Goede Vrijdag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kruis waaraan Jezus stierf is ook het symbool van het Christendom
Het Christendom
Artikelen
Gebeurtenissen
Personen
Stromingen

Goede Vrijdag is in het Christendom de herdenkingsdag van Jezus' dood (twee dagen vóór Pasen).

De kern

Christenen geloven dat Jezus Christus de Zoon van God is en een deel van de Heilige Drie-eenheid. Volgens de Bijbel is Jezus gestorven voor zondaren aan het kruis op de heuvel Golgotha. Hij moest de straf die God voor de zondaren had bereid op Zich nemen, zodat de zondaren vrijgesproken kunnen worden van hun straf. Met Goede Vrijdag herdenken de Christenen Zijn dood en de Verlossing die Hij daardoor teweeg heeft gebracht.

De viering in de Christelijke kerk

In de Katholieke Kerk

Het rooms-katholicisme viert dit feit met een voorlezing van bijbelteksten besloten met gebeden, waarna de zogeheten kruisverering volgt. Daarna nuttigt de gemeenschap de hosties (stukjes brood, symbool voor het lichaam van Christus), die de vorige dag (Witte Donderdag) zijn geconsacreerd (ingezegend).

In de Protestantse Kerk

In het protestantisme wordt door sommige protestanten op Goede Vrijdag het Heilig Avondmaal gehouden in de kerk. Op Goede Vrijdag kan dan, net als in de Rooms-Katholieke Kerk, een dienst met voorlezing en gebeden worden gehouden. Anderen willen er liever een rust- en gedenkdag van maken. Een vaste lijn is er niet.

De Matthäus-Passion

Het is ook de dag van de beroemde Matthäus-Passion van J.S. Bach. Goede Vrijdag 1922 werd deze voor het eerst in Nederland, in de Grote Kerk in Naarden, uitgevoerd. Volgens velen klinkt "de Matthäus" daar het mooist. Opvallend veel politici laten zich daar op die dag graag zien.

In het volksleven geldt Goede Vrijdag als een geluksdag. Een kind dat op Goede Vrijdag is geboren staat gelijk met een zondagskind.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Goede_Vrijdag&oldid=394082"