Qatar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staat Qatar
دولة قطر

Flag of Qatar.svg Emblem of Qatar.svg Qatar locator map.png

Hoofdstad Doha
Aantal inwoners 2.799.202 (2019)
Oppervlakte 11.607 km²
Regeringsvorm Absolute monarchie
Emir (?) Tamim bin Hamad al-Thani
(sinds 2013)
Premier Khalid bin Khalifa (sinds 2020)
Godsdienst Islam (65,5%)
Hindoeïsme (15,1%)
Christendom (14,2%)
Boeddhisme (3,3%)
Overig (1,9%)
Taal Arabisch
Munteenheid Qatarese rial
Volkslied As Salam al Amiri
Landcode QAT

Qatar is een land in het Midden-Oosten. De hoofdstad is Doha, deze stad ontwikkelt zich snel. Het is een klein land met ongeveer 2.150.000 inwoners. Het is een schiereiland in de Perzische Golf en grenst alleen aan Saoedi-Arabië. Er zit veel olie in de grond, daardoor is Qatar één van de rijkste landen ter wereld. In Qatar wonen moderne moslims. De munteenheid is de Qatarese rial. In de winter van 2022 wordt hier het wereldkampioenschap voetbal 2022 gehouden.

Geschiedenis

Het gebied bij Qatar was in de steentijd al bewoond, maar verder zijn er weinig archeologische vondsten gedaan. Rond het jaar 900 werd Qatar een deel van het rijk van de Karmaten. Vanaf 1030, toen dit rijk uit elkaar viel, waren er sjeiks die de macht hadden. In het begin van de 16e eeuw kregen de Portugezen steeds meer macht in Qatar. Dit hield op in 1538 toen Qatar een onderdeel werd van het Ottomaanse Rijk.

In het begin van de Eerste Wereldoorlog trokken de Turken zich terug uit Qatar en toen werd het een protectoraat (een soort kolonie) van het Verenigd Koninkrijk. De Britten zouden de sjeik van Qatar beschermen en de sjeik beloofde dat hij geen zaken zou doen met andere landen, zonder toestemming van de Britten. In de jaren 30 ging het slecht met Qatar, er waren veel ziektes en armoede en honger. Wel arriveerden in deze tijd de eerste oliezoekers. Ze vonden ook olie, maar vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd er tot 1949 gewacht. Doordat de hoeveelheid olie nog zo veel was, groeide de economie van Qatar door de olie sterk. De welvaart nam toe. Er werden scholen geopend en ziekenhuizen gebouwd.

Het Verenigd Koninkrijk trok zich in 1971 terug uit Qatar, waardoor de oliestaat onafhankelijk werd. Meteen begonnen de onderhandelingen met andere landen, zoals Bahrein. De economie van Qatar groeide en groeide en het land maakte ook steeds meer vrienden. In de Golfoorlog was het een bondgenoot van Koeweit, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die vochten tegen Irak. Hierna was er wat politieke onstabiliteit in het land. Nu is Tamim bin Hamad al-Thani het staatshoofd (emir).

Geografie

Een dorpje in de woestijn.

Qatar ligt in het Midden-Oosten. Het is een schiereiland in de Perzische Golf en grenst alleen in het zuiden aan een land, namelijk Saoedi-Arabië. Het land heeft een oppervlakte van 11.607 km², dat is ongeveer een derde van Nederland. Qatar is 160 kilometer lang en 50 tot 80 kilometer breed. De totale kustlijn bedraagt ongeveer 700 km. Er wonen 2.042.444 mensen. Dat zijn gemiddeld 176 mensen per vierkante kilometer. Het bevolkingsaantal groeit heel snel. Voor de kust van Qatar liggen een aantal eilandjes die ook tot het land behoren. Het rijke land Bahrein ligt 40 kilometer voor de kust van Qatar. Qatar is verdeeld in 10 gemeentes (provincies), waar Doha één van is. Naast de hoofdstad Doha zijn er weinig andere steden, behalve grote industriële steden.

