Film: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 8: Regel 8:
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
===Het onstaan===
 
===Het onstaan===
  +
Film wordt vaak vergelijken met [[literatuur]] en [[theater]]. Deze al zeker duizenden jaren oud, terwijl de film slechts honderd jaar oud is. Dit heeft te maken met de [[technologie]] die films gebruiken, deze moest eerst ontwikkelen. Het idee voor films toch wel een stuk ouder dan de film zelf. Al in de Griekse oudheid beschreef [[Plato]] een gebeurtenis die veel bioscoopbezoek leek en de Chinezen maakten al in 2e eeuw machines om beelden bewegend te maken. Tijdens het onderzoeken van het menselijk oog en licht ([[optica]]) kwam men erachter dat als je filmbeelden snel achter elkaar speelt dat er een bewegend beeld ontstaat. In de 18e eeuw ontstonden er al donkere ruimtes waar beelden vertoond werden. Met een zogeheten [[toverlantaarn]] werd aan de ene kant van een wit doek een beeld geprojecteerd, terwijl aan de andere het tegenovergestelde te zien was.
Je zou denken dat de eerste film in Hollywood is gemaakt maar dat is niet waar. De eerste film is in Frankrijk gemaakt. De broers Lumière gaven hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Drie maanden later maakte [[Edison]] de eerste projector. Maar ondanks dat de eerste film in [[Frankrijk]] werd gemaakt groeide de filmindustrie in [[Hollywood]] steeds meer. Vanaf 1905-1910 veroverde de Hollywood de hele wereld. Ondanks dat de films zwart-wit waren en dan ook nog eens zonder geluid. was het een grote uitvinding met veel kansen.
 
  +
  +
In de negentiende eeuw werd er speelgoed gemaakt die die illusie tot leven bracht. Het begon bij de [[thaumatroop]]. Dit was een stok met twee afbeeldingen aan weerzijden. Door de stok te draaien leek het of de twee beelden in elkaar erover liepen. Zo is een thaumascoop met aan de ene kant een kooi en aan de andere kant een vogel. Door te draaien wekt men de illusie dat de vogel in de kooi zit, terwijl het twee verschillende afbeeldingen zijn. Echter bewoog het beeld niet echt. De [[fenakistiscoop]] was uigebreider. Dit is een ronde schijf met aan de buitenkant allerlei plaatjes. In het midden zat een spijker. Door de schijf een slinger te geven en naar een punt te kijken, zag je aller plaatjes er voorbij komen. Zo ontstond er bewegend beeld. Later ontstond de [[zoötroop]]. Het idee was hetzelfde, maar dan cilindervormig. Er zaten gaten aan de zijkanten waar men doorheen moest kijken.
  +
  +
Hoewel deze beelden getekend waren, kwamen animatiefilms pas later. De eerste films waren speelfilms, maar hoe kreeg men dan echte beelden. Dit heeft te maken met de [[fotografie]]. In de negentiende eeuw werd geëxperimenteerd met foto's. Al in 1826 werd de eerste geslaagde foto genomen. Echter was een probleempje. Het duurde toen maar liefst 8 uur voordat een foto klaar was. Voor de film was dit een probleem, aangezien je meerdere foto's nodig hebt. Sta maar eens 8 uur lang stil voor 1 foto. Pas in 1878 was deze tijd voor ver terug gedrongen dat een foto binnen een seconde klaar was. Nu moest men nog iets hebben voor de foto's op te drukken. In 1889 bleken filmrolletjes de oplossing te zijn.
  +
 
Je zou denken dat de eerste film in Hollywood is gemaakt, maar dat is niet zo. De eerste film is echter in Frankrijk gemaakt. De [[gebroeders Lumière]] gaven hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Drie maanden later maakte [[Thomas Edison]] de eerste projector, maar ondanks dat de eerste film in [[Frankrijk]] werd gemaakt groeide de filmindustrie in [[Hollywood]] steeds meer. Vanaf 1905-1910 veroverde de Hollywood de hele wereld. Ondanks dat de films zwart-wit waren en dan ook nog eens zonder geluid. was het een grote uitvinding met veel kansen.
   
