Gebruiker:Rots61/Kladblok2

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoi WikiKids-gebruiker, hieronder staan een paar kopjes met informatie over hoe WikiKids werkt. Als je vragen hebt over WikiKids kan je hier terecht met jouw vraag.

Tips voor het schrijven van een pagina

Je schrijft je eerste WikiKids-artikel. Iedereen maakt fouten. Dus wees niet bang om fouten te maken. Als je een artikel wil schrijven zoek dan eerst even op WikiKids Je moet zeker weten dat het artikel niet bestaat, zoek daarom op verschillende namen van het onderwerp. Het zal zonde zijn als je uren aan een artikel werkt dat al bestaat.

Belangrijk op WikiKids is dat je geen meningen in jouw artikel zet. Het is de bedoeling dat iedereen die in groep 5/6 zit het snappen. Zorg ervoor dat jouw artikel niet te moeilijk word.

Interne links

Interne links worden gebruikt om begrippen te linken aan de bijbehorende Wikipedia-artikelen. Een interne link naar een bestaand artikel is blauw, een link naar een (nog) niet bestaand artikel rood. Een interne link maak je zo:

[[kaneel]]

Sommige begrippen hebben meerdere betekenissen, een voorbeeld is Europa. Die komen uit op een doorverwijspagina. Het is niet de bedoeling dat je linkt naar zo'n doorverwijspagina. Als je wilt linken naar een ander artikel dan dat er staat, doe je dit:

[[Europa (continent)|Europa]]

Wat je na '|' schrijft is de naam van het begrip in de tekst, wat voor '|' is de pagina waar je naartoe linkt.

Categorieën

Om WikiKids overzichtelijk te houden, wordt veelvoudig gebruikt gemaakt van categorieën. Een artikel mag meer dan één categorie hebben. Een categorie plaats je onderaan een pagina, je typt dit:

[[Categorie:naam categorie]]

Zoek via de zoekbalk op categorieën. Type: Categorie:naam categorie. Gebruik een specifieke categorie voor je artikel, niet eentje die er in grote lijnen 'wel bij past'. Dus niet [[Categorie:Nederland]] en [[Categorie:Persoon]], maar [[Categorie:Nederlands Persoon]].

Sjabloongebruik

Om een sjabloon te vinden, zoek je in de zoekbalk op:

Sjabloon:naam

Sjablonen zijn belangrijk op Wikipedia. We gebruiken ze in artikels voor infoboxen, om aan te geven dat we nog met het artikel bezig zijn, een actuele gebeurtenis aan te geven, nautuurlijk de referenties en appendix, etc. Hierbij een opsomming van belangrijke sjablonen met daarbij een uitleg.

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Het sjabloon werk geeft aan dat iemand bezig is met een artikel. Als hij dit bovenaan een artikel plakt, is het de bedoeling dat je het artikel niet bewerkt.

Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Als je een artikel schrijft over een actuele gebeurtenis, gebruik dan het sjabloon nieuws.

{{Nieuws}}


Als je een artikel schrijft over een bepaald persoon, schip, schilderij, gebouw, etc., maken we vaak gebruik van infoboxen. Deze zijn belangrijk, ze geven de lezer gelijk belangrijke informatie over het onderwerp. Zoek daarom een infobox op die past bij je artikel, plak hem en vul hem in.

Foto's invoegen

Alles wat op Commons staat, kan ingevoegd worden op Wikipedia. Zoek eerst een foto op op Commons, klik erop, kopieer het bestand, (bijv.Hr.Ms K.D Met twee Kruisers langszij.jpg), plak het in het artikel en pas het aan. In een infobox hoef je er, behalve Bestand: of File: weg te halen, niks aan te doen, in een tekst de volgende dingen:

Stap 1:

Zet het tussen haakjes en voeg 'Bestand:' toe.

[[Bestand:Hr.Ms K.D Met twee Kruisers langszij.jpg]]

Stap 2:

Bepaal de plaats van de foto op de pagina.

[[Bestand:Hr.Ms K.D Met twee Kruisers langszij.jpg|thumb|right/centre/left]]

Stap 3:

Pas eventueel het formaat aan.

[[Bestand:Hr.Ms K.D Met twee Kruisers langszij.jpg|thumb|right/centre/left|350px]]

Stap 4:

Zet er een titel bij.

