Zomer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwemmen in het zwembad of de zee
Zomer, tijd voor een heerlijk ijsje!

De zomer is het warmste seizoen van het jaar. In een jaar zijn er 4 seizoenen: lente, herfst, zomer en winter. In de zomer blijft het langer licht en de natuur staat volop in bloei.

Waarom is het in de zomer warmer dan in de winter?

De aarde draait in een heel jaar een rondje om de zon. Maar omdat de stand van de aarde ten opzichte van de zon een beetje scheef is, schijnt de zon in de zomer het meest op het noordelijk halfrond van de aarde en in de winter op het zuidelijk halfrond. Omdat de stralen er in de zomer korter over doen om de aarde te bereiken en ze ook een kleiner deel van het aardoppervlak moeten verwarmen is het veel warmer. De zon schijnt fel en geeft veel warmte aan de aarde af. Daardoor is het vaak ook ’s nachts nog best aangenaam buiten. Je kunt dat goed zien in dit filmpje van de draaiing van de aarde rond de zon.

Wanneer begint de zomer?

De zomer begint rond 21 juni en eindigt rond 21 september. Op het noordelijk halfrond begint de zomer meestal rond 21 juni. Op 21 juni om 12 uur ’s middags staat de zon het hoogst boven ons hoofd. Deze dag is de langste van het hele jaar. De zon komt om 5.19 op en gaat pas om 22.04 uur weer onder. Ze staat dus ruim 16 ½ uur boven de horizon. Na 21 juni worden de dagen weer langzaam aan korter. Natuurlijk worden de dagen zelf niet korter, maar de tijd dat het licht is. Op het zuidelijk halfrond is het precies andersom, daar begint de zomer op 21 december en de winter op 21 juni. Kerstmis vier je daar dus met je kerstmuts op, zonnebadend aan het strand.

Voor meteorologen (weerkundigen) begint de zomer altijd op 1 juni en duurt t/m 31 augustus. 1 september begint dan de herfst, enz. Steeds 3 maanden.

Kenmerken van de zomer

  1. Het lijkt alsof het lang licht is. Dat komt ook een beetje door de zomertijd. Maar eigenlijk worden de dagen al weer korter als de zomer op 21 juni begint.
  2. Het is meestal lekker warm en ’s avonds kan het soms behoorlijk onweren.
  3. Er is kans op een hittegolf.
  4. Het kan soms lange tijd achter elkaar niet regenen. Bij ons is dat meestal niet, maar in landen als Spanje, Italië of Griekenland bijvoorbeeld wel.
  5. Scholen hebben in de zomer een lange vakantie, de zomervakantie.
  6. De natuur staat volop in bloei. Struiken en bomen maken vruchten die aan het eind van de zomer en het begin van de herfst rijp zijn.
  7. De zee wordt al lekker warm en is aan het eind van de zomer op z’n lekkerst.
  8. De zomer is het heerlijkste seizoen om te genieten van een ijsje. Wist je trouwens dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs?
  9. In Europa, Noord-Amerika en Noord-Azië is het zomer in juni, juli, augustus en september (tot 21 september).


Zomerse dagen

De temperaturen in Nederland worden elke dag overal in ons land gemeten en bijgehouden door het KNMI (het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) in De Bilt. Net als allerlei andere gegevens over het weer (neerslag, wind, luchtdruk, enz.) In De Bilt noemt men het een zomerse dag, als de temperatuur hoger is dan 25 graden Celsius.

Hittegolf

Een hittegolf is het niet zomaar als het een paar dagen warm is. In Nederland zeggen we dat het pas echt een hittegolf is als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt op tenminste vijf dagen achter elkaar 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en dat in die vijf dagen op minstens drie dagen een temperatuur van 30 graden wordt gemeten (een tropische dag). Dus een serie van vijf zomerse dagen, waarvan er drie tropisch zijn. De langste hittegolf in ons land was in 1975; 18 zomerse dagen, waarvan er 6 tropisch waren. In 1976 was er een hittegolf van 17 dagen met 10 tropische dagen. Dat was puffen! In ons land meten we de temperatuur in graden Celsius maar in bijvoorbeeld Engeland wordt gemeten in graden Fahrenheit.

Wil je makkelijk kijken wat het verschil is? Kijk dan op deze Thermometer.

Nadelen van de zomer

  1. Doordat het lange tijd erg warm is en soms tijden niet regent, kunnen er problemen ontstaan voor de boeren en tuinders. In Nederland hebben de meeste boeren en tuinders gelukkig wel 'beregenings-installaties', maar dat is niet overal in Europa zo. De oogst kan dan mislukken.
  2. Onweersbuien die na (erge) warme dagen ontstaan, gaan nogal eens gepaard met (hele) grote hagelstenen. Het gebeurt regelmatig, dat zo'n hagelbui een compleet kassencomplex vernietigt en/of andere schade aanricht.Bijvoorbeeld een hele appeloogst kan vernield worden. Het gevolg is, dat de prijzen van fruit zullen stijgen.
  3. Zon is lekker, maar de UV-straling (ultraviolette straling) van de zon kan gevaarlijk zijn. Je kunt er huidkanker van krijgen als je er te lang aan bloot gesteld wordt. Goed smeren dus, met een hoge beschermingsfactor.
  4. Vakantiegangers kunnen te maken krijgen met lange files op de autosnelwegen en bijvoorbeeld grote drukte op het vliegveld (Schiphol).
  5. Als het lange tijd niet geregend heeft en de natuur erg droog is, is er grote(re) kans op bosbranden. Ook veel dieren hebben het moeilijk als het lange tijd erg droog en warm is.
  6. Er kan soms een watertekort optreden bij een lange droge periode zonder regen. De regering (waterschappen) moet(en) dan maatregelen nemen.


Clips van Schooltv

Test je kennis

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zomer&oldid=720346"