 
===Stomme films===
 
===Stomme films===

Versie van 14 apr 2017 20:25

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Een film zijn heel veel plaatjes die achter elkaar afgespeeld worden in een bepaald tempo. Hierdoor ontstaat bewegend beeld, zonder dat wij zien dat het eigenlijk losse foto's zijn. Een film bevat vaak ook geluid, wat tegelijk met de film wordt afgespeeld. Dit hoeft niet altijd. Vooral films van vroeger hadden nog geen geluid.

Films werden oorspronkelijk geprojecteerd in bioscopen. Door de opkomst van televisie, videobanden, DVD's en internet kunnen we films tegenwoordig haast overal zien. Internetdiensten als Netflix en YouTube spelen hier handig op in. Films worden vaak in verband met Hollywood gebracht, het centrum van de Amerikaanse filmwereld. Hollywood is over de hele wereld beken en veel sterren wonen er. Echter worden films in ieder land gemaakt. Zo is ook het Indiaanse Hollywood bekend, met de naam Bollywood.

Film bestaat sinds 1896 en is dus ruim een eeuw oud. Inmiddels zijn er een hoop veranderingen geweest op het gebied van film. Zo hebben we nu geluid en kleur. Ook zijn de special effects veranderd en is het beeld minder schokkend. Sommige films hebben zo een invloed gehad op de wereld, dat ze nu nog steeds onder het grote publiek bekend zijn. Dit zijn iconische filmbeelden die waarschijnlijk iedereen kent. Films worden al vorm van kunst gezien door velen. Deze kunstvorm heeft de naam cinematografie.

Geschiedenis

Het onstaan

Film wordt vaak vergelijken met literatuur en theater. Deze al zeker duizenden jaren oud, terwijl de film slechts honderd jaar oud is. Dit heeft te maken met de technologie die films gebruiken, deze moest eerst ontwikkelen. Het idee voor films toch wel een stuk ouder dan de film zelf. Al in de Griekse oudheid beschreef Plato een gebeurtenis die veel bioscoopbezoek leek en de Chinezen maakten al in 2e eeuw machines om beelden bewegend te maken. Tijdens het onderzoeken van het menselijk oog en licht (optica) kwam men erachter dat als je filmbeelden snel achter elkaar speelt dat er een bewegend beeld ontstaat. In de 18e eeuw ontstonden er al donkere ruimtes waar beelden vertoond werden. Met een zogeheten toverlantaarn werd aan de ene kant van een wit doek een beeld geprojecteerd, terwijl aan de andere het tegenovergestelde te zien was.

In de negentiende eeuw werd er speelgoed gemaakt die die illusie tot leven bracht. Het begon bij de thaumatroop. Dit was een stok met twee afbeeldingen aan weerzijden. Door de stok te draaien leek het of de twee beelden in elkaar erover liepen. Zo is een thaumascoop met aan de ene kant een kooi en aan de andere kant een vogel. Door te draaien wekt men de illusie dat de vogel in de kooi zit, terwijl het twee verschillende afbeeldingen zijn. Echter bewoog het beeld niet echt. De fenakistiscoop was uigebreider. Dit is een ronde schijf met aan de buitenkant allerlei plaatjes. In het midden zat een spijker. Door de schijf een slinger te geven en naar een punt te kijken, zag je aller plaatjes er voorbij komen. Zo ontstond er bewegend beeld. Later ontstond de zoötroop. Het idee was hetzelfde, maar dan cilindervormig. Er zaten gaten aan de zijkanten waar men doorheen moest kijken.

