Kinderboekenweek: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
k
 
(67 tussenliggende versies door 14 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand: Kinderboekentrein_Zijkant.jpg |miniatuur|right|300px| Speciale Kinderboekenweektrein in 2004, ter ere van 50 jaar Kinderboekenweek]]
De kinderboekenweek is een periode van enkele weken die meestal start in oktober. In deze periode staat een bepaald thema in het kinderboek centraal. Vooral op [[Basisschool|basisscholen]] wordt er veel mee gedaan.
 
  +
[[Bestand: An_Rutgers_van_der_Loeff_(1982).jpg |miniatuur| right|200px| [[An Rutgers van der Loeff]]. Zij was de eerste winnaar van ‘Kinderboek van het jaar’ in 1954 met het boek ‘[[Lawines razen]]’]]
  +
[[Bestand: Janneke_Schotveld,_schrijfster.jpg |miniatuur|right|200px| [[Janneke Schotveld]] schrijft ‘Kattensoep’, het Kinderboekenweekgeschenk van 2017]]
  +
De '''Kinderboekenweek''' is een periode van 10 dagen in begin oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het ([[Nederland]]se) [[kinderboek]]. Wil je weten wie er allemaal een griffel of penseel hebben gewonnen? Kijk dan in de [[Lijst van kinderboekenschrijvers]] en de [[Lijst van illustratoren]].
   
  +
In deze periode staat een bepaald thema centraal. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van € 12,50 het Kinderboekenweekgeschenk gratis. Elk jaar wordt er aan een schrijver / schrijfster van kinderboeken gevraagd of hij (of zij) het Kinderboekenweek-geschenk wil schrijven. Het Kinderboekenweek-geschenk is een uitgave van de Stichting [[Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek|CPNB]] (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). [[Basisscholen]] in Nederland besteden meestal veel aandacht aan de Kinderboekenweek.
   
  +
== Lespakket ==
  +
De Stichting CPNB stelt een lespakket samen, dat de scholen kunnen bestellen. Elk jaar draait dat rondom een bepaald thema. Er staan leuke lessen in (op papier, maar tegenwoordig ook voor op het [[digibord]]).
  +
In het lespakket van 2017 (thema ‘Griezelen’) zaten bijvoorbeeld:
  +
* Een uitgebreide lesmap met allerlei lessen om het lezen te bevorderen, maar ook bijvoorbeeld creatieve lessen
  +
* Het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek
  +
* De cd-single van [[Kinderen voor Kinderen]]: Gruwelijk eng!
  +
* Griezelige affiches voor in de klas
  +
* De Kinderboekenkrant
  +
* De Voorleesgids
  +
De [[bibliotheek (algemeen)|bibliotheken]] besteden extra aandacht aan lezen. Ze organiseren vaak diverse leuke activiteiten rond de Kinderboekenweek, zoals een [[schrijver]] die komt voorlezen en vertellen over zijn werk.
   
  +
== Kinderboekenbal ==
  +
Op de avond voordat de Kinderboekenweek begint wordt een Kinderboekenbal gehouden. Daar zijn veel schrijvers aanwezig. Tijdens het Kinderboekenbal wordt ook de [[Gouden Griffel]] uitgereikt. Dat is een prijs voor de [[schrijver]] van het beste kinderboek van dat jaar.
  +
==De geschiedenis van de Kinderboekenweek==
  +
In 1954 was er voor het eerst een verkiezing van het ‘kinderboek van het jaar’. De winnares was [[An Rutgers van der Loeff]]. (1910-1990). Zij schreef het boek ‘''Lawines razen''’ De eerste echte Kinderboekenweek was in 1955. Die duurde toen ook al 10 dagen, net als de gewone Boekenweek voor grote mensen.
   
  +
De verkiezing van ‘Kinderboek van het jaar’ duurde tot 1970. Daarna kreeg het beste kinderboek de ‘Gouden Griffel’.
  +
===Geschenk===
  +
Tijdens de eerste Kinderboekenweken kregen de mensen die een kinderboek kochten een leuk geschenk. Dat waren toen nog geen boeken, zoals nu. In 1955 was het geschenk een poster van een lezende clown. In de jaren daarna waren het een spel, een bouwplaat, een mobile, een knipplaat en een kijkdoos.
  +
===Kinderboekenweek geschenk===
  +
Vanaf 1962 kregen de kopers een kinderboek cadeau. Het boek van [[Hans Dijkhuis]] ‘Keesje Kruimel’ was hiervan het eerste. Het boek ‘Kattensoep’ van [[Janneke Schotveld]] kreeg je tijdens de Kinderboekenweek van 2017.
  +
===Thema===
  +
In 1965 kreeg de Kinderboekenweek voor het eerst een [[thema]]. Het thema voor dat jaar was ‘Kind en dierenwereld’. Inmiddels zijn er al heel veel thema’s geweest, zoals theater, natuur, reizen, geheimen, boten, superhelden, sprookjes, de wereld, techniek en nog veel meer. Wil je ze allemaal weten, kijk dan op dit [https://web-jack.nl/Public/Kinderboekenweek/Thema%20kinderboekenweek.pdf '''overzicht'''].
   
