Greenpeace: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Greenpeace)
k (Wijzigingen door Kyrtes (Overleg); hersteld tot de laatste versie door Knowledge)
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Greenpeace''' is een milieuorganisatie opgericht in 1971. Greenpeace voert acties om de [[milieuproblemen]] te bestrijden.
 
  +
[[Categorie: Milieu]]
== Wat is Greenpeace? ==
 
 
 
Greenpeace is een internationale milieuorganisatie die door onderzoek, overleg en acties werkt aan een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.
 
 
 
Greenpeace heeft vertegenwoordigingen in 40 landen. Overal ter wereld laat Greenpeace milieuproblemen zien en zoekt en stimuleert de organisatie oplossingen. Greenpeace doet onderzoek, overlegt met bedrijven en overheden en voert actie. De acties van Greenpeace zijn vaak spectaculair en altijd geweldloos.
 
 
Visie
 
Greenpeace vindt de vitaliteit van de aarde fundamenteel voor al het leven en strijdt daarom voor een snelle realisatie van een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.
 
 
Missie
 
Greenpeace is een onafhankelijke internationale milieuorganisatie. Door geweldloze en inventieve confrontaties stellen we milieuproblemen aan de kaak en stimuleren we oplossingen voor een gezond en duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.
 
 
Principes
 
Geweldloos - Leidraad voor Greenpeace is een wereld waarin mensen elkaar en het milieu geen geweld aandoen. Geweld lokt geweld uit en zorgt niet voor verandering en veiligheid. Daarom is één van de belangrijkste principes van Greenpeace: geweldloosheid.
 
 
Onafhankelijk - Greenpeace is een onafhankelijke organisatie, niet gebonden aan religieuze of politieke stromingen. Ook financieel is Greenpeace onafhankelijk, de organisatie accepteert principieel geen giften van bedrijven en geen subsidie van de overheid. Alleen zo kunnen wij onafhankelijk ons werk blijven doen.
 
 
Voorzorgprincipe - Als het vermoeden bestaat dat iets schadelijk kan zijn voor mens of milieu is het credo: niet doen! Ook voor het milieu geldt dat voorkomen beter is dan genezen.
 
 
Bearing witness - De wijze van actievoeren als reactie op milieumisstanden stamt van het Quaker-beginsel bearing witness: aanwezig zijn op de plaats van de misstand om daarvan te kunnen getuigen.
 
 
 
Doel
 
Het doel van Stichting Greenpeace Nederland is vastgelegd in haar statuten (1995). Concreet vertaalt zich dat naar de volgende campagnedoelen:
 
 
Stop klimaatverandering door efficiënt gebruik van schone energie uit wind, zon en biomassa.
 
Duurzaam beheer van de bossen wereldwijd; meer recycling van hout en papier.
 
Duurzaam beheer van oceanen, zeeën en rivieren en duurzame visserij.
 
Genetisch gemanipuleerde gewassen van het veld en uit ons voedsel.
 
Verplichte vervanging van schadelijke stoffen door veilige alternatieven.
 
Stop kernenergie.
 
Een wereld zonder kernwapens.
 
Wat doen we?
 
 
 
 
 
 
Vanuit het kantoor in Amsterdam werkt Greenpeace Nederland aan verschillende milieuthema's. Greenpeace heeft specialisten op het gebied van klimaat, energie, toxische stoffen en biodiversiteit.
 
 
 
 
== Klimaatverandering ==
 
 
Klimaatverandering is hét milieuprobleem van deze eeuw. Maar we kúnnen er iets aan doen. Dat toont Greenpeace aan in een haalbaar en betaalbaar scenario.Lijdzaam afwachten tot onze huizen overstromen? Nergens voor nodig! Toekijken hoe de laatste bounty-eilandjes in de Grote Oceaan kopje ondergaan? Echt niet!
 
 
Maar we moeten wél snel handelen. Of beter: we moeten onze overheden en bedrijven dwingen op korte termijn over te stappen op duurzame energiebronnen en efficiënt energiegebruik.Eigenlijk is het heel voor de hand liggend. Wat is de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering? Juist, ons gebruik van olie, kolen en gas voor vervoer, verwarming en stroom. Fossiele brandstoffen die vele tónnen CO2 de atmosfeer in pompen.
 
 
Logisch dus, dat Greenpeace daar de oplossing heeft gezocht: we moeten van die fossiele brandstoffen af. Zonder te vervallen in foute keuzes natuurlijk, zoals kernenergie of kolencentrales met CO2-dumping.
 
 
We kunnen heel goed zonder fossiele brandstoffen als we onze energie veel slimmer - en dus zuiniger - gebruiken. En we moeten razendsnel overstappen op schone energiebronnen die géén CO2 uitstoten. Kortom: we hebben een Energie[r]evolutie nodig. Klimaatverandering is hét milieuprobleem van deze eeuw. De gevolgen voor al het leven op aarde zijn dramatisch. Overstromingen, grote droogtes, extreem weer, uitstervende planten- en diersoorten.
 
 
Het goede nieuws is dat we het tij nog kunnen keren: zie het Energie[r]evolutiescenario van Greenpeace.
 
 
Maar eerst even terug naar de basics: wat is klimaatverandering en hoe is het zover gekomen? Is de uitstoot van CO2 de enige oorzaak, of alleen de belangrijkste? En welke andere broeikasgassen spelen een rol in de snelle opwarming van de aarde?
 
 
 
 
 
 
== Oceanen ==
 
 
Oceanen en zeeën beslaan zeventig procent van het aardoppervlak. Ze zijn de bron van alle leven. Oceanen vervullen een belangrijke rol in het schoonhouden van onze planeet door afvalstoffen af te breken. Greenpeace ligt in juni en juli met een schip op de Waddenzee. Je bent van harte uitgenodigd om langs te komen en meer te leren over hoe zeereservaten kunnen helpen om de schoonheid van onze zeeën te behouden. Kijk hier voor informatie (PDF, 16KB).
 
 
De Noordzee heeft bescherming nodig
 
Veel visbestanden in onze Noordzee staan op het punt in te storten. En zelfs een aantal van de kwetsbaardere, grote soorten die lang leven worden door overbevissing met uitsterven bedreigd. Claim daarom nu jouw eigen virtuele stukje zeereservaat in de Noordzee! Want zeereservaten zijn de beste oplossing voor gezonde zeeën. Onze oceanen staan bloot aan vele bedreigingen. De meeste van deze bedreigingen worden veroorzaakt door de mens. En als wij het zelf veroorzaken, kunnen we het ook zelf oplossen. Greenpeace zet zich in om aan elk van deze bedreiging een einde te maken, onder andere door een verstandiger, duurzamer gebruik van onze oceanen.
 
 
De grootste bedreiging voor de oceanen vormt de overbevissing. De industriële visserij, piraatvisserij en diepzeebodemvisserij vangen niet alleen zeer grote hoeveelheden vis, zij vernietigen tegelijkertijd grote onderzeese gebieden en hebben vaak meer dan de helft bijvangst, die ze niet gebruiken en dood terug de zee in gooien. Dit is pure verspilling. Greenpeace vindt dat we nu echt eens verstandiger met het leven in onze oceanen moeten omgaan.
 
 
 
 
 
== Oerbossen ==
 
 
Oerbossen zijn uitgestrekte wouden van duizenden, soms zelfs miljoenen jaren oud. Het zijn ingewikkelde en kwetsbare ecosystemen. Nederland zorgt voor een groeiende verwoesting van bosgebieden wereldwijd.Negentig procent van alle plant- en diersoorten die op land voorkomen, tref je alleen aan in oerbossen. Vele inheemse volken leven al duizenden jaren in het tropisch regenwoud. Houtkap bedreigt hun bestaan en hun culturele tradities. Veel houtkap is ook nog eens illegaal.
 
 
Nederland zorgt voor een groeiende verwoesting van bosgebieden wereldwijd. In de afgelopen 5 jaar nam ontbossing en bosdegradatie voor de Nederlandse import toe met 73 procent.
 
 
Bescherming van het tropisch regenwoud
 
Wereldwijd voert Greenpeace campagne voor de bescherming van het tropisch regenwoud. Bijvoorbeeld door onderzoek naar illegale houtkap, zoals in de Amazone of Indonesië. De vraag naar soja en palmolie is een grote bedreiging voor de oerbossen. We moeten onze laatste regenwouden hiertegen beschermen.
 
 
 
EU - stop de handel in illegaal hout!
 
Op 23 juli zal de Europese Commissie beslissen over een wetsvoorstel om de handel in illegaal gekapt hout aan banden te leggen. Dit is noodzakelijk want 80% van de wereldwijde oerbossen zijn al verdwenen of ernstig aangetast. Help mee en stuur een actiemail aan de EU-president Barroso.
 
 
 
 
== Giftige stoffen ==
 
 
Giftige stoffen zijn over de hele wereld verspreid. Ze zijn vaak al in kleine hoeveelheden uiterst giftig en zorgen voor milieuvervuiling tot in de voedselketen. Van de Alpen tot het kwetsbare noordpoolgebied vinden we giftige stoffen terug die worden geproduceerd in geïndustrialiseerde landen. Op lucht- en waterstromen reizen ze over de hele wereld. Ze zijn al in kleine hoeveelheden uiterst giftig, breken moeilijk af in het milieu en hopen zich op in de voedselketen.
 
