Europees kampioenschap voetbal mannen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Afbeelding:Malfidus.jpg|'''De wijze aap vindt dit artikel niet goed genoeg...|350px|thumb]]
Het '''Europees Kampioenschap voetbal''' (ookwel ''EK'') vindt elke vier jaar plaats. Het is een [[voetbal]]kampioenschap alleen voor [[Europa|Europese]] landen.
 
  +
[[Categorie:Ezeltje, ezeltje aan de wand...]]
 
==Geschiedenis==
 
De eerste Europese Kampioenschappen Voetbal werden gehouden in 1960 in [[Frankrijk]]. De finale werd gespeeld tussen de [[Sovjet-Unie]] en [[Joegoslavië]]. Uiteindelijk werd het 2-1 voor de Sovjet-Unie. [[Nederland]] heeft één keer het EK gewonnen, in 1988. In 2010 is het WK voetbal, 2 jaar daarna het EK en 2 jaar daarna, dus in 2014, weer het WK. Dit is een rijtje van waar de finale van alle kampioenschappen plaatsvonden, erachter staat het winnende land van dat jaar:
 
* 1960 in [[Frankrijk]] - Sovjet-Unie
 
* 1964 in [[Spanje]] - Spanje
 
* 1968 in [[Italië]] - Italië
 
* 1972 in [[België]] - [[West-Duitsland]]
 
* 1976 in [[Joegoslavië]] - [[Tsjecho-Slowakije]]
 
* 1980 in [[Italië]] - West-Duitsland
 
* 1984 in [[Frankrijk]] - Frankrijk
 
* 1988 in [[Duitsland]] - Nederland
 
* 1992 in [[Zweden]] - [[Denemarken]]
 
* 1996 in [[Engeland]] - Duitsland
 
* [[2000]] in [[België]] en [[Nederland]] - Frankrijk
 
* [[2004]] in [[Portugal]] - [[Griekenland]]
 
* [[2008]] in [[Oostenrijk]] en [[Zwitserland]] - Spanje
 
 
===EK 1988===
 
'''12 juni 1988''' Valse start in Keulen <BR>
 
De eerste wedstrijd tegen de Sovjet Unie werd pijnlijk met 1-0 verloren. Oranje was iets beter, maar liep zich vast op de stugge defensie van de Sovjets. Het Nederlands elftal startte met John Bosman in de spits. Via het terugleggen van hoge ballen zou Bosman meer waarde hebben dan Marco van Basten, die pas terug was van een lange blessure. In de praktijk kwam hier weinig van terecht, aangezien John Bosman weinig ruimte kreeg van o.a. Koeznetzov. Achterin waren Berry van Aerle en Adri van Tiggelen respectievelijk rechts en links geposteerd. Precies andersom dan hoe zij in de voorbereiding hadden gespeeld. Michels had het idee dat Van Tiggelen de ruimte achter Muhren beter kon bespelen dan Van Aerle. Vanenburg verhuisde mee met Van Aerle naar de rechterflank, hierdoor startte John van 't Schip op links. Via de lucht lukte het dus niet en Oranje miste de rust in het spel om via de zijkanten ten strijde te trekken. Te vaak werd de kortste weg naar de goal gezocht. De Sovjets bleven wel geduldig spelen en wachtte hun momentjes rustig af. Die kwamen er dan ook. De eerste keer kon Hans van Breukelen Igor Belanov nog stuitten, maar de tweede maal was het raak. Wederom zorgde Belanov voor de opening en was het Vasili Rats die diagonaal inschoot en Van Breukelen kansloos liet. Deze treffer betekende de 1-0 winst voor de Sovjet Unie.
 