  +
* 2022 thema: Natuur en milieu, motto: 'Gi ga groen'
==Kinderboekenweekthema's en -uitgaven sinds 1955==
 
  +
* 2023 thema: Thuis is overal anders, motto: 'Bij mij thuis'
 
  +
===Prentenboek===
*2006
 
  +
Elk jaar wordt er ook een prentenboek gemaakt, speciaal voor de kleinste kinderen. In 2015 werd het gemaakt door [[Mies van Hout]]. [[Floor Rieder]] maakte het in 2016 en in 2017 door [[Martijn van der Linden]] en [[Maranke Rinck]]
'''Thema:''' De leeuw is los! – Boeken over dieren
 
  +
===Lied===
 
  +
Sinds 2012 wordt door de [[Kinderen voor Kinderen]] ieder jaar een speciaal themalied gezongen. Het 1e lied was bij het thema 'Hallo Wereld!'.
Uitgave: Laika tussen de sterren
 
  +
Tekst: Bibi Dumon Tak
 
  +
==Prijzen==
Illustraties: Philip Hopman
 
  +
De [[Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek|CPNB]] reikt elk jaar prijzen uit voor de mooiste kinderboeken van het voorgaande jaar.
Oplage: 401.000
 
  +
===Griffels===
 
  +
De [[Zilveren Griffel|Zilveren Griffels]] worden elk jaar in het voorjaar (juni) uitgereikt aan schrijvers van kinderboeken. Tijdens het Kinderboekenbal op de avond voordat de Kinderboekenweek begint, krijgt één van de Zilveren Griffel-winnaars een [[Gouden griffel|Gouden Griffel]], voor de auteur van het allerbeste kinderboek voor 12 jaar en ouder. De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlands boek. Een Zilveren Griffel kan ook door een vertaald boek gewonnen worden. Wil je weten wie er allemaal een Gouden Griffel hebben gewonnen? Kijk dan in de [[Lijst van kinderboekenschrijvers]].
 
  +
[[Bestand: Prijs_Tonke_Dragt_Brief_voor_de_Konng.jpg |miniatuur|right|300px| Tonke Dragt wint in 1963 de prijs voor het beste kinderboek met ‘De brief voor de koning’. In 2004 wint dit boek de ‘Griffel der Griffels’.]] Bij het 50-jarig bestaan van de Kinderboekenweek in 2004 is éénmalig de ‘Griffel der Griffels’ uitgereikt. Er werd gekozen uit de boeken die eerder een Gouden Griffel hadden gewonnen of Kinderboek van het jaar waren geweest. ‘De brief voor de koning’ van [[Tonke Dragt]] heeft deze unieke prijs gewonnen.
Kleuteruitgave:
 
  +
Het dierenfeest van Fiep Westendorp
 
  +
Het prijzengeld voor de gouden griffel wordt in 2023 verhoogd naar 10.000 euro.
Illustraties:
 
  +
===Penselen===
Fiep Westendorp
 
  +
Nederlandse [[illustrator]]en / illustratrices van kinderboeken kunnen een [[Zilveren Penseel]] winnen (zie link voor een overzicht van winnaars vanaf 2010). Tot 2018 waren dat er elk jaar maar twee. Nu zijn er vier categorieën. Eén van de Zilveren Penselen wint in september de [[Gouden Penseel]] (zie link een overzicht van winnaars vanaf 2010). Hier vind je een '''[https://www.cpnb.nl/campagnes/griffels-en-penselen-2020/uitgaven overzicht]''' van álle winnaars van de Gouden Penseel vanaf 1973.
Tekst:
 
  +
===Paletten===
Frank van Pamelen
 
  +
Buitenlandse illustratoren konden elk jaar van 2012 t/m 2017 een Zilveren [[Palet]] winnen. Ook dat waren er maar twee. Het beste werk van één van die twee buitenlandse illustratoren werd beloond met een [[Gulden Palet|Gulden (gouden) Palet]]. Tegenwoordig kunnen buitenlandse illustratoren ook een [[Zilveren Penseel]] winnen.
Oplage: 204.000
 
  +
===Vlag en Wimpel, nu Bronzen Griffel===
 
  +
De [[Vlag]] en [[Wimpel]]s zijn eervolle vermeldingen voor kinderboeken. Ze bestaan sinds 1980. Vanaf 2022 wordt de eervolle vermelding voor een schijver een [[Bronzen Griffel]] genoemd en voor een [[illustrator]] een [[Bronzen Penseel]]. Deze komen in de plaats van een Vlag en Wimpel. Zie [[Lijst van kinderboekenschrijvers]] voor diegene die deze vermelding vanaf 2010 hebben gehad.
 
