Kleurmuis

Uit Wikikids
Versie door Luca (overleg | bijdragen) op 30 mei 2009 om 11:05 (Nieuwe pagina: ==De Aanschaf== ===Groepsdier=== Een muis is een groepsdier, en is alleen daarom vaak ongelukkig, hoeveel je ook met hem of haar doet. 's Nachts, wanneer een muis het actiefst is, da...)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Aanschaf

Groepsdier

Een muis is een groepsdier, en is alleen daarom vaak ongelukkig, hoeveel je ook met hem of haar doet. 's Nachts, wanneer een muis het actiefst is, dan is het vaak wel alleen. Muizen leven ook zeker korter, wanneer ze alleen zijn.

Mannetje of vrouwtje?

En als je dan muizen wilt/mag. Wat moeten het dan worden? Mannetjes of vrouwtjes? De nadelen van mannetjes zijn dat ze vaak sneller stinken, omdat ze hun geur afgeven. Als je de bak niet helemaal schoon maakt en een beetje van de oude bodembedekking erin te doen, dan geven ze hun geur minder snel af. Maar altijd blijft het meer stinken dan bij vrouwtjes. Ook vechten mannetjes met elkaar, meestal alleen om de rang te bepalen. Maar wordt het bloeden, dan moet je ze natuurlijk uit elkaar houden. De voordelen van mannetjes is dat ze vaak liever en knuffeliger zijn, maar dat hoor ik van anderen. Vrouwtjes zijn veel minder knuffelig, en zijn eigenlijk meer kijkmuizen. Al kun je dat niet van elke vrouwtjesmuis zeggen! Ze geuren veel minder, maar op den duur hun plas natuurlijk wel. Vrouwen vechten bij mij bijna nooit, alleen om de rang te bepalen als er een nieuwe bij komt.

Kopen

Als de dag is aangebroken en je gaat je muisjes ophalen, mogen ze niet passief (niet actief) op de grond zitten. Maar ook niet hyperactief rondrennen. Als je jouw muis dan koopt, bekijk dan of de bakken waar hij of zij zat, ruim en schoon zijn. De vacht van het muisje moet dicht aan elkaar sluiten en glanzen. Als het dof is en uit elkaar staat (zoals je eigen haar als het vet is), dan is de muis zeker niet gezond! En ook mogen er geen kale plekken op het vachtje zitten. Wondjes en littekens bij de oren, betekenen meestal niets erg. Dit komt van het stoeien. De ogen moeten ook schoon zijn, net als de anus, neus en de oortjes. Wel moet je opletten als je het diertje heb gekocht dat het geen rare wondjes bij de oren heeft, dan kan de kans bestaan dat hij of zij schurft heeft. Meestal kan je dan wel (ook als je het niet vertrouwd) even naar de dierenarts om je muisje te laten behandelen. Soms weet de verkoper niet welk geslacht het dier heeft (bij een goede fokker uiteraard wel!). Zelf kun je altijd kijken, door het muisje bij de staartbasis (begin van staart, bij het kontje) op te pakken, en met de voorpootjes op je hand te laten staan. Bij een mannetje zie je meestal van opzij duidelijk balletjes. Bij een vrouwtje zie je vaak dat het geslacht dicht op de anus zit, bij een mannetje is dit iets verder van elkaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kleurmuis&oldid=92287"