Wehrmacht

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

De Wehrmacht was tussen 1935 en 1945 de naam voor het nazi-Duitse leger. De Wehrmacht heeft in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) gevochten tegen de geallieerden. De Oostenrijkse dictator en nazileider Adolf Hitler was van begin tot eind de opperbevelhebber. De Wehrmacht heeft meer burgers omgebracht dan andere nazi-instellingen. De Wehrmacht gebruikte ook het nazi partijteken, het hakenkruis, als kenmerk.

Geschiedenis

Het Duitse Keizerrijk verloor de Eerste Wereldoorlog. In het Verdrag van Versailles werd afgesproken dat het Duitse leger werd beperkt tot 100.000 man. Adolf Hitler, de nazidictator die in 1933 aan de macht kwam, hield zich niet aan deze afspraak en richtte op 16 maart 1935 de Wehrmacht op. De herbewapening van dit nazieger was in volle gang en nazi-ontwerpers gingen aan de slag om nieuwe technieken en wapens te ontwikkelen. Ook wilde Hitler de dienstplicht invoeren. Eind 1935 bestond het leger al uit 400.000 man. Hitler had nu de absolute macht. Ook werd er een groot bouwprogramma gestart voor de luchtmacht. De herbewapening van de marine verliep eerst langzaam, maar later kwam de bouw van de U-boot (onderzeeër) op gang.

De nieuwe ontwikkelingen in de Wehrmacht konden ze testen tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waarin nazi-Duitsland de nationalisten van Francisco Franco steunde.

In 1939 viel de Wehrmacht Polen aan. De Tweede Wereldoorlog was begonnen. Hitler veroverde met de Wehrmacht in korte tijd heel veel landen. Toen nazi-Duitsland Frankrijk in juni 1940 had verslagen, liet Hitler zich trots bij de Eiffeltoren in Parijs filmen. In de zomer van 1941 viel Hitler, met miljoenen soldaten en duizenden tanks, ook de Sovjet-Unie aan. Ze rukten tientallen kilometers per dag op. Bij Moskou liep het offensief echter vast in de modder en bij Stalingrad boekte het Rode Leger de beslissende overwinning op de asmogendheden (de nazi's en hun vrienden). Helemaal vanaf Stalingrad dreven de Sovjets de Wehrmacht terug naar Berlijn. Ook in West-Europa en Zuid-Europa dreven de geallieerden de nazi's terug. De Schutzstaffel oftewel SS, de nazi-beveiligers onder leiding van Heinrich Himmler, moesten op sommige plekken de Wehrmacht vervangen. Tijdens de Slag om Berlijn, toen de Sovjets in Berlijn waren aangekomen, pleegde Hitler zelfmoord en enkele dagen later gaf nazi-Duitsland zich over. Op 20 augustus 1946 werd de Wehrmacht ontbonden.

Sterke punten

Twee Tiger I-s in juni 1944 in Normandië.

Sterke punten van de Wehrmacht waren:

Slechte punten

  • Hitler als opperbevelhebber: hij had geen grondige militaire opleiding
  • De Wehrmacht begon met het aanvallen van niet-militaire doelen, zoals het bombardement op Rotterdam, een oorlogsmisdaad
  • De aanval op de Sovjet-Unie: dat land was veel te groot om verlsagen te worden door een kleiner land
  • De Wehrmacht werkte mee met Hitlers plannen voor de vernietiging van de Joden (holocaust), eveneens een oorlogsmisdaad en voerde razzia's op Joden uit
  • De Wehrmacht mocht zich van Hitler nooit overgeven
  • De Wehrmacht voerde Hitlers illegale bevel tot standrechtelijke executies (dus bij het betrappen van bijvoorbeeld verzetsmensen) uit, ook een oorlogsmisdaad

Onderdelen

Bevelhebbers

Lijst van bevelhebbers van de Asmogendheden

Hier staan een aantal bevelhebbers van de Wehrmacht (landmacht, luchtmacht en marine). Hitler was van begin tot zijn dood in april 1945 echter hun baas, de opperbevelheber

Opperbevelhebbers

De opperbevelhebbers van de Wehrmacht (oberkommando der Wehrmacht) waren:

Grote veldslagen

Hier staan een aantal grote veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog waarbij de Wehrmacht een grote rol heeft gespeeld:

Cijfers

Het Heer (landmacht) had in de Tweede Wereldoorlog bijna 13 miljoen leden. Het mobiliseerde 1.000.000 Sovjetgevangenen. Meer dan 3 miljoen Wehrmacht-soldaten werden gedood en nog eens 4,1 raakten gewond. Het Heer capituleerde op 8 mei 1945. Ook werden veel nazisoldaten krijgsgevangen gemaakt. Bijvoorbeeld bij de Slag om Stalingrad: er werden 110.000 Duitsers gevangen genomen door de Sovjets. Daarvan keerden er slechts 5000 terug. Ook werden in de oorlog 380.000 gevangen nazisoldaten naar Canada en de Verenigde Staten gestuurd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wehrmacht&oldid=818527"