  +
*2005
 
  +
In 2023 besloot de CPNB om geen bronzen griffel of penseel uit te reiken, om zo meer de aandacht te leggen op de zilveren griffel en penseel.
'''Thema:''' De Toveracademie – - Boeken vol magie
 
  +
===Prijs van de Nederlandse Kinderjury===
 
  +
Iedereen tussen de 6 en 12 jaar kan meedoen aan de [[Prijs van de Nederlandse Kinderjury]]. Alle kinderen die hun stem uitgebracht hebben, vormen samen de Nederlandse Kinderjury. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Elke leeftijdsgroep kiest een eigen winnaar. In een bepaalde periode (een week of 6) kun je stemmen op jouw beste boek van het vorig jaar. Alle boeken uit dat jaar doen mee. Kinderen die tussen de 10 en 12 jaar oud zijn, mogen ook stemmen voor de ‘Jonge Jury’ (13-16 jaar). De Nederlandse Kinderjury bestaat vanaf 1988.
Uitgave: Wat rijmt er op puree?
 
  +
[[Bestand: Tosca_Menten.jpg |miniatuur|right|300px| [[Tosca Menten]] met poppen Lorre en Dummie]]
Tekst: Edward van de Vendel
 
  +
In 2016 waren de winnaars:
Illustraties: Peter van Dongen
 
  +
* In de categorie 6 t/m 9 jaar: De Gorgels van [[Jochem Myjer]]
 
  +
* In de categorie 10 t/m 12 jaar: Dummie de mummie en de drums van Massoeba van [[Tosca Menten]]
 
  +
In 2020 kreeg de Kinderjury een uitbreiding van haar naam; 'Kinderjury, de publieksprijs van de Kinderboekenweek'.
 
  +
Kleuteruitgave:
 
  +
Zo kan het gebeuren dat een kinderboek dat geen prijs (griffel) heeft gekregen van de vakjury, wél een prijs krijgt van de kinderjury. Vaak zijn deze boeken zelfs populairder en is het ook gebeurd dat ze verfilmd zijn. Voorbeelden zijn de boeken van [[Jeff Kinney]], [[Carry Slee]] en [[Paul van Loon]].
Waar ben je, Kleine Beer?
 
  +
Tekst en illustraties:
 
  +
=== Gouden Boek (CPNB) ===
Martin Waddell & Barbara Firth
 
  +
Los van de Kinderboekenweek reikt het CPNB ook sinds 2013 een prijs uit aan de meest verkochte boeken. Het [[Gouden boek (CPNB)|Gouden boek]]. Een boek kan bij nog hogere verkoopcijfers ook in aanmerking komen voor een '''Platina Boek''' of een '''Diamanten Boek'''. Het werkt hetzelfde als bij een [[Platina (muziek)|Platina plaat]] in de muziekindustrie.
 
  +
 
  +
'''Boeken voor volwassen'''
*2004
 
  +
* Gouden boek - 200.000 exemplaren
'''Thema:''' Muziek
 
  +
* Platina boek - 350.000 exemplaren
 
  +
* Diamanten boek - 500.000 exemplaren
Uitgave: Swing
 
  +
'''Kinderboeken'''
Tekst: Paul Biegel
 
  +
* Gouden boek – 75.000 exemplaren
Illustraties: Thé Tjong-Khing
 
  +
* Platina boek – 150.000 exemplaren
 
  +
* Diamanten boek – 200.000 exemplaren
 
  +
 
  +
==Clips van Schooltv==
Kleuteruitgave:
 
  +
* [https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-kinderboekenweek/#autoplay Kinderboekenweek (Klokhuis)]
Vader zeepaard
 
  +
* [https://schooltv.nl/video/anna-woltz-geeft-schrijftips-hoe-schrijf-je-een-goed-boek/#autoplay Hoe schrijf je een goed boek?]
Tekst en illustraties:
 
  +
* [https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-floor-rieder/#autoplay Floor Rieder (Klokhuis)]
Eric Carle
 
  +
* [https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-kinderboek-maken/#autoplay Een kinderboek maken (Klokhuis)]
 
  +
* [https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-marit-toernqvist/#autoplay Marit Törnqvist (Klokhuis)]
Jubileumuitgave: Voor altijd jong; 50 jaar Kinderboekenweek!
 
  +
 
  +
==Test je kennis==
 
  +
* [https://quizzen.yurls.net/nl/page/ Doe de quiz over de Kinderboekenweek]
*2003
 
  +
'''Thema:''' Diep in het bos... Van Ko de boswachter tot Roodkapje en Robin Hood
 
  +
==Externe links==
 
  +
* [https://www.kinderboekenweek.nl/ Kinderboekenweek.nl]
Uitgave: Het Zwanenmeer (maar dan anders)
 
  +
* [https://www.hebban.nl/kinderboekenweek/kinderen-voor-kinderen/ Kinderen voor Kinderen]
Tekst: Francine Oomen
 
  +
* [https://www.kinderjury.nl/ Site Prijs van de Nederlandse Kinderjury]
Illustraties: Philip Hopman
 
  +
* [https://www.cpnb.nl/campagnes/griffels-en-penselen-2020/uitgaven Griffels en penselenarchief CPNB]
 
  +
* [https://www.cpnb.nl/campagnes/kinderboekenweek-2017 CPNB]
 
  +
* [https://www.flickr.com/photos/cpnb/albums Foto's van uitreikingen CPNB Flickr]
Kleuteruitgave:
 
  +
* [https://web-jack.nl/Public/Kinderboekenweek/geschiedenis_KBW.pdf Geschiedenis van de Kinderboekenweek]
Vier bevertjes in de nacht
 
  +
* [https://web-jack.nl/Public/Bloom-lessen/Bloom-les-KBW-6-8.pdf Oog voor de Kinderboekenweek]
Tekst en illustraties:
 
  +
* [https://kinderboekenweekopyurls.yurls.net/nl/yurls/search?query=kinderboekenweek Kinderboekenweek op Yurls]
Michael Dudok de Wit
 
  +
* [https://kinderboekenweek.yurls.net/ Tips voor de Kinderboekenweek]
 
  +
 
  +
<!-- HET VOLGENDE LATEN STAAN, AUB -->
*2002
 
  +
[[Categorie:Woordenschat]]
'''Thema:''' Ay ay kapitein! - Boeken over boten
 
  +
[[Categorie:Kinderboek]]
 
Uitgave: Boris en het woeste water
 
 
Tekst: Rindert Kromhout
 
Illustraties: Sylvia Weve
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Dag hoed!
 
Tekst en illustraties:
 
Rotraut Susanne Berner
 
 
 
*2001
 
'''Thema:''' Woensdagmiddag - Lees over je hobby
 
 
Uitgave: Ik ben Polleke hoor!
 
Tekst: Guus Kuijer
 
Illustraties: Alice Hoogstad
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Muisje Andersom
 
Tekst en illustraties:
 
Anita Jeram
 
 
*2000
 
'''Thema:''' Driftkikkers, feestvarkens en andere boekenhelden
 
 
Uitgave: Eiber!
 
Tekst: Sjoerd Kuyper
 
Illustraties: Annemarie van Haeringen
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Ezelsoor
 
Tekst en illustraties:
 
Dick Bruna
 
 
 
1999
 
Thema: Van @penstaartje tot apenkooi - verhalen over school
 
 
Uitgave: Bikkels
 
Tekst: Carry Slee
 
Illustraties: Roelof van der Schans
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
's Nachts
 
Tekst en illustraties:
 
Wolf Erlbruch
 
 
 
 
1998
 
Thema: Van rijm tot rap - versjes, liedjes, gedichten
 
 
Uitgave: Mijn avonturen door V. Swchwrm
 
Tekst: Toon Tellegen
 
Illustraties: Marc Terstroet
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Twee oren om te horen, twee ogen om te zien
 
Redactie en samenstelling:
 
Stichting CPNB
 
Illustraties:
 
Piet Klaasse
 
 
 
1997
 
Thema: De Tijdmachine - terug naar toen
 
 
Uitgave: LYC-DROP
 
Tekst: Paul van Loon
 
 
Illustraties: Camila Fialkowski
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Olifant en de tijdmachine
 
Tekst en illustraties:
 
Max Velthuijs
 
 
 
 
1996
 
Thema: Heksenketel
 
 
Uitgave: De huiveringwekkende mythe van Perseus
 
Tekst: Imme Dros
 
 
Illustraties: Harrie Geelen
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
De koning bakt een huis
 
Tekst en illustraties:
 
Annemarie van Haeringen
 
 
 
 
1995
 
Thema: Beestenbende
 
 
Uitgave: Bombaaj!
 
Tekst: Els Pelgrom
 
 
Illustraties: The Tjong Khing
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
De Kat van Jan
 
Tekst en illustraties:
 
Harrie Geelen
 
 
 
 
1994
 
Thema: In het holst van de nacht
 
 
Uitgave: Fausto Koppie
 
Tekst: Anke de Vries
 
:
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Towser neemt de zon mee
 
Tekst en illustraties:
 
Tony Ross
 
 
 
1993
 
Thema: Vriendjes, maatjes, kameraadjes
 
 
Uitgave: Het weer en de tijd
 
Tekst: Joke van Leeuwen
 
:
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Hoera, we bakken een taart
 
 
Tekst en illustraties:
 
Helen Oxenbury
 
 
 
1992
 
Thema: Land in ziiicht!
 
 
Uitgave: Het raadsel van de Regenboog
 
 
Tekst: Jacques Vriens
 
:
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Vader, mag ik mee?
 
Tekst en illustraties:
 
Peter Spier
 
 
 
1991
 
Thema: Huizen in boeken
 
 
Uitgave: Het wonder van Frieswijck
 
Tekst: Thea Beckman
 
:
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Dikkie Dik gaat buiten spelen
 
Tekst:
 
Arthur van Norden
 
:Illustraties:
 
Jet Boeke
 
 
 
1990
 
Thema: Boeken horen bij je
 
 
Uitgave: Jorrie en Snorrie
 
Tekst: Annie M.G. Schmidt
 
 
Illustraties: Fiep Westendorp
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
De schrijfster
 
Tekst en illustraties:
 
Dick Bruna
 
 
 
1989
 
Thema: Kijk verder dan je neus lang is. Over uitvindingen en ontdekkingen
 
 
Uitgave: Het eiland daarginds
 
 
Tekst: Paul Biegel
 
Illustraties: Fiel van der Veen
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
De uitvinder
 
Tekst en illustraties:
 
Ingrid en Dieter Schubert
 
 
 
1988
 
Thema: Duizend dingen achter deuren. Kinderen, boeken en musea
 
 
Uitgave: Duizend dingen achter deuren
 
Tekst en illustraties: Joke van Leeuwen
 
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Krokodil en het meesterwerk
 
Tekst en illustraties:
 
Max Velthuijs
 
 
 
 
1987
 
Thema: Die van hiernaast en van de overkant. Kinderen en boeken in Europa
 
 
Uitgave: Die van hiernaast en van de overkant
 
Tekst: Paul Arnoldussen en Marja Baeten
 
Illustraties: Joep Bertrams
 
 
Kleuteruitgave:
 
Florrie
 
Tekst:
 
Burny Bos
 
Illustraties:
 
Hans de Beer
 
 
 
1986
 
Thema: Boeven
 
 
Uitgave: De zaak Jan Steen
 
Tekst: Karel Eykman
 
:Illustraties: The Tjong Khing
 
 
 
Kleuteruitgave:
 
Het Boeven-ABC
 
Tekst en illustraties:
 
Joost Rietveld
 
:
 
 
 
 
 
1985
 
Thema: Dieren
 
 
Uitgave: Houden beren echt van honing?
 
Tekst: Midas Dekkers
 
Illustraties: The Tjong Khing
 
 
 
1984
 
Thema: Als ik later groot ben
 
 
Uitgave: Een tijdje later
 
 
Tekst: Paul Biegel en Willem Wilmink
 
Illustraties: Ruud Bruijn en Fred de Heij
 
 
 
1983
 
Thema: Spelen met woorden
 
 
Uitgave: Mijnheer van Dale en juffrouw Scholten
 
Tekst: Kees Fens
 
Illustraties: Margriet Heymans
 
 
 
1982
 
Thema: Reizen
 
 
Uitgave: Retourtje ver weg (Kinderboekenweekkalenderboek)
 
Redactie en samenstelling: Thera Coppens, Gerda de Visser, Martine Schaap
 
:
 
 
1981
 
Thema: Je eigen tijd
 
 
Uitgave: Je eigen tijd (Kinderboekenweekkalenderboek)
 
Redactie en samenstelling: Thera Coppens, Gerda de Visser, Martine Schaap
 
:
 
 
1980
 
Thema: Alle spiegels toverspiegels?
 
 
Uitgave: Spook tussen spoken
 
Tekst: Willem Wilmink
 
Illustraties: Alfons van Heusden
 
 
 
1979
 
Thema: Je weet niet wat je ziet
 
 
Uitgave: De klepel of de klok
 
Tekst: Mies Bouhuys
 
Illustraties: Henk Kneepkens, Pieter van Delft, Jack Botermans
 
 
 
1978
 
Thema: Stad en land
 
 
Uitgave: De tram is geel het gras is groen
 
Tekst: Gertie Evenhuis
 
Illustraties: Piet Klaasse
 
 
 
1977
 
Thema: Wie je droomt ben je zelf
 
 
Uitgave: Wie je droomt ben je zelf
 
Tekst: Paul Biegel
 
Illustraties: Carl Hollander
 
 
 
1976
 
Thema: Je eigen taal
 
 
Uitgave: Het verdwenen plakboek
 
Tekst: Schrijverscollectief
 
 
 
1975
 
Thema: De wereld om je heen
 
 
 
Uitgave: Ogen op steeltjes
 
Tekst: Jan Wartena
 
Illustraties: Co Loerakker
 
 
 
1974
 
Thema: Héé, neem een boek mee
 
 
Uitgave: 2 is te veel
 
 
Tekst: Henk Barnard
 
Illustraties: Fiel van der Veen
 
 
 
1973
 
Thema: Lekker letters vreten
 
 
Uitgave: Arthur en de Lettervreter
 
Tekst: Henk van Kerkwijk
 
Illustraties: Paul Hulshof
 
 
 
1972
 
Thema: De hele wereld in een boek
 
 
Uitgave: Superspeelspel (reuzenganzebord)
 
Ontwerp: Wim van der Kolk
 
:
 
 
 
1971
 
Thema: Stap door de Boekenpoort
 
 
 
Uitgave: Speelzak en bouwplaat (diverse materialen)
 
Ontwerp: onbekend
 
:
 
 
 
1970
 
Thema: Kind en natuur
 
 
Uitgave: Vossejachtspel (diverse materialen)
 
Ontwerp: onbekend
 
:
 
 
 
1969
 
Thema: Kind en theater
 
 
Uitgave: Spelen met poppen
 
Tekst: Wim Meilink
 
Illustraties: Kees Kelfkens
 
 
 
Uitgave:
 
Spelen met spullen
 
 
Tekst:
 
Cecilia Lichtveld
 
Illustraties:
 
Kees Kelfkens
 
 
 
 
 
 
Uitgave:
 
Spelen met de beer en de mensen
 
 
Samenstelling:
 
Hans Everts, Andries Oldersma
 
:Illustraties:
 
Reiner Zimnik
 
 
 
 
 
1968
 
Thema: Lezen en doen
 
 
Uitgave: Vulboek
 
Omslagontwerp: Alfons van Heusden
 
:
 
 
 
1967
 
Thema: Kinderen in andere landen
 
 
Uitgave: Rammelkarinstructies (diverse materialen)
 
Ontwerp: Carl Hollander
 
:
 
 
 
1966
 
Thema: Kind en fantasie
 
 
 
Uitgave: Het kleinste sprookjesboek
 
Samenstelling: Jannie Daane
 
 
 
1965
 
Thema: Kind en de dierenwereld
 
 
Uitgave: Chimpansee (poster)
 
Fotografie: H. van der Werken
 
:
 
 
 
*1964
 
'''Thema:''' De blauwe boekanier
 
 
Uitgave: De blauwe boekanier
 
Tekst en illustraties: Tonke Dragt
 
:
 
 
 
*1963
 
'''Thema:''' Viermaal J en Janus
 
 
 
Uitgave: Viermaal J en Janus
 
Tekst: Hans Andreus
 
Illustraties: Babs van Wely
 
 
 
*1962
 
'''Thema:''' Keesje Kruimel
 
 
 
Uitgave: Keesje Kruimel
 
Tekst: Hans Dijkhuis
 
Illustraties: Piet Klaasse
 
 
 
[[Categorie:Kinderboeken]]
 
[[Categorie:Taal]]
 

Huidige versie van 4 okt 2023 om 22:29

Speciale Kinderboekenweektrein in 2004, ter ere van 50 jaar Kinderboekenweek
An Rutgers van der Loeff. Zij was de eerste winnaar van ‘Kinderboek van het jaar’ in 1954 met het boek ‘Lawines razen
Janneke Schotveld schrijft ‘Kattensoep’, het Kinderboekenweekgeschenk van 2017

De Kinderboekenweek is een periode van 10 dagen in begin oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het (Nederlandse) kinderboek. Wil je weten wie er allemaal een griffel of penseel hebben gewonnen? Kijk dan in de Lijst van kinderboekenschrijvers en de Lijst van illustratoren.

In deze periode staat een bepaald thema centraal. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van € 12,50 het Kinderboekenweekgeschenk gratis. Elk jaar wordt er aan een schrijver / schrijfster van kinderboeken gevraagd of hij (of zij) het Kinderboekenweek-geschenk wil schrijven. Het Kinderboekenweek-geschenk is een uitgave van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Basisscholen in Nederland besteden meestal veel aandacht aan de Kinderboekenweek.

Lespakket

De Stichting CPNB stelt een lespakket samen, dat de scholen kunnen bestellen. Elk jaar draait dat rondom een bepaald thema. Er staan leuke lessen in (op papier, maar tegenwoordig ook voor op het digibord). In het lespakket van 2017 (thema ‘Griezelen’) zaten bijvoorbeeld:

  • Een uitgebreide lesmap met allerlei lessen om het lezen te bevorderen, maar ook bijvoorbeeld creatieve lessen
  • Het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek
  • De cd-single van Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk eng!
  • Griezelige affiches voor in de klas
  • De Kinderboekenkrant
  • De Voorleesgids

De bibliotheken besteden extra aandacht aan lezen. Ze organiseren vaak diverse leuke activiteiten rond de Kinderboekenweek, zoals een schrijver die komt voorlezen en vertellen over zijn werk.

Kinderboekenbal

Op de avond voordat de Kinderboekenweek begint wordt een Kinderboekenbal gehouden. Daar zijn veel schrijvers aanwezig. Tijdens het Kinderboekenbal wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt. Dat is een prijs voor de schrijver van het beste kinderboek van dat jaar.

De geschiedenis van de Kinderboekenweek

In 1954 was er voor het eerst een verkiezing van het ‘kinderboek van het jaar’. De winnares was An Rutgers van der Loeff. (1910-1990). Zij schreef het boek ‘Lawines razen’ De eerste echte Kinderboekenweek was in 1955. Die duurde toen ook al 10 dagen, net als de gewone Boekenweek voor grote mensen.

De verkiezing van ‘Kinderboek van het jaar’ duurde tot 1970. Daarna kreeg het beste kinderboek de ‘Gouden Griffel’.

Geschenk

Tijdens de eerste Kinderboekenweken kregen de mensen die een kinderboek kochten een leuk geschenk. Dat waren toen nog geen boeken, zoals nu. In 1955 was het geschenk een poster van een lezende clown. In de jaren daarna waren het een spel, een bouwplaat, een mobile, een knipplaat en een kijkdoos.

Kinderboekenweek geschenk

Vanaf 1962 kregen de kopers een kinderboek cadeau. Het boek van Hans Dijkhuis ‘Keesje Kruimel’ was hiervan het eerste. Het boek ‘Kattensoep’ van Janneke Schotveld kreeg je tijdens de Kinderboekenweek van 2017.

Thema

In 1965 kreeg de Kinderboekenweek voor het eerst een thema. Het thema voor dat jaar was ‘Kind en dierenwereld’. Inmiddels zijn er al heel veel thema’s geweest, zoals theater, natuur, reizen, geheimen, boten, superhelden, sprookjes, de wereld, techniek en nog veel meer. Wil je ze allemaal weten, kijk dan op dit overzicht.

  • 2022 thema: Natuur en milieu, motto: 'Gi ga groen'
  • 2023 thema: Thuis is overal anders, motto: 'Bij mij thuis'

Prentenboek

Elk jaar wordt er ook een prentenboek gemaakt, speciaal voor de kleinste kinderen. In 2015 werd het gemaakt door Mies van Hout. Floor Rieder maakte het in 2016 en in 2017 door Martijn van der Linden en Maranke Rinck

Lied

Sinds 2012 wordt door de Kinderen voor Kinderen ieder jaar een speciaal themalied gezongen. Het 1e lied was bij het thema 'Hallo Wereld!'.

Prijzen

De CPNB reikt elk jaar prijzen uit voor de mooiste kinderboeken van het voorgaande jaar.

Griffels

De Zilveren Griffels worden elk jaar in het voorjaar (juni) uitgereikt aan schrijvers van kinderboeken. Tijdens het Kinderboekenbal op de avond voordat de Kinderboekenweek begint, krijgt één van de Zilveren Griffel-winnaars een Gouden Griffel, voor de auteur van het allerbeste kinderboek voor 12 jaar en ouder. De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlands boek. Een Zilveren Griffel kan ook door een vertaald boek gewonnen worden. Wil je weten wie er allemaal een Gouden Griffel hebben gewonnen? Kijk dan in de Lijst van kinderboekenschrijvers.

