Hamster

Uit Wikikids
Versie door Milly (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2011 om 16:15 (Dit gaan over soorten hamsters en over wat ze eten)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Soorten Hamsters Goudhamster In de volksmond wordt het diertje de goudhamster genoemd. Zijn officiële naam is Syrische hamster. Hij is zo genoemd omdat hij niet altijd de kleur goud heeft. In 1839 ontdekte George Waterhouse de Goudhamster. Hij noemde zijn geld die hij met de vondst van de Goudhamster had verkocht Cricetus auratus. Hij noemde dat zo omdat dat Goudhamster betekend in het Engels. Opeens dacht men dat de Goudhamster uitgestorven was. Je kon toen de Goudhamster alleen, maar in het museum bekijken. In 1930 vond men in de Syrische woestijn en vrouwtjes en een mannetjes Goudhamster. Slechts 3 Goudhamsters overleefde transport en de gevangenschap. Veel mensen dachten nu opeens dat alle Goudhamsters uit het nest uit de Syrische woestijn kwam. Nu worden ze als huisdier en proefdier gebruikt. Russische Dwerghamster De Russische Dwerghamster is 1 van de populairste Dwerghamsters. De Russische Dwerghamster komt uit Noord-Kazachstan dat ligt in Siberië. Eind jaren 60 hield Klaus Hoffman, een wetenschap in Duitsland. Hij hield zich bezig met het fokken van de Dwerghamster. De meeste Dwerghamster komen uit Europa en uit de V.S. Roborovski Dwerghamster De Roborovski dwerghamster komt oorspronkelijk uit Zuid- en West-Mongolië. Pas in de eind jaren '70 werd de Roborovski dwerghamster bekend als huisdier. Campbelli Dwerghamster De Campbelli dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Mongolië, Noord-China en Tuva. Deze dwerghamsters werden in 1905 ontdekt door Thomas. De Campbelli dwerghamster is nauw verwant met de Russische dwerghamster. Chinese Dwerghamster

De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit China. Ze kunnen zowel overleven in beboste gebieden, als in kale vlaktes. In de jaren '60 werd hij bekend als huisdier, daarvoor alleen als proefdier.



Voedsel van de hamster Hamsteren In het wild hadden hamsters niet altijd genoeg eten, daarom leggen hamsters altijd voorraden aan. Hoewel een hamster in gevangenschap altijd genoeg eten heeft, legt hij nog steeds voorraden aan in zijn huisje. Om het eten mee te kunnen nemen stopt hij het in zijn wangzakken en haalt het bij zijn huisje met strijkende bewegingen er weer uit. Dit heet hamsteren. Hoeveel eten Droogvoer: geef ongeveer een hele eetlepel per dag voor Syrische hamsters, en een halve voor dwerghamsters. Geef in het begin liever wat te veel. De hamster zal het hamsteren en in een hoekje of in zijn nest opslaan als voorraad. Als je dan veel weggooit bij het schoonmaken van de kooi, kun je iets minder geven. Gun een hamster zijn voorraad, dus wees niet te zuinig. Hamsters worden vrijwel nooit te dik van (te) veel droogvoer. Groenvoer: mag dagelijks, maar geef niet te veel, hooguit een paar blaadjes of een 'dobbelsteentje' fruit, en haal weg wat blijft liggen. Haal weg wat de hamster niet gauw opeet. Extraatjes: niet per se nodig, behalve misschien dierlijke eiwitten (als die niet in het droogvoer zitten). Niet te veel!

Droogvoer Goed droogvoer is echt hamstervoer (dus geen algemeen knaagdierenvoer, of konijnenvoer ofzo), liefst 'premium' hamstervoer, verkrijgbaar bij de dierenwinkel in verschillende merken. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18 %) en bevat dierlijke eiwitten. Als dat niet zo is, moet je eiwitrijk voedsel bijvoeren (zie verderop). De donkere geperste staafjes in veel voer ('bix') worden door hamsters vrijwel niet gegeten, dus het is zonde als daar veel van in zit. Afwisselen en/of mengen van voer is prima, voor de broodnodige variatie. Maak echter niet te veel, want zo veel eten hamsters niet en dan wordt het voer wat oud. De mix doe je in een etensbakje. Je kan in de winkel bakjes kopen van plastic en van aardewerk. Het beste zijn de bakjes van aardewerk, die zijn stevig en vallen niet zomaar om. Groenten en fruit Globaal kun je zeggen dat hamsters hetzelfde verse voer kunnen eten als mensen. Zoek zelf uit wat je hamster lekker vindt. . Was wel alles goed! Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, mais, selderij, spinazie, kool (denk bv. ook aan het loof van bloemkool), courgette, aubergine, avocado, wortel, appel, peer, kers, banaan en druif. Zorg voor afwisseling, zodat je hamster veel verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Wilden Planten Je kunt ook wilde planten plukken. Geschikte planten zijn o.a. paardenbloem, kamille,madeliefjes, muur, verse bladeren van een berk, els, beuk of hazelnootstruik, twijgen, bladeren en bloesemknoppen van fruitbomen. Als je wilde planten plukt, moet je ze niet plukken op plekken vlakbij de wegen en straten. Meestal zijn ze dan verontreinigd door bijvoorbeeld de uitlaatgassen. Ook zijn parken en bemeste weiden niet geschikt. Deze zijn bemest of bespoten en bij de parken kunnen ze ook besmet zijn (door bijv. de uitwerpselen van de honden). Ook zijn er giftige planten. Kijk bij de lijst van wat echt niet kan.


Tam maken Meestal duurt het wel een tijdje voor een hamster helemaal aan je gewend is. De ene hamster went soms eerder aan je dan de ander. Geduld is daarom erg belangrijk. Als je een hamster hebt gekocht moet je hem de eerste paar dagen met rust laten. Dus hem niet gelijk proberen op te pakken enz. De hamster moet eerst wennen aan zijn kooi en de andere omgeving. Ga ook een gewoon bij de kooi zitten, zonder hem gelijk te willen aaien of op te pakken. Zo kan hij wennen aan je aanwezigheid. Praat ook rustig tegen hem, leg je hand bijv. eens in de kooi of ga gewoon kijken wat hij allemaal doet. Hamsters moeten aan je hand wennen, dit kun je bijvoorbeeld doen door je hand in de kooi te leggen en rustig praten. Door dit te doen wennen ze aan je hand en aan je stem. Na een tijdje, als ze niet meer bang voor je hand zijn, gaan ze meestal voorzichtig aan je hand ruiken. Als dit ook goed gaat, kun je een snoepje op je hand leggen. Meestal pakken ze dan het snoepje. Als dit niet zo is, moet je het snoepje gewoon rustig in de kooi leggen. De hamster zal het pakken en weten dat het van jou komt. Zo kun je steeds verder gaan en kun je ze oppakken. Let er wel op, dat bij de eerste keren dat je jouw hamster oppakt, je dat wel bijv. boven een tafel doet, want als hij dan valt, valt hij (meestal) niet hard

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hamster&oldid=177787"