 
'''15 juni 1988''' Drie keer Marco van Basten <BR>
 
In de wetenschap dat er vanaf nu, en dat gold ook voor de Engelsen, alleen nog maar finales restte begon Nederland aan de tweede wedstrijd Dusseldorf. Michels koos voor Van Basten vanaf het begin met in achterhoofd dat Engeland via de grond bestreden moest worden. Naast Bosman moest ook John van 't Schip plaats maken. Zijn plek werd ingenomen door Erwin Koeman en zo werd er min of meer gestart in een 4-4-2 formatie. Het werd een open en prachtig duel. Over geluk had Nederland niet te klagen in het begin. Lineker tikte de bal tegen de paal en Hoddle's vrije trap belandde zelfs binnenkant paal. Het was Marco van Basten die voor de opening zorgde. Ruud Gullit ging goed door via de linkerkant en bracht de bal bij Van Basten. Hij draaide zich knap vrij tussen twee man en knalde met links in. Na de rust moesten de Engelsen komen en deden dat ook. Een zelf opgezette aanval van Bryan Robson werd ook door hem afgerond en waren beide partijen weer in evenwicht. Michels bracht Kieft als extra spits, want er moest gewonnen worden. Een mislukt schot van Jan Wouters kwam bij Ruud Gullit terecht, die op zijn beurt de bal doorspeelde naar de op rand van buitenspel staande Van Basten. Hij nam de bal prima aan en schoot in de verre hoek de 2-1 binnen. Even later viel uit een corner van Erwin Koeman de beslissing. De bal werd doorgekopt en bij de tweede paal schoot Van Basten zijn derde achter de jubilerende (100 caps) peter Shilton. Ierland en de Sovjet Unie speelde gelijk en stonden beide op drie punten. Nederland moest de laatste wedstrijd dus winnen van de Ieren om de halve finale te bereiken.
 
 
'''18 juni 1988''' Op het nippertje naar halve finale <BR>
 
Een finale, zo mocht deze wedstrijd wel worden getypeerd. Alleen een overwinning zou Nederland in de halve finale brengen. Spanning zat er genoeg in en op de wedstrijd. Nederland voetbalde bepaald niet naar zijn mogelijkheden en had zeker last van de stress van het moeten winnen. Het bekende circulatie voetbal kon men nauwelijks laten zien. Moet ook gezegd dat het spel van de Ieren weinig ruimte liet voor verzorgd voetbal. Ze verdedigden sterk en speelden het zeer bekende typisch Ierse opportunistisch spelletje, gebaseerd op felheid, lange ballen en kracht. In de beginfase kwam Oranje goed weg. Paul McGrath kopte hard op de paal, jazeker weer die paal die redding bracht. Nederland kreeg ook wel zijn kansen, maar in de tweede helft kreeg men ook nog met een ‘andere’ tegenstander te maken. De klok. Uiteindelijk was het Wim Kieft die voor de bevrijdende treffer zorgde, zo’n acht minuten voor het eindsignaal. Een voorzet van Wouters, weggekopt door McGrath, kwam terecht bij Koeman. Zijn mislukte afstandsschot kwam zomaar terecht op het hoofd van Wim Kieft en via een merkwaardige curve belandde de bal uiteindelijk achter Bonner in het Ierse doel en Nederland had zich geplaatst voor de halve finale tegen West-Duitsland. De mogelijkheid op revanche was eindelijk daar.
 
 
'''21 juni 1988''' De zoete wraak van 1974 <BR>
 
Dit is de dag dat Oranje historie schreef. In en tegen West-Duitsland werd er met 1-2 gewonnen van de aartsrivaal. De rekening van 1974 was vereffend en deze generatie voetballers rekende ook in één klap af met de generatie van 1974. Het Nederlands Elftal won niet alleen, het was gewoonweg beter en speelde ook nog eens fraai voetbal. Het was een wedstrijd die alles in zich had. Nederland begon de wedstrijd met overtuigende acties van Ruud Gulllit, een fantastische Marco van Basten, een dominante Ronald Koeman, een zeer sterke Frank Rijkaard, eigenlijk had Oranje geen zwakke plekken. Bij de rust was het echter nog 0-0. In de tweede helft waren het toch de Duitsers die op voorsprong kwamen. Klinsmann ging gewillig over de knie bij Rijkaard. Strafschop. Lothar Matthäus benutte deze kans van elf meter. Na deze achterstand leek Oranje even het hoofd te verliezen. Er was een klein opstootje rond Rudi Völler, van Breukelen kreeg geel na een cynisch applaus voor scheidsrechter Igna en Klinsmann schoot rakelings voorlangs en keek men bijna tegen een 2-0 achterstand aan. In het laatste kwart van de wedstrijd kreeg Nederland plotseling een penalty. Een hele lichte overtreding van Jurgen Kohler op Van Basten werd ook zwaar bestraft. Ronald Koeman schoot de bal onberispelijk binnen. Dan de 89e minuut, om met de woorden van Evert ten Napel te spreken ,“Wouters . . . . . Van Basten . . wordt dit de beslissing . . JA . . JA . . Marco van Basten . . . . . Ooohhhh wat een prachtige opening van Jan Wouters . . . . . het Volksparkstadion is van Oranje”. Neder land heeft zich voor het eerst in de geschiedenis voor de finale van een Europees Kampioenschap geplaatst.
 
 
'''25 juni 1988''' Oranje zet kroon op mooi EK <BR>
 
Nederland stond voor de 3e keer in de finale van een groot toernooi. Zou het dan eindelijk gaan lukken om de hoofdprijs te pakken? In de beginfase leed Oranje onnodig en vaak balverlies en waren het de Russen die zo nu en dan gevaarlijk doorkwamen. Het was Hans van Breukelen die een aantal keren goed en adequaat ingreep. Nederland had meer moeite om het vijandelijk doel te bereiken. Na een klein half uur was het Ruud Gullit die zijn rush afgestopt zag middels een overtreding en zelf de vrije bal nam die tot corner werd verwerkt door Dasaev. Uit deze corner van Erwin Koeman, die in eerste instantie werd afgeslagen was het uiteindelijk Ruud Gullit die koppend voor de 1-0 zorgde op aangeven van Marco van Basten. De 1-0 was ook de ruststand. In de tweede helft verloor Van Breukelen even het hoofd en maakte een zeer onnodige overtreding in de hoek van het strafschop gebied. Scheidsrechter Vautrot kon niets anders dan de bal op de stip leggen. De strafschop van Belanov stond blijkbaar in het boekje van Jan Reker, want Van Breukelen maakte zijn eigen fout goed en zo bleef het 1-0. In de 54e minuut werd onwaarschijnlijk één van de mooiste treffers in een finale gescoord. Marco van Basten nam een hoge en eigenlijk te verre voorzet van Arnold Mühren in één keer, vanuit een onmogelijke positie, op zijn schoen en de bal verdween achter Dasaev heerlijk in het doel. Na deze 2-0 was het verdere verloop van de wedstrijd min of meer een formaliteit. De Russen konden geen vuist meer maken en Nederland slaagde er niet in de voorsprong uit te bouwen.
 
Na het eindsignaal van de Franse arbiter had Nederland eindelijk zijn hoofdprijs te pakken: EUROPEES KAMPIOEN.
 
Het Nederlands Elftal werd massaal onthaald in eigen land, maar de woonboot bewoners in Amsterdam zullen ongetwijfeld hopen dat het Oranje’s eerste en laatste hoofdprijs is geweest.
 
 
==EK 2008==
 
Wie doen er dit jaar mee?
 
