Nederlandse Antillen

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse Antillen
Netherlands Antilles
Antias Hulandes

Ned- Antillen map.gif

Hoofdstad Willemstad
Aantal inwoners 225.369 (2008)
Oppervlakte 800 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koningin Beatrix
Taal Nederlands
Engels (English)
Papiaments (Papiamentu)
Munteenheid Antilliaanse gulden
Godsdienst Rooms-katholiek
Landcode ABW


Nederlandse Antillen is een voormalig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, in de Caraïbische Zee dat bestond uit 5 eilanden. Het waren Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius, en Sint Maarten. Sinds oktober 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. Saba,Sint Eustatius en Bonaire werden bijzondere gemeente van Nederland. Sint Maarten en Curacao werden landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba is al sinds de jaren 80 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Inhoud

Geschiedenis

In de Gouden Eeuw kregen de Nederlandse handelaren belangstelling voor de Nederlandse Antillen en Suriname(die werden ontdekt door Alonso de Ojeda). De handelaren kregen er belangstelling voor omdat je er goed zout vandaan kon halen. Die gebruikte de Nederlanders voor de haring want door het zout bleef de haring langer goed.

Slavernij

Ook kwamen de Nederlanders er achter dat er veel geld te verdienen was in de slavenhandel. Ze richtten daarom de W.I.C. (West Indische Compagnie). Met dit bedrijf gingen ze slaven halen uit Afrika om te verkopen aan handelaren in de Nederlandse Antillen en Suriname. De reis was verschrikkelijk en er stierven veel slaven aan ziektes en omdat ze niet genoeg te eten kregen. Op Curacao werden de slaven verkocht op slavenmarkten.

De slavenhandel is nog steeds een zwarte bladzijde uit de geschiedenis en Koningin Beatrix heeft zelfs een monument geopend in het Oosterpark in Amsterdam, omdat dit nooit meer mag gebeuren.

Onafhankelijk

De Nederlandse Antillen bestonden uit zes eilanden in de Caraïbische Zee. De Antillen bestaan uit de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curacao en de bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. Op 1 Januari 1986 wilde Aruba niet meer bij Nederland horen.
Daarom werd er besloten dat Aruba op 1 Januari 1986 niet meer bij Nederland zou horen. In 1994 besloot Aruba dat ze toch nog bij Nederland wilden horen. Ze hebben nog wel een status aparte. Aruba is onafhankelijk, maar kan nog wel altijd terugvallen op Nederland.

Op 2 november 2006 is er besloten dat Curaçao en Sint Maarten aparten landen werden. Deze landen waren nog niet helemaal apart. Want Nederland stuurde ze nog wel geld en ze hielpen ze als het slecht met ze ging.

Klimaat

De Antillen hebben een tropisch klimaat. Het is er bijna altijd mooi weer. De temperatuur is er rond de 28 graden Celcius.

Planten en dieren

Er leven door het warme weer andere planten en dieren dan in Nederland. Er waait ook altijd een vrij harde wind. Doordat deze wind altijd maar een kant op waait, groeten er bomen die nergens anders ter wereld groeien. Namelijk de divi-divi boom. Dit een loofboom, maar met heel kleine blaadjes die net groter zijn dan de naalden van naaldbomen. De stam lijkt net van kurk te zijn gemaakt. Ook groeien er heel grote cactussen en aloe vera. Aloe vera is een grote plant, wat ze heel veel gebruiken in make-up, eten en medicijnen.

Ook zijn er veel hagedissen, salamanders, pelikanen en wilde geiten. Onder de water is de natuur het mooist. Daar kun je koraalriffen zien met prachtige tropische vissen en andere zeedieren. Koraal mag je nooit aanraken, want daar gaat het dood van. Doordat er al heel veel koraal dood is wordt het leven onder water ook steeds minder mooi.

Landen in Noord-Amerika LocationNorthAmerica.png
Antigua en Barbuda · Bahama's · Barbados · Belize · Canada · Costa Rica · Cuba · Dominica · Dominicaanse Republiek · El Salvador · Grenada · Guatemala · Haïti · Honduras · Jamaica · Mexico · Nicaragua · Panama · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · Trinidad en Tobago · Verenigde Staten

Land van het Koninkrijk der Nederlanden: Aruba · Curaçao · Sint Maarten
Frans overzees departement: Guadeloupe · Martinique
Nederlands openbaar lichaam: Bonaire · Sint Eustatius · Saba
Overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk: Anguilla · Bermuda · Britse Maagdeneilanden · Kaaimaneilanden · Montserrat · Turks- en Caicoseilanden
Overige gebieden: Amerikaanse Maagdeneilanden · Clipperton · Groenland · Puerto Rico · Saint-Barthélemy · Saint-Martin · Saint-Pierre en Miquelon

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/index.php?title=Nederlandse_Antillen&oldid=265144"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation