Bloeduitstorting: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Hématome.jpg|thumb|Een blauwe plek]]
{{arts vragen}}
 
  +
Een '''bloeduitstorting''' (of een moeilijk woord: '''hematoom'''), ook wel bekend als een '''blauwe plek''', is een onderhuidse [[bloeding]]. Een blauwe plek ontstaat wanneer kleine [[Bloedvat|bloedvaatjes]] onder de [[huid]] beschadigd raken door bijvoorbeeld een [[stoot]] of [[val]]. Hierdoor lekt er bloed in het omliggende [[weefsel]], wat een [[Blauw (kleur)|blauwachtige]] of [[paars]]e verkleuring op de huid veroorzaakt. Na verloop van tijd verandert de kleur van de blauwe plek vaak in [[Geel (kleur)|geel]] of [[groen]] terwijl het lichaam het gelekte bloed opruimt en de plek [[Genezen|geneest]]. Blauwe plekken zijn meestal niet ernstig, maar kunnen soms pijnlijk zijn.
Een '''bloeduitstorting''' is een onderhuidse bloeding.
 
   
  +
[[Categorie:Menselijk lichaam]]
{{beg}}
 
 
[[Categorie:Woordenschat]][[Categorie:Basiswoordenlijstgroep7]]
 
[[Categorie:Woordenschat]][[Categorie:Basiswoordenlijstgroep7]]
 
[[Categorie:Bloed- of immuunaandoening]]
 
[[Categorie:Bloed- of immuunaandoening]]

Huidige versie van 6 mei 2024 om 12:09

Een blauwe plek

Een bloeduitstorting (of een moeilijk woord: hematoom), ook wel bekend als een blauwe plek, is een onderhuidse bloeding. Een blauwe plek ontstaat wanneer kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd raken door bijvoorbeeld een stoot of val. Hierdoor lekt er bloed in het omliggende weefsel, wat een blauwachtige of paarse verkleuring op de huid veroorzaakt. Na verloop van tijd verandert de kleur van de blauwe plek vaak in geel of groen terwijl het lichaam het gelekte bloed opruimt en de plek geneest. Blauwe plekken zijn meestal niet ernstig, maar kunnen soms pijnlijk zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bloeduitstorting&oldid=859079"