Help mee! Maak een account en meld je aan. Soccerball svg.png WikiKids wenst het Nederlandse en het Belgische voetbalelftal veel succes op het WK in Brazilië!

Mount Everest

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Mount Everest

De Mount Everest is een hoge berg en de hoogste pllats ter wereld. Veel mensen denken dat het de grootste berg ter wereld is, maar dat is niet zo. Maar de echte hoogste berg ligt voor de helft onder water. Het ligt op de grens van Nepal en China. Eigenlijk is de Mauna Kea van Hawaï hoger, maar die ligt grotendeels onder de zeespiegel.

Beklimmers van de Mount Everest

De eerste beklimmer van de Mount Everest was Edmund Hillary. Hij beklom de Mount Everest in 29 mei 1953. Hij had ook een zuurstof fles bij want hoe hoger je komt hoe minder zuurstof je krijgt.

In 1975 haalde Junko Tabei als eerste vrouw de top van de Mount Everest.

In 1990 haalde René de Bos als eerste Nederlander de top van de Mount Everest. Daar word aangetwijfeld omdat hij geen bewijs had. Na de hand is hij toch bij de lijst gekomen omdat een andere klimmer hem bij de voet van de Mount Everest heeft gezien. Er waren ook geen tegen bewijzen.

Verder waren er meerdere beklimmers.1978 Reinhold Messner 1980 Reinhold Messner alleen. In 1988 Tom Whittaker. In 1990 heeft de eerste Belg de Mount Everest beklommen. En in 2008 heeft een Nepalse man de Mount Everest. 25 mei 2001 Eerste blinde klimt op Mount Everest.

Je kan alleen in mei de Mount Everest beklimmen dat zie je als je naar de datums kijkt.

<youtube>Q9dHML7oadU</youtube>

De ligging van de Mount Everest

De Mount Everest ligt op de grens van China en Nepal. En de berg is 8.848 meter hoog. Hij licht in het Himalaya gebergte. Dat is het hoogste gebergte ter wereld. De eenvoudigste manier om erop te komen is om bij te beginnen Zuid pol (Nepal). Het Himalayagebergte onstond miljoenen geleden toen India naar het noorden begon te verschuiven. Toen Indiä tegen Azië opbotsten schoof Indiä een stukje onder Azië. En werd de Oceaan bodem met een enorme kracht omhoog geduwd. Sommige wetenschappers beweren dat de Mount Everest nog steeds groeit. Omdat de aardplaten van India en Azië een enorme kracht op elkaar uitoefenen, zou het gebergte nog steeds iets verder omhoog worden geduwd.

Temp./Neerslag/Dieren van de Mount Everest

Er zijn levende dieren op de Mount Everest de Yak is er een van. Hij kan daar leven door zijn dikke vacht.(het dier lijkt een beetje op een Bizon).

Op de Mount Everest is het altijd zeer koud. En boven de 8000meter word het zeer gevaarlijk en kouder. Er ligt daar eeuwige sneeuw. En ook boven de 8000meter komt er een zuurstof gebrek. Maar er is wel ooit iemand geweest die zonder zuurstoffles de Mount Everest heeft beklommen. Verder heb je altijd een mooi uitzicht zorg dat je geen sneeuw hapt van sneeuw die rondvliegt. [1]

Het is altijd tussen de -40 en -50 heel koud dus het is kouder dan je denkt.

De zone des doods

De zone des doods ligt boven de 8000 meter. Er is daar een zuurstofgebrek. want hoe hoger je komt hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Er is toch iemand die de Mount Everest heeft beklommen zonder zuurstoffles.

De meeste mensen die de Mount Everest hebben beklommen deden dat met zuurstof fles. Vroeger ging het niet anders. Want de technologie was toen nog niet vergenoeg ontwikkeld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Mount_Everest&oldid=327964"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation