Help mee! Maak een account of meld je aan.

Op dit moment zijn er wat problemen met de afbeeldingen op WikiKids. Het kan dus zijn dat je geen afbeeldingen meer ziet. Er wordt druk aan gewerkt om dit op te lossen!

Vesuvius

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Vesuvius vanuit Pompeï

De Vesuvius is een van de bekendste vulkanen ter wereld. Hij ligt in Italië, bij de stad Napels. Hij is onder andere in 79, 1794, 1826, 1872, 1906, 1913, 1926, 1929 en 1944 uitgebarsten. In augustus 79 was de heftigste uitbarsting. De Vesuvius is bekend omdat het de eerste vulkaan is in de geschiedenis waarover iets op is geschreven. De Vesuvius wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld, want er wonen wel 3 miljoen mensen rond deze vulkaan. De naam Vesuvius is afkomstig van 'fesf', dat betekent rook. Gelukkig slaapt hij nu. Hij heeft een doorsnede van 8 kilometer en is 1281 meter hoog.

Pompeï

In het jaar 79 werd de Romeinse stad Pompeï verwoest door een uitbarsting. Dat gebeurde erg onverwacht. Ook de steden Stabiae, Oplontis en Herculaneum werden getroffen. Die steden lagen dicht bij de vulkaan, omdat vulkanisch materiaal heel vruchtbaar is. De mensen merkten dat en ze aanbaden de Vesuvius om de vruchtbare grond. Ze vermoedden toen helemaal niet dat de Vesuvius een vulkaan was. Daarom zagen ze het niet aankomen dat hij zou uitbarsten, al waren er wel voorschokken. In 63 na Christus begon de Vesuvius al te rommelen, maar zonder dat het tot een uitbarsting kwam. De schade aan de huizen werd hersteld en al gauw ging het leven weer zijn normale gang. De mensen dachten dat het gerommel uit de vulkaan geruzie was van de goden. Pompei is een stad die helemaal onder het as zat, er begonnen mensen te graven en voelde een steen. Ze graavde door en ontdekte een huis, toen een straat, een dorp een stad! Nu kun je Pompei bekijken. 10.000 duizend mensen zijn dood, maar van 2300 mensen zijn de lichamen teruggevonden.

Pas in de 18e eeuw zijn ze met de opgravingen begonnen. Ze wilden namelijk een kanaal graven.

Stratovulkaan

De Vesuvius is een stratovulkaan. Dat is een hoge kegelvormige vulkaan die gemaakt is uit lagen van gestolde lava en as.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Vesuvius&oldid=394759"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation