Boekdrukkunst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De boekdrukkunst is de kunst om geschriften door middel van een drukpers te vermenigvuldigen. Dit is ontdekt door de Nederlander Laurens Janszoon Coster of door de Duitser Johannes Gutenberg, die beiden ongeveer tegelijkertijd de uitvinding deden. Voor die tijd werden alle boeken met de hand geschreven, wat erg veel tijd in beslag nam en vaak in kloosters door monniken werd gedaan (monnikenwerk). Mogelijk was de boekdrukkunst veel eerder al ontdekt in China. Het wordt gezien als een belangrijke ontdekking in de geschiedenis omdat hierdoor boeken voor een groter publiek bereikbaar werden - de handgeschreven boeken van voor die tijd waren erg duur en het duurde jarenlang om ze te schrijven.

Mogelijke uitvinders



Standbeeld

Op de Grote Markt in Haarlem staat een standbeeld van Laurens Janszoon Coster. Maar de beeldhouwer wist niet hoe hij eruit zag en niemand had een schilderij of plaatje van hem is huis. Uiteindelijk heeft de beeldhouwer zijn eigen gezicht nagemaakt. Veel mensen zeggen daarom ook wel dat Laurens Janszoon Coster helemaal niet bestaan heeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boekdrukkunst&oldid=468371"