Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Oekraiense SSR vlag
Embleem Oekraïense SSR

De Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek ( Oekraïense SSR , UkrSSR of UkSSR ook bekend als de Sovjet-Oekraïne, was een van de deelrepublieken van de Sovjet-Unie vanaf het begin van de Unie in 1922 tot het uiteenvallen ervan in 1991. Tussen 1941-1944 was er sprake van een Duitse en een Roemeense bezetting.

In het volkslied van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek werd de republiek eenvoudigweg Oekraïne genoemd. De republiek werd bestuurd door de Communistische Partij van de Sovjet-Unie via haar republikeinse tak, de Communistische Partij van Oekraïne, als een vakbondsrepubliek van de Sovjet-Unie, die bestond als een sterk gecentraliseerde eenpartijstaat.

De hoofdsteden waren Charkov (1919-1934) en Kiev (1934-1991). De officiële talen waren Russisch en Oekraïens.

Kort overzicht

De Oekraïense SSR werd opgericht door de bolsjewieken na de nederlaag van de Oekraïense Volksrepubliek in de Sovjet-Oekraïense Oorlog tijdens de Russische Burgeroorlog. Na de ontbinding van de Sovjet-Unie werd de Oekraïense SSR omgevormd tot de onafhankelijke staat Oekraïne, hoewel de grondwet in gebruik bleef tot de goedkeuring van de nieuwe grondwet in juni 1996.

Gedurende zijn 72-jarige geschiedenis zijn de grenzen van de republiek vele malen veranderd, waarbij een aanzienlijk deel van wat nu West-Oekraïne is, in 1939 door de Sovjet-troepen werd geannexeerd (ingepikt) door de Republiek Polen, en de toevoeging van Karpaten Roethenië uit Tsjecho-Slowakije in 1945. De oostelijke stad Charkov diende aanvankelijk als hoofdstad van de republiek. De zetel van de regering werd echter in 1934 verplaatst naar de stad Kievaas, de historische hoofdstad van Oekraïne. Kiev bleef de hoofdstad voor de rest van het bestaan ​​van de Oekraïense SSR en bleef de hoofdstad van het onafhankelijke Oekraïne na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Op de kaart lag de Oekraïense SSR in Oost-Europa ten noorden van de Zwarte Zee, begrensd door de Sovjetrepublieken Moldavië, Wit-Rusland en Rusland. De grens van de Oekraïense SSR met Tsjechoslowakije vormde het meest westelijke grenspunt van de Sovjet-Unie. Volgens de Sovjet-telling van 1989 had de republiek 51.706.746 inwoners, die sterk daalde na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Geschiedenis

Na het aftreden van de tsaar en het begin van het proces van vernietiging van het Tsaardom Rusland wilden veel mensen in Oekraïne een Oekraïense republiek stichten. Gedurende een periode van burgeroorlog van 1917 tot 1923 werden vele facties (groepen) gevormd die van zichzelf beweerden de regering van de nieuw geboren republiek te zijn, elk met voor- en tegenstanders. De twee meest belangrijke van hen waren een regering in Kiev genaamd de Oekraïense Volksrepubliek (UNR) en een regering in Charkov genaamd de Oekraïense Sovjetrepubliek (USR). De in Kiev gevestigde UNR werd internationaal erkend en ondersteund door de centrale mogendheden na het Verdrag van Brest-Litovsk, terwijl de in Charkov gevestigde USR uitsluitend werd gesteund door de Sovjet-Russische troepen, terwijl noch de UNR noch de USR werden ondersteund door de Wit-Russische troepen die overbleven.

Oprichtingsvergadering van de Bolsjewieken

De ruzie tussen deze twee concurrerende regeringen, bekend als de Oekraïens-Sovjetoorlog, maakte deel uit van de aanhoudende Russische burgeroorlog, evenals een strijd voor nationale onafhankelijkheid, die eindigde met het innemen van het grondgebied van de pro-onafhankelijkheid van de Oekraïense Volksrepubliek tot een nieuwe Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, terwijl West-Oekraïne werd ingenomen in de Tweede Poolse Republiek, en dit nieuwe stabiele Oekraïne werd één van de oprichters van de Sovjet-Unie.

De regering van de Oekraïense Sovjetrepubliek werd opgericht op 24-25 december 1917. In haar oprichtingsstatuten noemde het zichzelf ofwel de Republiek van Sovjets van arbeiders, soldaten en boerenafgevaardigden of de Oekraïense Volksrepubliek Sovjets. De republiek van 1917 werd alleen erkend door een ander niet-erkend land, de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. Met de ondertekening van het Verdrag van Brest-Litovsk werd het uiteindelijk halverwege 1918 verslagen en uiteindelijk ontbonden. De laatste zitting van de regering vond plaats in de stad Taganrog.

In juli 1918 vormden de voormalige leden van de regering de Communistische Partij (bolsjewieken) van Oekraïne, waarvan de oprichtingsvergadering plaatsvond in Moskou. Met de nederlaag van de Centrale Mogendheden in de Eerste Wereldoorlog hervatte het bolsjewistische Rusland zijn vijandelijkheden tegen de Oekraïense Volksrepubliek, vechtend voor Oekraïense onafhankelijkheid en organiseerde een andere Sovjetregering in Koersk , Rusland. Op 10 maart 1919 werd de naam van de staat volgens het 3e Sovjetcongres in Oekraïne (van 6-10 maart 1919) gewijzigd in de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oekraïense_Socialistische_Sovjetrepubliek&oldid=707683"