Qatar bestaat vooral uit kale woestijnen. Karst (soort rotsen) komt in sommige gebieden ook voor. In het zuiden liggen zoutmoerassen en aan de kust zijn artesische bronnen. Het hoogste punt (103 meter) ligt in het westen waar de meeste heuvels zijn. Je hebt er een woestijnklimaat met warme zomers en warme winters. In de zomer is het altijd warmer dan 25 °C en de temperatuur kan oplopen tot 50 °C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid is het 's zomers niet echt lekker in Qatar. In de winter valt de meeste regen, ongeveer 75 millimeter per jaar. In de lente komen er regelmatig zandstormen voor. Er komen weinig planten en dieren voor, vanwege de hitte en het gebrek aan water. In de woestijnen komen de gewone hagedissen, woestijnhazen, sprinkhanen, schorpioenen en woestijnratten voor. Het nationale dier van Qatar is de Arabische oryx, een soort antilope. Deze probeert men te beschermen in natuurreservaten. Verder komen er roofvogels voor, zoals haviken en (slecht-)valken.

Politiek

De Amerikaanse minister Chuck Hagel met de huidige sjeik van Qatar.

De Staat Qatar is eigenlijk een emiraat en geen land. Dat is het rijk van een emir of een sjeik. Qatar is een absolute monarchie en heeft een koninklijke familie. Het staatshoofd wordt aangeduid als emir. Sinds 25 juni 2013 is Tamim bin Hamad al-Thani de emir van Qatar. De emir is het hoofd van de staat, de regering en de strijdkrachten. Politieke partijen zijn er verboden en er worden ook geen verkiezingen gehouden. De emir mag zelf beslissen, maar is wel afhankelijk van zijn ministers die hij zelf kan benoemen en ontslaan. Er is wel een adviesraad van 30 leden, maar in feite kunnen zij niets veranderen aan het wetsvoorstel of zelf een wet voorstellen. Ook de leden van deze raad worden benoemd door de emir voor een periode van vier jaar. Qatar behoort tot de Arabische Liga.

Demografie

In 1997 woonden er in Qatar 522.000 mensen, in 2004 744.000 en in 2013 was het aantal al opgelopen tot 1.900.000. Nu wonen er meer dan 2 miljoen mensen. Het bevolkingsaantal stijgt nog steeds heel snel. Er zijn veel immigranten uit andere Arabische landen, maar ook India, Filipijnen, Iran en het Verenigd Koninkrijk. Slechts 20% is Qatari. Er wonen veel meer mannen dan vrouwen. Doha is de hoofdstad, hier woont ongeveer de helft van de bevolking.

De eerste eeuwen na Christus waren er vooral christenen, maar na het ontstaan van de islam verdween het christendom helemaal. In 2003 werd in de wet godsdienstvrijheid vastgelegd en sindsdien groeit het christendom in het land weer (8,5% van de bevolking is christen). Toch blijft de islam bovenaan met 77,5%. Veertien procent heeft een andere religie, waaronder hindoeïsme.

Economie

Wolkenkrabbers in Doha.

Qatar is heel lang niet zo rijk geweest. Het geld dat ze kregen kwam van parels, die opgedoken werden. In Qatar is de slavernij ook pas heel laat afgeschaft, pas in 1952!

Olie

Qatar is een echte oliestaat. Het is rijk aan aardolie die sinds 1949 gewonnen wordt. Sinds 1950 kwam de handel met dit product op gang. Naast olie bezit Qatar ook aardgas. Qatar heeft een bbp (bruto binnenlands product) van 631 miljard, waarvan ongeveer 60% van de aardolie of het aardgas komt. Aardgas wordt vooral als lng (vloeibaar aardgas) geëxporteerd. Qatar heeft qua landen de op twee na grootste voorraad aardgas. Qatar is lid van de Organisatie van olie-exporterende landen en exporteert zo'n 700.000 vaten olie per dag! Waarschijnlijk kan Qatar nog ongeveer 40 jaar verder met olie exporteren.

