Bondsdag

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 18 aug 2015 om 14:17 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} right|300px|thumb|Het logo van de Bondsdag. De '''Bondsdag''' is het parlement van Duitsland. De Bondsdag zet...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Het logo van de Bondsdag.

De Bondsdag is het parlement van Duitsland. De Bondsdag zetelt in de Duitse hoofdstad Berlijn, in het Rijksdaggebouw. De Bondsdag telt maar liefst 631 leden en heeft slechts één kamer. Dit noem je een eenkamerstelsel, hierbij zijn niet zoals zoals in Nederland (Eerste en Tweede Kamer) en België (Kamer van Volksvertegenwoordigers en Senaat) twee kamers.

De Bondsdag bestaat sinds 1949, maar al voor die tijd was er een ander parlement (de Rijksdag). Dit parlement bestond van 1867 tot en met de Tweede Wereldoorlog. In 1949 ontstond de Bondsdag, als parlement van het toenmalige West-Duitsland. Pas na de Duitse Hereniging in 1990 werd de Bondsdag het parlement van heel Duitsland. Tot aan 1999 zat de Bondsdag in Bonn, maar sinds 1990 zit het parlement weer in het Rijksdaggebouw (wat toen helemaal verbouwd werd).

Naast de Bondsdag is er ook nog de Bondsraad. Dit is een soort van vergadering tussen de deelstaten van Duitsland.

Bevoegdheden

De Bondsdag heeft een aantal bevoegdheden, maar ook een aantal plichten. Als eerste mag de Bondsdag een voorstel doen voor een nieuwe wet. Als eerste moet bij zo'n wetsvoorstel minimaal 5% achter deze nieuwe wet staan, voordat er überhaupt over die wet gestemd mag worden. Als dit is gedaan, word de wet voorgesteld aan de Bondsdag. Voordat het wetsvoorstel en echte wet wordt, moet minimaal de helft plus 1 zetel (of meer) voor de wet zijn. Bij wijzigingen in de grondwet ligt het anders, dan moet minimaal twee derde voor de wijziging zijn (en dat moet ook zo zijn de in de Bondsraad)! Naast wetsvoorstellen van de Bondsdag, mogen ook de Bondsraad en de regering een voorstel doen. Hierbij hoeft er geen 5% steun te zijn. Als conflicten zijn tussen de Bondsraad en de Bondsdag, komt er een Vermittlungsausschuss (oftewel bemiddelingscommissie) om deze conflicten op te lossen.

Daarnaast kiest de Bondsdag de Bondskanselier. Dit is het hoofd van de regering. De Bondspresident zoekt kandidaten en de Bondsdag stemt hier dan over. De kandidaat moet minimaal de helft plus 1 stemmen hebben, wil hij/zij bondskanselier worden. Het kan ook zijn dat de Bondsdag een voorstel doet voor een Bondskanselier. Als er een Bondskanselier gekozen is, kiest hij/zij vervolgens de regering uit. Ook is de Bondsdag betrokken bij het kiezen van de Bondspresident. Dit wordt gedaan door de Bondsvergadering, de Bondsdag en de Bondsraad samen.

Een andere belangrijke taak van de Bondsdag is het controleren van de regering. Elk lid van de Bondsdag mag vragen stellen aan leden van de regering. Als er iets, waar de regering verantwoordelijk voor is, mis gaat (bijvoorbeeld er ontploft een kerncentrale waar de regering verantwoordelijk voor is), dan komt er een enquêtecommissie. Deze wordt samengesteld door de Bondsdag. Ook stelt de Bondsdag commissies samen voor het in de gaten houden van de geheime diensten. Ook moet de beslist de Bondsdag over het inzetten van het Duitse leger buiten de landen van de NAVO. Voor het leger is zelfs een speciaal persoon, de Wehrbeauftragter des Bundestages. Deze praat met de soldaten over hoe ze behandeld worden, ect. Hij of zij wordt gekozen voor vijf jaar door de Bondsdag.

De enige die de Bondsdag mag ontbinden (naar huis mag sturen) is de Bondspresident. De Bondskanselier mag dit wel vragen aan de Bondspresident. Hierna beslist hij/zij of hij/zij dit ook echt doet. Dit is pas drie keer gebeurt, in 1972, in 1982 en in 2005.

In de Bondsdag

Samenstelling

Gebouwen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bondsdag&oldid=413421"