 
Giftige stoffen kunnen grote gevolgen hebben voor mens en milieu. Meestal zijn de effecten, zeker op de lange termijn, niet eens onderzocht. De oplossing is even simpel als doeltreffend. Geen filters of maximaal toegestane normen, maar eenvoudig stoppen met het produceren en gebruiken van schadelijke stoffen. Er zijn volop veilige alternatieven. Een schone toekomst is een toekomst zonder gif.
 
 
 
 
 
== Gentech ==
 
 
Wat Alle cellen in alle organismen – van bacterie tot mens – hebben genen. Die genen bepalen onze eigenschappen. Biotechnologen knutselen met erfelijke eigenschappen. Ze knippen een gen uit een vis en plakken dat in een varken. Resultaat: varkens die visolie aanmaken. Of ze maken maïs met ingebouwd gif of rijst met extra vitamines. Lichtgevende vissen, reuzenzalmen... Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt naar hartelust geëxperimenteerd met eigenschappen die soorten van nature niet hebben.
 
 
Waarom gentech?
 
Waarom? Gentech verhoogt de marktwaarde van maïs, rijst, vissen, varkens en levert geld op. Volgens gentechbedrijven ‘verbetert gentech de kwaliteit van onze levensmiddelen’. ‘Leveren gentechgewassen grotere oogsten op’. ‘Helpt gentech boeren’. ‘Gaat gentech de voedselcrisis tegen’. ‘Wordt ons eten gezonder.’ Daarbij garanderen ze dat er niks mis kan gaan met gentech.
 
 
Waarom niet?
 
Maar wat blijkt als Greenpeace deze argumenten eens goed tegen het licht houdt? Honger bestaat nog. Ons eten is niet gezonder. Gentechoogsten zijn niet groter. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen gaat omhoog. Oerbossen gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor grootschalige gentechteelt. Boeren die gentechvrije akkers willen, krijgen te maken met gentechvervuiling. Consumenten en boeren hebben niet om gentechproducten gevraagd. Blunders en schandalen zijn de orde van de dag. Met zulke grote nadelen voor mens en milieu is er maar één conclusie: niet doen dus!
 
is gentech nou eigenlijk precies? Waar vind je het? En waarom is Greenpeace er eigenlijk tegen?
 
 
 
 
 
== Kernenergie ==
 
 
Het klimaat verandert snel. Dat komt door de broeikasgassen die we massaal uitstoten. Steeds vaker hoor je daarom dat we niet om kernenergie heen kunnen. Onzin! Kernenergie is vuil, onveilig, duur en vooral overbodig. We hebben immers schone en veilige energiebronnen. Greenpeace maakt zich daarom hard voor een wereld zonder kernenergie.Kerncentrales stoten geen CO2 uit. Daarom noemen voorstanders kernenergie als de ideale energiebron in deze tijd van klimaatverandering. Toch komt er wel degelijk CO2 vrij bij alle processen rondom kernenergie, zoals de winning van uranium, het transport van kernbrandstof en –afval, de bouw en het afbreken van de kerncentrale.
 
 
Vuil, onveilig en duur
 
En dan hebben we het nog niet eens over de andere ernstige nadelen van kernenergie. Kerncentrales kunnen nooit écht veilig zijn. Nog meer gruwelijke ongelukken zoals Tsjernobyl zijn niet uit te sluiten. Het hoogradioactieve kernafval blijft zich ophopen, en daar is nog altijd geen oplossing voor. En kernafval kan als grondstof dienen voor het maken van kernwapens. Ook zijn de kosten van kernenergie torenhoog. Als we eerlijk voor alle kosten zouden betalen, zou kernenergie veel duurder zijn dan nu – en dan bijvoorbeeld windenergie!
 
 
Onnodig
 
Maar bovenal: kernenergie is niet nodig. We kunnen veel slimmer met energie omgaan, waardoor we er veel minder van nodig hebben. En er zijn genoeg schone manieren om energie op te wekken. Wind, zon en biomassa kunnen de hele wereld van genoeg energie voorzien, als we het tenminste slim aanpakken. Maar dan moeten we daar wel nú mee beginnen, en geen geld meer investeren in vuile, onveilige en dure kernenergie!
 

Versie van 12 jul 2009 16:08

Greenpeace is een milieuorganisatie opgericht in 1971. Greenpeace voert acties om de milieuproblemen te bestrijden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Greenpeace&oldid=102849"