Belangrijke exportlanden zijn Singapore, India, Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Japan en Zuid-Korea. Vanuit de Verenigde Staten wordt het meest geïmporteerd, maar ook wel China, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten. Qatar exporteert veel meer dan het importeert, waardoor het land er veel geld aan verdient. Nederland krijgt ook steeds meer handelsbetrekkingen met Qatar. Nederland exporteert producten naar Qatar zoals groenten, fruit, bloemen, meel en zuivelproducten. Er komen ook steeds meer Nederlandse bedrijven in Qatar die helpen bij grote olie-, gas- en infrastructurele projecten. Qatar heeft ook behoefte aan Nederlandse kennis op het gebied van duurzame energie.

De munteenheid van het land is de Qatarese rial. Het bbp per hoofd is erg hoog in Qatar, gemiddeld 69.000 Amerikaanse dollar per jaar. Het grootste deel van de beroepsbevolking werkt in de bouwsector, omdat er veel wordt gebouwd. Vrouwen werken vooral in de dienstverlening. Ongeveer 5% werkt in de landbouw.

Onderwijs

Een snelweg bij Doha.

De eerste school in Qatar werd geopend in 1952 toen de welvaart en economie van het land begon te groeien. Iedereen heeft recht op gratis onderwijs en het land is sterk ontwikkeld op het gebied van onderwijs. Er zijn scholen voor basisonderwijs, voorbereidend vervolgonderwijs en voortgezet onderwijs. Jongens en meisjes zitten niet bij elkaar op school, er zijn jongens- en meisjesscholen. De basisschool duurt 6 jaar en het voorbereidend vervolgonderwijs allebei 3 jaar. Verder zijn er veel privéscholen voor andere bevolkingsgroepen. De Universiteit van Qatar met ongeveer 16.000 studenten is opgericht in 1977. Op de scholen wordt Arabisch gegeven en het Engels wordt er ook steeds belangrijker. Het analfabetisme daalt. Qatar werkt veel samen met Nederland op het gebied van onderwijs.

Transport

Vliegtuigen van Qatar Airways op de luchthaven van Doha.

Vijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt de haven van Mesaieed, die sinds 1949 belangrijk is voor de export van aardolie. Ras Laffan Industrial City ligt in het noordoosten van Qatar. Daar wordt aardgas tot lng (vloeibare aardgas) verwerkt en dat wordt weer verscheept via de grootste lng-exporthaven ter wereld, de haven van Ras Laffan.

Er ligt voor 1230 kilometer aan snelwegen, waarvan het meeste verhard is. De meeste snelwegen gaan tussen de hoofdstad Doha en industriële steden.

Qatar heeft een internationale luchthaven: Hamad International Airport. Deze is pas sinds april 2014 open en heeft de oude Internationale luchthaven van Doha vervangen. Deze luchthaven zal in de toekomst 50 miljoen passagiers aankunnen. Het is ook de thuishaven van Qatar Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Qatar. Deze in 1993 opgerichte luchtvaartmaatschappij heeft bestemmingen over de hele wereld.

De Golfspoorweg is een spoorwegtraject tussen Koeweit, Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Waarschijnlijk is deze 2000 kilometer lange spoorlijn begin 2017 klaar. Qatar zelf werkt binnenlands ook aan een spoorwegnetwerk van ruim 500 kilometer. Men werkt ook aan een metronetwerk in Doha.

Mensenrechten

Er wordt door het buitenland veel kritiek geleverd op Qatar vanwege de mensenrechten. Zo is het verboden om LHBTIQ+-er te zijn. Ook worden vrouwen onderdrukt.

Arbeidsmigranten

Er zijn voor de bouw van voetbalstadions voor het WK voetbal in 2022 veel arbeidsmigranten gekomen. Vaak kwamen die uit landen als India, Pakistan, Bangladesh en Nepal. Er zouden er heel veel van zijn overleden door de arbeidsomstandigheden, volgens sommige cijfers wel 6.500 mensen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Qatar&oldid=748175"