Rampjaar 1672

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Rampjaar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis XIV valt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen, ook wel rampjaar genoemd.

Het jaar 1672 is het rampjaar voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Ze werden aangevallen door Frankrijk, Engeland en de aartsbisdommen Keulen en Münster. Ze vielen de zwakke legers van de republiek aan en veroverden al snel grote stukken grond. Er brak paniek uit in de republiek. Het Franse leger bestond uit 120.000 man, terwijl de Nederlandse republiek maar ongeveer 30.000 soldaten had. Ze kwamen Nederland binnen via de Rijn, bij Lobith.

Op zee

Op zee ging het een stuk beter. De Nederlanders met hun marine boekten 3 overwinningen op de Engelsen. De vloot van de republiek bestond uit 93 oorlogsschepen en 24 branders met 6.158 kanonnen en zo'n 40.000 opvarenden.

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter is de Nederlandse admiraal. Hij is geboren in Vlissingen in 1607 werd hij geboren. Zijn echte naam is Michiel Adriaenszoon. Toen hij 11 jaar was ging hij de zee op daar wekte hij als hoogbootsmansjongen. Hij werd gevangen genomen door de Spanjaarden. Toen hij ontsnapte is hij met vrienden terug gaan lopen. In 1633 werd hij stuurman op een boot van de walvisvaart. In 1637 werd hij kapitein op een oorlogschip.

Verdediging

De dode lichamen van de gebroeders de Witt

Maar door het vechten met de Engelsen via zee verwaarloosden ze de verdediging op het land. Om er toch nog iets aan te doen bedachten ze de Hollandse Waterlinie. Ze braken dijken door en zette zo grote stukken land onder water. Daardoor konden de Fransen de Republiek eerst alleen tot Utrecht veroveren. Maar omdat het net die winter vroor konden ze er uiteindelijk gewoon overheen lopen!

De dood van de gebroeders de Witt

Johan de Witt was van 1653 tot 1672 raadspensionaris. Hij had in feite de leiding van de provincie Holland omdat er geen opvolger van het huis van Oranje-Nassau was. Johan en Cornelis de Witt wilden dat de Nederlanden een Republiek werden. De aanhangers van het huis van Oranje wilden dat niet. In 1672 kregen de gebroeders de Witt de schuld van alle ellende van de invallen. Cornelis de Witt werd gevangengenomen, maar aan zijn broer Johan de Witt werd verteld dat hij zou worden vrijgelaten. Hij zat in de Gevangenispoort van Den Haag. Toen Johan zijn broer op kwam halen werden ze overvallen door een woedende menigte. Ze werden op een brute manier vermoord en uiteindelijk naakt aan hun voeten aan een paal opgehangen. De grote Nederlandse filosoof Spinoza heeft willen protesteren, maar dat lukte niet. Zijn huisbaas had hem opgesloten op zijn kamer. Waarschijnlijk heeft die actie het leven gered van Spinoza.

Willem III van Oranje

Na het rampjaar 1672 werd Willem III van Oranje de stadhouder van Holland. Hij wordt vaak gezien als de grootste uit de familie van Oranje-Nassau.

Verder lezen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rampjaar_1672&oldid=653238"