Franse tijd in Nederland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Franse Tijd in Nederland''' is een periode in de Nederlandse geschiedenis en duurde van 1795 tot 1813. Hierin was Nederland van 1795 tot 1810 be...')
 
Regel 4: Regel 4:
 
* [[Koninkrijk Holland]] (1806-1810)
 
* [[Koninkrijk Holland]] (1806-1810)
 
* deel van het [[Eerste Franse Keizerrijk]] (1810-1813)
 
* deel van het [[Eerste Franse Keizerrijk]] (1810-1813)
  +
  +
  +
== Bataafse Republiek ==
  +
In de eindfase van de [[Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden]] kwamen er steeds meer protesten tegen de stadhouder ([[Willem V]]), de adel en het bestuur door regenten, die hun baantjes erfden van hun vader. Er brak bijna een burgeroorlog uit, maar bleef toch achterwege. De [[patriottisme|patriotten]] was de groep met de protesten tegen de Republiek. Zij streefden dezelfde idealen na als de [[Frankrijk|Fransen]] tijdens de [[Franse Revolutie]]. In 1793 kregen koning George 3 van Engeland en stadhouder [[Willem V]] een oorlogsverklaring, en vielen de Fransen ons land binnen, en met succes. Tijdens de [[Bataafse Revolutie]] werd Nederland bezet en moest de stadhouder naar Engeland vluchten. Nederland heette voortaan de [[Bataafse Republiek]], en de Fransen werden volgens de patriotten als bevrijders gezien. De macht zou voortaan bij de patriotten liggen, maar toch onder Frans bewind. Door de vele vergaderingen duurde het nemen van beslissingen lang, en na twee [[Staatsgreep|staatsgrepen]] was daar het einde van de Bataafse Republiek.
  +
  +
== Bataafs Gemenebest ==
  +
Het [[Bataafs Gemenebest]] ontstond door een wijziging in de [[grondwet]], waarna het [[Staatsbewind]] ontstond, opvolger van het [[Uitvoerend Bewind]] uit de [[Bataafse Republiek]]. Veranderingen waren onder andere:
  +
* Hierbij werd het [[Vertegenwoordigende Lichaam]], dat sinds 1798 van kracht was, vervangen door een [[Wetgevend Lichaam]], opnieuw bijgestaan door ministers. Het Wetgevend Lichaam had minder macht dan het Vertegenwoordigende Lichaam.
  +
* De bekende gewestnamen- en indelingen werden verwerkt in de geografische indeling.
  +
* Vanaf 1805 zette [[Napoleon Bonaparte]] een raadpensionaris (soort president) aan het hoofd van het Staatsbewind. Zijn naam was [[Rutger Jan Schimmelpenninck]].

Versie van 24 nov 2014 18:12

De Franse Tijd in Nederland is een periode in de Nederlandse geschiedenis en duurde van 1795 tot 1813. Hierin was Nederland van 1795 tot 1810 bezet door Frankrijk, en maakte van 1810 tot 1813 deel uit van het Eerste Franse Keizerrijk. Nederland in de Franse Tijd kan geografisch verdeeld worden in 4 'fasen'":


Bataafse Republiek

In de eindfase van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden kwamen er steeds meer protesten tegen de stadhouder (Willem V), de adel en het bestuur door regenten, die hun baantjes erfden van hun vader. Er brak bijna een burgeroorlog uit, maar bleef toch achterwege. De patriotten was de groep met de protesten tegen de Republiek. Zij streefden dezelfde idealen na als de Fransen tijdens de Franse Revolutie. In 1793 kregen koning George 3 van Engeland en stadhouder Willem V een oorlogsverklaring, en vielen de Fransen ons land binnen, en met succes. Tijdens de Bataafse Revolutie werd Nederland bezet en moest de stadhouder naar Engeland vluchten. Nederland heette voortaan de Bataafse Republiek, en de Fransen werden volgens de patriotten als bevrijders gezien. De macht zou voortaan bij de patriotten liggen, maar toch onder Frans bewind. Door de vele vergaderingen duurde het nemen van beslissingen lang, en na twee staatsgrepen was daar het einde van de Bataafse Republiek.

Bataafs Gemenebest

Het Bataafs Gemenebest ontstond door een wijziging in de grondwet, waarna het Staatsbewind ontstond, opvolger van het Uitvoerend Bewind uit de Bataafse Republiek. Veranderingen waren onder andere:

  • Hierbij werd het Vertegenwoordigende Lichaam, dat sinds 1798 van kracht was, vervangen door een Wetgevend Lichaam, opnieuw bijgestaan door ministers. Het Wetgevend Lichaam had minder macht dan het Vertegenwoordigende Lichaam.
  • De bekende gewestnamen- en indelingen werden verwerkt in de geografische indeling.
  • Vanaf 1805 zette Napoleon Bonaparte een raadpensionaris (soort president) aan het hoofd van het Staatsbewind. Zijn naam was Rutger Jan Schimmelpenninck.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franse_tijd_in_Nederland&oldid=370311"