Sluis (stad)

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 19 dec 2014 om 15:55 (Ligt in Terneuzen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Project:Belgisch-Nederlandse grens
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Sluis
Sluis vlag.svg Coat of arms of Sluis.svg

Map - NL - Municipality code 1714 (2009).svg

Provincie Zeeland
Talen
Inwoners 23.801
Oppervlakte 307,16 km²
Hoofdplaats(en) Oostburg
Hoofdstad
Burgemeester Annemiek Jetten (PvdA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4500-4519, 4524-4529
Netnummer(s) 0117
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.gemeentesluis.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Sluis is een gemeente en een stad in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente ligt in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis is vernoemd naar de stad Sluis, maar het gemeentehuis staat in Oostburg. Er was al voor 1995 een andere gemeente die Sluis heette.

Geschiedenis

Geografie

In het noordwesten van Sluis ligt de Noordzee en in het noorden de Westerschelde. Aan de overkant van de Westerschelde ligt de gemeente Vlissingen. Sluis grenst aan Vlissingen via een grens op het water. In het oosten ligt de gemeente Terneuzen, In het westen en zuiden grenst de gemeente aan België. Hier grenst het van west naar zuid aan de Belgische gemeenten Knokke-Heist, Damme, Maldegem en Sint-Lauriens.

Kernen

In de gemeente Sluis liggen de volgende steden en dorpen:

Steden en Dorpen:


Daarnaast heeft de gemeente Sluis nog 47 buurtschappen. Dit zijn Akkerput, Bakkersdam, Balhofstede, Biezen, Boerenhol, Cadzand-Bad, Draaibrug, Het Eiland, Heille, Hoogeweg, Kapitalendam, Klein-Brabant, Koninginnehaven, Kruiswijk, Kuishoofd, Maaidijk, Marollenput, Moershoofde, Mollekot, De Munte, Nieuwesluis, Nieuwland, Nieuwvliet-Bad, Nummer Eén, Oostburgsche Brug, Oudeland, Plakkebord, Ponte, Ponte-Avancé, Pyramide, Ronduit, Roodenhoek, Sasput, Scherpbier, Sint Anna ter Muiden, Slijkplaat, Slikkenburg, Smedekensbrugge, Steenhoven, Stroopuit, Terhofstede, Tragel, Turkeye, Valeiskreek, Veldzicht, Veldzicht (Tevens in België) en Vuilpan.

Bezienswaardigheden

Politiek

De huidige burgemeester van Sluis is Annemiek Jetten en ze is voor de Partij van de Arbeid (PvdA). De gemeenteraad van Sluis bestaat uit 19 zetels. Sinds de laatste verkiezingen in 2014 ziet de gemeenteraad er zo uit. Het CDA heeft 4 zetels, de gemeentebelangen heeft 3 zetels, de VVD heeft 3 zetels, de Dorpsbelangen en Toerisme heeft 3 zetels, de PvdA heeft 2 zetels, de Lijst Babijn heeft 2 zetels, de SP heeft 1 zetel en D66 heeft ook 1 zetel. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn 2018. De partij Dorpsbelangen en Toerisme is alleen actief in Sluis. De gemeentebelangen is eigenlijk een soort van samenwerking tussen de twee partijen Nieuw West en Liberaal Sluis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sluis_(stad)&oldid=374141"