* [[Zwitserland]], coach: Jakob Kuhn
 
* [[Tsjechie]], coach: Karel Bruckner
 
* [[Portugal]], coach: Luiz Felipe Scolari
 
* [[Turkije]], coach: Fatih Jterim
 
* [[Oostenrijk]], coach: Josef Hickersberger
 
* [[Kroatie]], coach: Slaven Bilic
 
* [[Duitsland]], coach: Joachiem Low
 
* [[Polen]], coach: Leo Beenhakker
 
* [[Nederland]], coach: Marco Van Basten
 
* [[Italië]], coach: Roberto Donadoni
 
* [[Roemenië]], coach: Victor Piturca
 
* [[Frankrijk]], coach: Raymond Domenech
 
* [[Griekenland]], coach: Otto Rehhagel
 
* [[Rusland]], coach: Guss Hiddink
 
* [[Spanje]], coach: Luis Aragones Suarez
 
* [[Zweden]], coach: Lars Lagerback
 
 
==Wedstrijdschema met uitslagen==
 
* 7 [[juni]] 2008 Zwitserland - Tsjechie A 0-1
 
* 7 juni 2008 Portugal - Turkije A 2-0
 
* 8 juni 2008 Oostenrijk - Kroatie B 0-1
 
* 8 juni 2008 Duitsland - Polen B 2-0
 
* 9 juni 2008 Roemenië - Frankrijk C 0-0
 
* 9 juni 2008 Nederland - Italië C - '''3-1'''
 
* 10 juni 2008 Spanje - Rusland D 4-1
 
* 10 juni 2008 Griekenland - Zweden D 0-2
 
* 11 juni 2008 Tsjechie - Portugal A 1-3
 
* 11 juni 2008 Zwitserland - Turkije A 1-2
 
* 12 juni 2008 Kroatie - Duitsland B 2-1
 
* 12 juni 2008 Oostenrijk - Polen B 1-1
 
* 13 juni 2008 Italië - Roemenië C 1-1
 
* 13 juni 2008 Nederland - Frankrijk C - '''4-1'''
 
* 14 juni 2008 Zweden - Spanje D 1-2
 
* 14 juni 2008 Griekenland - Rusland D 0-1
 
* 15 juni 2008 Zwitserland - Portugal A 2-0
 
* 15 juni 2008 Turkije - Tsjechie A 3-2
 
* 16 juni 2008 Polen - Kroatie B 0-1
 
* 16 juni 2008 Oostenrijk - Duitsland B 0-1
 
* 17 juni 2008 Nederland - Roemenië C 2-0
 
* 17 juni 2008 Frankrijk - Italië C 0-2
 
* 18 juni 2008 Griekenland - Spanje D -
 
* 18 juni 2008 Rusland - Zweden D -
 
* 19 juni 2008 20:45 A1 - B2 Kwart finales -
 
* 20 juni 2008 20:45 B1 - A2 Kwart finales -
 
* 21 juni 2008 20:45 C1 - D2 Kwart finales -
 
* 22 juni 2008 20:45 D1 - C2 Kwart finales -
 
* 25 juni 2008 20:45 QF1 - QF2 Halve finales -
 
* 26 juni 2008 20:45 QF3 - QF4 Halve finales -
 
* 29 juni 2008 20:45 SF1 - SF2 Finale -
 
 
===EK voetbal finale===
 
Wie de EK Voetbal Finale dit jaar gaat winnen blijft natuurlijk de vraag, gaat de EK voetbal winnaar komen uit het lijstje favorieten bij de bookmakers, (Speel hier mee met een bookmaker spel) of gaat er een relatief onbekende tegenstander met de EK voetbal beker aan de haal? Het zou allemaal mogelijk zijn. Wij hopen dat de zomer van 2008 een hete zomer gaat worden voor de voetballiefhebber. Het EK Voetbal in 1988 bracht de echte voetballiefhebber in extase, want wat een prachtig ek voetbal hebben wij gespeeld destijds bij onze aardsrivaal Duitsland.
 
 
==Links==
 
* [http://speciaalonderwijs.kennisnet.nl/lesmateriaal/thema/voetbal Kennisnet en EK]
 
 
[[Categorie:Voetbal]]
 

Versie van 7 dec 2008 00:38

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europees_kampioenschap_voetbal_mannen&oldid=73745"