[[Bestand:Hr.Ms K.D Met twee Kruisers langszij.jpg|thumb|right/centre/left|350px|Hr.Ms. Karel Doorman met de kruiser Hr.Ms de Ruyter en Hr.Ms. de Zeven Provinciën langszij]]

Stap 5:

Maak eventueel interne links naar artikelen.

[[Bestand:Hr.Ms K.D Met twee Kruisers langszij.jpg|thumb|right|350px|[[Hr.Ms. Karel Doorman (1948)|Hr.Ms. Karel Doorman]] met de [[kruiser]]s [[Hr.Ms. De Ruyter (1953)|Hr.Ms. De Ruyter]] en [[Hr.Ms. De Zeven Provinciën (1953)|Hr.Ms. de Zeven Provinciën]] langszij]]

Persoonlijke tips

  • Werk met meerdere tabbladen. Op één tabblad schrijf je de tekst, op het andere tabblad zoek je de namen van artikelen op waar je naar wilt doorverwijzen. Zo weet je zeker dat je altijd een goede interne link maakt.
  • Neem je tijd. Wikipedia kan soms als een verplichting aanvoelen. Dat is het niet, neem lekker de tijd om een artikel te schrijven.
  • 'Lees er omheen'. Verdiep je in het onderwerp. Lees niet alleen bronnen over wat je wilt schrijven, maar ook bronnen die de kleine, irrelevante details beschrijven. Hierdoor vergroot je je kennis over een onderwerp en schrijft het stukken makkelijker.
  • Wees nooit bang om hulp te vragen! We zijn collega's, we helpen elkaar. Als je iets echt even niet weet, raadpleeg dan gerust de helpdesk of een andere gebruiker.

Hoe werkt de WikiKids?

Na elk bericht op een overlegpagina of een pagina zoals 'de Boomhut', zet je je handtekening. Dit doe je door vier tildes (~~~~) te plaatsen. Dit laat een tijdstip, datum en naam achter. Voorbeeld:

~~~~ wordt Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 6 apr 2019 17:08 (CEST)

Om alleen je naam te zetten, gebruik je drie tildes (~~~). Voorbeeld:

~~~ wordt Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD)

Om alleen het tijdstip en de datum te zetten, gebruik je vijf tildes (~~~~~). Voorbeeld:

~~~~~ wordt 6 apr 2019 17:08 (CEST)

Als iemand vergeten is te ondertekenen, kun jij namens hem/haar 'tekenen'. Zoek in de geschiedenis de naam/IP van de afzender op en plaats:

{{afz|gebruikersnaam}}

Dus:

{{afz|Rots61}} wordt - Deze reactie werd toegevoegd door Rots61 (overleg | bijdragen)

Overlegpagina's

Er zijn twee soorten overlegpagina's – gewone overlegpagina's die gebruikt worden om over een artikel te praten, en gebruikersoverlegpagina's die gebruikt worden om te overleggen of een bericht achter te laten. Elke pagina heeft een bijbehorende overlegpagina.

Op overlegpagina's van artikelen wordt meestal weinig gesproken. Op overlegpagina's is het de gewoonte om onderaan de pagina je nieuwe vraag/opmerking te plaatsen. Rechtsboven, tussen 'Bewerken' en 'Geschiedenis', staat 'Kopje toevoegen'. Druk hierop en type je vraag/opmerking. Het wordt automatisch onderaan gesteld. Als je op een overlegpagina een vraag stelt, wordt de vraag ook daar beantwoord. Het is makkelijk en overzichtelijk om overleg op één plek te houden.

Archieven zijn opgeslagen overlegpagina's van voorafgaande jaren, maanden, weken of dagen. Deze worden vaak bewaard, zodat de 'eigenaar' van de overlegpagina (of andere gebruikers) vroegere overleggen kan opzoeken. Stel je vragen niet op deze archiefpagina's.

In de boomhut kun je vragen stellen over WikiKids zelf.

Peilingen, stemmingen, etalageartikelen en moderatoraanmeldingen

Awardartikel

Een awardartikel is een goed WikiKid-artikel dat een Award heeft. Via een aanmelding voor Awards, of het artikel etalage-waardig is. Hierbij wordt door gebruikers gestemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Rots61/Kladblok2&oldid=555131"