Zeemijl

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zeemijl, of in het Engels nautical mile, is een eenheid (maat) om een lengte te bereken (zoals de meter). Eén zeemijl is 1852 meter precies. Een zeemijl en een gewone mijl zijn niet hetzelfde, een gewone mijl is zo'n 250 meter korter dan de zeemijl. Zoals de naam al gezegd wordt de zeemijl gebruikt voor op zee, maar soms ook in de luchtvaart. Een zeemijl kan worden opgedeeld in tien stukken van 185,2 meter, dit heten kabellengtes.

Met een zeemijl kun je ook de zeemijl per uur berekenen (zo iets als de kilometer per uur). Om dit te berekenen moet je als eerste de hoeveelheid zeemijl weten en als tweede de knoop waarin er gevaren wordt. Een knoop is de snelheid van een schip of vliegtoestel. Door de hoeveelheid zeemijlen te delen door het aantal knopen krijg je de zeemijl per uur.

De zeemijl bestaat al veel langer dan bijvoorbeeld de meter of kilometer. De zeemijl werd vroeger in bijna ieder land gebruikt en de maat verschilde ook nog eens per land. Zelfs kon het per regio of stad verschillen. Tijdens de Franse tijd werd in veel Europese landen de meter en kilometer in gevoerd en de koloniën daarvan namen het vaak over. De meter en kilometer hadden overal dezelfde maat en veel landen namen het daarom over. Het duurde tot 1929 totdat de zeemijl overal op de wereld dezelfde lengte kreeg tijdens een conferentie in Monaco.

Niet ieder land gebruikt meer de zeemijl, maar veel landen gebruiken het wel op het water. Ook internationaal wordt het op het water gebruikt, bijvoorbeeld voor de kustlijn en de territoriale wateren. De Verenigde Naties heeft het gebruikt in regels, zo is er een regel die beslist dat een land 12 zeemijl vanaf de kustlijn de zee bij het land hoort.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeemijl&oldid=818449"