om dit op te lossen!

Mier

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee mieren

Een mier is een insect en heeft dus zes poten. Het lichaam van een mier bestaat uit een kop, borststuk en achterlijf. De maag zit, net zoals de krop, aan het achterlijf. Een krop is een soort zakje waarin de mieren voedsel voor andere mieren meenemen. Op de kop zitten de ogen. Ze hebben drie piepkleine ogen en twee wat grotere ogen. Met deze ogen kunnen ze niet zo heel goed zien. Gelukkig kunnen ze wel goed ruiken, dit doen mieren met twee grote voelsprieten. Deze zitten ook op de kop.

Soorten mieren

Mieren worden sociale insecten genoemd, omdat ze altijd in een groep, een 'kolonie' leven. Ze kunnen niet alleen leven. In een kolonie zijn drie soorten mieren: vrouwtjes, mannetjes en werksters. Een werkster is een vrouwtje dat geen eieren kan leggen. Dat komt omdat ze onvruchtbaar zijn. De mieren die je ziet lopen, zijn bijna altijd werksters. De vrouwtjes zijn meestal groter dan werksters. Die worden koninginnen genoemd. Koninginnen en mannetjes hebben vleugels, werksters niet. Mannetjes hebben hun vleugels altijd, koninginnen gebruiken hun vleugels alleen als ze gaan paren, daarna verliezen ze de vleugels. De vliegende koninginnen en mannetjes zie je meestal in de zomer. Aan het einde van een warme dag. Dan kruipen de koninginnen uit de grond. Uit één zo’n nest kunnen er honderden kruipen. Ze worden gevolgd door nog veel meer mannetjes. Ze vliegen heel hoog de lucht in om daar met elkaar te paren. Als ze uitvliegen om te gaan paren, noemen we dat zwermen. De koningin kiest de beste mier uit in de lucht. Degene die het hoogst vliegt, bevrucht de koningin.

Groeten

Als mieren elkaar tegenkomen groeten ze elkaar door met hun voelsprieten aan te raken, om te kijken of de ander uit hetzelfde nest komt of dat het een indringer is.

Voedsel

Mieren zijn alleseters, ze eten fruit en dode dieren (andere insecten). Ook zijn ze dol op zoetigheid, zoals snoep.Sommige mieren verzamelen bladeren om zo paddenstoelen te kweken in het nest, die de mieren eten. Er zijn ook mieren die luizen beschermen en van voedsel voorzien. De afscheiding van de luizen is zeer zoet en mieren zijn hier dol op. Deze afscheiding wordt honingdauw genoemd.

Vijanden

De mier heeft een paar vijanden: de miereneter, de mierenleeuw en de mens.

Verdediging

Mieren hebben stevige kaken, sommige soorten kunnen daarmee gemeen bijten. Mieren scheiden ook een speciaal zuur af, mierenzuur, dat een bijtend gevoel veroorzaakt. Sommige mieren hebben net als bijen een angel, en kunnen pijnlijk steken. In Nederland en België komen weinig mieren voor met een angel zoal. Er is er toch een, namelijk de Myrmica Rubra.

Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Mier&oldid=420849"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation