Groot-Brittanië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 12: Regel 12:
   
 
[[Afbeelding:Engeland lokatie.png|300px]]
 
[[Afbeelding:Engeland lokatie.png|300px]]
 
==Klimaat==
  +
   
[[Klimaat]]
 
   
   

Versie van 17 nov 2009 21:23

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Bestand:Engeland.png
Het rode is Engeland en lichtrood is de rest van Groot-Brittanië.

Groot-Brittanië is een van de twee eilanden in het Verenigd Koninkrijk. Op dit eiland liggen de landen Engeland, Schotland en Wales. is het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. De oppervlakte van het rijk is 244.100 km. Er wonen 58,8 miljoen mensen en de grootste steden zijn Londen, Birmingham, Manchester, Edinburgh, Cardiff en Belfast. De muntheid is de pond.

Het land dat wij gewoon kennen als Engeland is deel van het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koningkrijk is een politieke unie tussen een paar eilanden. De huidige unie bestaat al sinds 1921. In dat jaar werd Ierland officieel opgedeeld in Noord-Ierland en Ierland. Engeland en Wales vormden al sinds 1536 een unie. Schotland sloot zich 1707 aan, waarmee Groot-Brittanië een feit was.

Op het hoogtepunt van zijn macht regeerde Groot-Brittanie over een kwart van de aarde en dus bijna over de helft van de totale wereldbevolking. Dat waren de tijde van het Britse Rijk. Het begon allemaal met Noord-Amerika en eilanden van de Caribische Zee in het begin van de zeventiende eeuw. Met het begin van de Eerste Wereldoorlog kwam er een eind aan het Britse Rijk. Tijdens het Britse Rijk was Engeland s' werelds grootste handelplek ter wereld. Het land was het rijkste land in die tijd. De zo vergaarde rijkdom vormde de basis voor de revolutie die Engeland rond 1760 begon. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het gedaan met de rijkdommen van Groot-Britannië; Duitsland en de Verenigde Staten verdrongen Groot-Brittanië.

In 1973 trad Groot-Brittannië toe in de Europese Economische gemeenschap de EEG Daarmee begon ook de Europese unie de EU en daardoor begon de discussie over de aard van de relatie die Groot-Brittannië en Europa met elkaar hebben Europa is vitaal belang voor de britse economie meer dan 50% van de handel is met Europa maar terwijl andere europese landen wel willen samenwerken met Groot-Brittannië. Als Groot-Brittannië met de europese uinie moest samen wereken zouden ze de pond in moeten ruilen voor de euro. De meeeste landen zeggen dat Groot-Brittannië zich moet aansluiten bij de Europese monetair unie de EMU.


300px

Klimaat

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groot-Brittanië&oldid=122908"