Tonke Dragt wint in 1963 de prijs voor het beste kinderboek met ‘De brief voor de koning’. In 2004 wint dit boek de ‘Griffel der Griffels’.

Bij het 50-jarig bestaan van de Kinderboekenweek in 2004 is éénmalig de ‘Griffel der Griffels’ uitgereikt. Er werd gekozen uit de boeken die eerder een Gouden Griffel hadden gewonnen of Kinderboek van het jaar waren geweest. ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt heeft deze unieke prijs gewonnen.

Het prijzengeld voor de gouden griffel wordt in 2023 verhoogd naar 10.000 euro.

Penselen

Nederlandse illustratoren / illustratrices van kinderboeken kunnen een Zilveren Penseel winnen (zie link voor een overzicht van winnaars vanaf 2010). Tot 2018 waren dat er elk jaar maar twee. Nu zijn er vier categorieën. Eén van de Zilveren Penselen wint in september de Gouden Penseel (zie link een overzicht van winnaars vanaf 2010). Hier vind je een overzicht van álle winnaars van de Gouden Penseel vanaf 1973.

Paletten

Buitenlandse illustratoren konden elk jaar van 2012 t/m 2017 een Zilveren Palet winnen. Ook dat waren er maar twee. Het beste werk van één van die twee buitenlandse illustratoren werd beloond met een Gulden (gouden) Palet. Tegenwoordig kunnen buitenlandse illustratoren ook een Zilveren Penseel winnen.

Vlag en Wimpel, nu Bronzen Griffel

De Vlag en Wimpels zijn eervolle vermeldingen voor kinderboeken. Ze bestaan sinds 1980. Vanaf 2022 wordt de eervolle vermelding voor een schijver een Bronzen Griffel genoemd en voor een illustrator een Bronzen Penseel. Deze komen in de plaats van een Vlag en Wimpel. Zie Lijst van kinderboekenschrijvers voor diegene die deze vermelding vanaf 2010 hebben gehad.

In 2023 besloot de CPNB om geen bronzen griffel of penseel uit te reiken, om zo meer de aandacht te leggen op de zilveren griffel en penseel.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury

Iedereen tussen de 6 en 12 jaar kan meedoen aan de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Alle kinderen die hun stem uitgebracht hebben, vormen samen de Nederlandse Kinderjury. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Elke leeftijdsgroep kiest een eigen winnaar. In een bepaalde periode (een week of 6) kun je stemmen op jouw beste boek van het vorig jaar. Alle boeken uit dat jaar doen mee. Kinderen die tussen de 10 en 12 jaar oud zijn, mogen ook stemmen voor de ‘Jonge Jury’ (13-16 jaar). De Nederlandse Kinderjury bestaat vanaf 1988.

Tosca Menten met poppen Lorre en Dummie

In 2016 waren de winnaars:

  • In de categorie 6 t/m 9 jaar: De Gorgels van Jochem Myjer
  • In de categorie 10 t/m 12 jaar: Dummie de mummie en de drums van Massoeba van Tosca Menten

In 2020 kreeg de Kinderjury een uitbreiding van haar naam; 'Kinderjury, de publieksprijs van de Kinderboekenweek'.

Zo kan het gebeuren dat een kinderboek dat geen prijs (griffel) heeft gekregen van de vakjury, wél een prijs krijgt van de kinderjury. Vaak zijn deze boeken zelfs populairder en is het ook gebeurd dat ze verfilmd zijn. Voorbeelden zijn de boeken van Jeff Kinney, Carry Slee en Paul van Loon.

Gouden Boek (CPNB)

Los van de Kinderboekenweek reikt het CPNB ook sinds 2013 een prijs uit aan de meest verkochte boeken. Het Gouden boek. Een boek kan bij nog hogere verkoopcijfers ook in aanmerking komen voor een Platina Boek of een Diamanten Boek. Het werkt hetzelfde als bij een Platina plaat in de muziekindustrie.

Boeken voor volwassen

  • Gouden boek - 200.000 exemplaren
  • Platina boek - 350.000 exemplaren
  • Diamanten boek - 500.000 exemplaren

Kinderboeken

  • Gouden boek – 75.000 exemplaren
  • Platina boek – 150.000 exemplaren
  • Diamanten boek – 200.000 exemplaren

Clips van Schooltv

Test je kennis

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kinderboekenweek&oldid=817701"