Hoewel deze beelden getekend waren, kwamen animatiefilms pas later. De eerste films waren speelfilms, maar hoe kreeg men dan echte beelden. Dit heeft te maken met de fotografie. In de negentiende eeuw werd geëxperimenteerd met foto's. Al in 1826 werd de eerste geslaagde foto genomen. Echter was een probleempje. Het duurde toen maar liefst 8 uur voordat een foto klaar was. Voor de film was dit een probleem, aangezien je meerdere foto's nodig hebt. Sta maar eens 8 uur lang stil voor 1 foto. Pas in 1878 was deze tijd voor ver terug gedrongen dat een foto binnen een seconde klaar was. Nu moest men nog iets hebben voor de foto's op te drukken. In 1889 bleken filmrolletjes de oplossing te zijn.

Je zou denken dat de eerste film in Hollywood is gemaakt, maar dat is niet zo. De eerste film is echter in Frankrijk gemaakt. De gebroeders Lumière gaven hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Drie maanden later maakte Thomas Edison de eerste projector, maar ondanks dat de eerste film in Frankrijk werd gemaakt groeide de filmindustrie in Hollywood steeds meer. Vanaf 1905-1910 veroverde de Hollywood de hele wereld. Ondanks dat de films zwart-wit waren en dan ook nog eens zonder geluid. was het een grote uitvinding met veel kansen.

Stomme films

Opkomst van geluid en kleur

De Tweede Wereldoorlog en daarna

Een verandering in de filmwereld

Tegenwoordig

Genre

Films hebben verschillende onderwerpen.

  • Comedy of komedie- is bedoeld om mensen te amuseren, lachfilm
  • Documentaire - een non-fictiefilm waarvan je iets leert
  • Thriller - een erg spannende misdaadfilm
  • Horror - een film, bedoeld om de toeschouwer angst aan te jagen (films over vampieren, seriemoordenaars en zo)
  • Detective - politiefilm, onderzoek
  • Actiefilm - film met veel actie, geweld enz.
  • Animatie - kinderfilm, loopt zelden slecht af

Maken van een film

Het bedenken van een script

Het zoeken naar acteurs

Een auditie is een toelatingsexamen om te kijken of je goed genoeg bent om in een film te spelen. Leerlingen die willen studeren aan ballet school, toneelopleiding of voor film dienen eerst auditie te doen om aangenomen te worden. Audities zijn in het algemeen besloten, hoewel recent een trend is ontstaan om auditie te doen voor het oog van de camera.

Het definitief maken van de film

Om goede filmopnames te maken heeft men een goede filmcamera nodig, meestal wordt deze ook op een statief geplaatst. Je loopt dan niet het risico van schokkerige beelden. Indien je hem zelf vasthoudt is die kans heel groot aanwezig. Als een cameraman/vrouw moet lopen met en camera, dan gebruiken ze vaak een schouderstatief. Gebruik je een kleine videocamera dan kun je hem ook gewoon met twee handen vasthouden.

Distributie

Betrokkenen

Acteurs en actrices

Regisseurs

Regisseurs maken verschillende soorten producties. Bijvoorbeeld een dramaserie voor een televisiezender, een documentaire of speelfilm voor vertoning in de bioscoop. Hoe je takenpakket eruit ziet, is afhankelijk van wat je regisseert. In het algemeen verricht je als regisseur de volgende drie hoofdtaken:

  1. Je idee omzetten in je film;
  2. Een Crew samen stellen (crew zijn mensen die werken aan de film);
  3. Het product verkopen.

Distributeurs

Cameramannen en -vrouwen

Cameraman.JPG

Dit is de persoon die de camera bedient. Hij / zij bepaalt welke belichting er nodig is, vanuit welke hoek de opname gemaakt wordt, hoe lang iets in beeld blijft. D.m.v. zoomen kan hij/zij bepalen wat er precies in beeld komt.

Beste film

Filmprijzen

Succesvol

Beste film ooit?

  1. Avatar uit 2009
  2. Titanic uit 1997
  3. The Avengers uit 2012
  4. Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2 uit 2011
  5. Frozen uit 2013
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Film&oldid=477426"