Spoorlijn Utrecht - Rotterdam

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 29 nov 2018 om 14:30 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''spoorlijn Utrecht - Rotterdam''' is een spoorlijn die de steden Rotterdam en Utrecht met elkaar verbindt. De spoorlijn loopt via onder andere Woerde...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De spoorlijn Utrecht - Rotterdam is een spoorlijn die de steden Rotterdam en Utrecht met elkaar verbindt. De spoorlijn loopt via onder andere Woerden en Gouda. De spoorlijn is tussen 1855 en 1856 aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij, maar de huidige versie van de spoorlijn komt uit 1953. Toen is het stuk bij Rotterdam drastisch veranderd.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de spoorlijn waren grote problemen met de ondergrond. Op de meeste plekken was de veengrond eigenlijk te zwak om het sporen te dragen. De bewoners van Rotterdam maakten ook bezwaren tegen de lijn, waardoor de lijn voor de stad eindigde de eerste drie jaar. Later werd de spoorlijn verlengd naar het voormalige Station Rotterdam Maas, een van de hoofdstations van de stad. Anders dan in Utrecht of Amsterdam had Rotterdam geen centraal station. In plaats daarvan had Rotterdam eigenlijk 4 centrale stations, waarvan Rotterdam Maas en Station Rotterdam Delftsche Poort het belangrijkst waren. Delftsche Poort verbond Rotterdam met de Oude Lijn (richting Den Haag en Amsterdam). Voor reizigers en de bewoners zelf was dit vrij onhandig. Daarom werd eerst bedacht om Delftsche Poort en Maas met elkaar te verbinden. Dit gebeurde in 1899 door middel van de Ceintuurbaan.

Hoewel dit al een verbetering was, wilde Rotterdam toch een centraal station. Na het bombardement op Rotterdam in 1940 werden beide station ernstig beschadigd. Maas werd daarom direct afgebroken. In 1942 werd begonnen met het verleggen van de spoorlijn tussen Rotterdam en Utrecht vanaf Nieuwerkerk. Door de veengrond ontstonden echter verzakking en die wilde men eerst afgraven. De bezetters legden echter het werk in 1943 stil, maar na de oorlog werd er weer verdergegaan. Sinds 1953 loopt de spoorlijn tot aan Station Rotterdam Centraal; de opvolger van Delftsche Poort. Na de verlegging werden ook kleinere station gebouwd en in de jaren 90 werd het spoor flink aangepakt. Men wilde toen knelpunten aanpakken, waarvan Gouda (dat aan de lijn ligt) er eentje was. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het spoor rondom Utrecht, waarbij er twee nieuwe stations zijn gebouwd. Ook Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal werden toen aangepakt.

Spoorwegstations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Utrecht_-_Rotterdam&oldid=534543"