Ster (hemellichaam)

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Sterren zijn grote hemellichamen van gloeiend gas. De zon is ook een ster. Het is de ster die het dichtst bij de Aarde staat. Aan de kleur van een ster kun je zien hoe heet hij is. Gele sterren zijn rond de 6000 graden celcius, rode sterren zijn ongeveer 3000 graden celcius. Blauwe sterren zijn het heetst die zijn wel meer als 30.000 graden celcius. Als je te dicht in de buurt van een ster komt verbrand je. Als je je er te ver van bevindt, zonder dat je een goede warmtebron bij je hebt, sterf je van de kou.

Omdat elke ster een zwaartekrachtsveld heeft, trekt het alles aan wat er op een bepaalde afstand omheen zit. Op grotere afstand gaan dingen in een baan om de ster heen draaien. Dit is bij alles wat een zwaartekrachtsveld heeft zo. Uitsluitend de bollen die in een baan om een ster draaien heten planeten. Bollen die in een baan om een planeet draaien heten manen. Alles wat door één ster (of soms zelfs twee sterren) bijeen wordt gehouden heet een planetenstelsel. Het planetenstelsel waar wij in leven heet het zonnestelsel.

Hoe ontstaat een ster?

Een ster ontstaat uit nevels. Dit zijn enorme wolken van stof en gas in de ruimte. Ze bestaan grotendeels uit waterstof en helium en deeltjes ijzig ruimtestof. Nevels zijn heel erg koud, maar bevatten alle ingredienten om een ster te vormen. De ster ontstaat doordat een ophoping van gas en stof in een nevel in elkaar geperst wordt door de zwaartekracht van die nevel. Hierdoor wordt de nevel steeds verder in elkaar geperst en warmt dan op. Deze inkrimpende gaswolk noemt men een protoster. Ten slotte wordt het heet genoeg voor een kernreactie. Hierdoor wordt het waterstof en de helium omgezet in energie en dan wordt de nevel een ster.

Sterren gaan dood als de voorraad nucleaire brandstof op is. Eerst verbrandt de waterstof, daarna het helium. Als het helium op is, verdwijnt de nucleaire energie die over is snel en dan ontploffen ze, krimpen of koelen ze af. Sterren branden van enkele miljoenen tot tientallen miljarden jaren lang. De kleinste sterren hebben maar weinig brandstof, maar zij doen daar erg zuinig mee en leven uiteindelijk langer dan de grote sterren. Hoe ontstaan sterren. sterren ontstaan uit wolken gas en stofdeeltjes in de ruimte. zo ontstaat een ster.

Verliefde sterren

De twee sterren in een dubbelster zijn natuurlijk niet verliefd. Maar ze blijven wel altijd bij elkaar, net als een verliefd stelletje.

Bewegen sterren?

De sterren bewegen wel, maar ten opzichte van andere sterren bewegen ze nauwelijks hierdoor lijken sterren stil te staan. Ook de zon beweegt. Deze beweegt met 230 km/s door de melkweg. Deze melkweg beweegt weer door het heelal.

Is de zon ook een ster?

Ja onze zon is een middelgrote ster.

Bewoonbare zone

De bewoonbare zone is het gebied tussen twee bepaalde afstanden van de ster. Buiten die afstanden is het te warm of te koud en is het van nature zo dat je in één keer doodgaat. Eventueel kun je op grote afstand van een ster een speciale warmtebron hebben om te kunnen overleven, dus vandaar dat hier "van nature" wordt gezegd.

Buiten de bewoonbare zone is het bijvoorbeeld 800 °C of -150 °C. Er zijn maar weinig planeten die zich in de bewoonbare zone bevinden. De enige planeten uit ons zonnestelsel die zich in de bewoonbare zone bevinden zijn de Aarde en Mars. Vandaar dat er geen plannen zijn voor een bemande ruimtevlucht naar Venus en wel voor naar Mars (deze twee planeten zitten het dichtst in de buurt van de Aarde).

Als een planeet zich buiten de bewoonbare zone bevindt kun je met alle zekerheid wel zeggen dat er geen leven op te vinden is.

Een ster aan het eind van zijn leven

Als een ster als onze eigen zon geen waterstof in de kern meer heeft, wordt het een rode reus. Bij onze zon zal dat over ca. 5 miljard jaar gaan gebeuren. Een ster die veel groter en zwaarder is dan onze zon verandert in een supernova.

Videolink

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Ster_(hemellichaam)&oldid=360070"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation
In andere talen