Greenpeace

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Greenpeace.png
logo Greenpeace

Greenpeace is een milieuorganisatie opgericht in Canada in 1971. Greenpeace voert altijd op een vreedzame manier actie om de milieuproblemen te bestrijden. Greenpeace is actief over de hele wereld. Ze voeren hun acties op de plaats waar het milieu bedreigd wordt.

Greenpeace doet bijvoorbeeld hard zijn best om het kappen van bomen te stoppen. Ze willen dat de regering van tropische landen natuurparken aanlegt waar niet gekapt mag worden. Ze proberen waar bomen omgekapt zijn weer andere bomen te planten. Maar het echte regenwoud krijgt Greenpeace niet meer terug. Ook voeren ze actie voor bedreigde diersoorten zoals de panda en de walvis.

Greenpeace is de grootste milieuorganisatie ter wereld.


het volgende stuk tekst is afkomstig van de site http://weetwijs.woelmuis.nl/weetwijs/verslag.nl/Artikelen/2012/4/22_verslag__Greenpeace.html, deze site heb ik zelf gemaakt, en deze tekst heb ik zelf geschreven, neem contact met mij op via joppe.woelmuis.nl > contact

1. Het ontstaan van Greenpeace

In 1971 maakte een groepje Canadezen en Amerikanen zich ongerust over de atoomproeven op een eilandje bij Alaska. Dat eilandje heet Amchitka. Ze huurden een oude vissersboot om te protesteren. Hun actie was overal op televisie te zien. Dat was de eerste actie van Greenpeace.

De actievoerders lieten het niet bij deze actie, maar richtten Greenpeace op. Ze willen altijd zo dicht mogelijk bij de plaats komen waar het probleem is. Ze spraken af nooit geweld te gebruiken. Greenpeace is Engels voor “groene vrede”. Die naam hebben ze gekozen omdat ze een groene aarde willen bereiken zonder geweld.

De meeste mensen kennen Greenpeace van de acties met hun boten maar dat is niet het enige wat ze doen. Ze overleggen ook met ministers en ambtenaren (dat zijn mensen die voor de regering werken) van allerlei landen over problemen. Ze doen ook onderzoek bijvoorbeeld om te kijken of het water, de lucht of de grond vervuild is.



2. De boten van Greenpeace

Greenpeace gebruikt vaak boten bij hun acties omdat ze hiermee op plaatsen kunnen komen waar je normaal niet kunt komen. Ik zal drie van de boten opnoemen.

Eén van de boten is de Sirius. Greenpeace kocht deze loodsboot voor acties in Europa. Met de Sirius protesteerden ze tegen de zeehondenjacht in Noorwegen en ook tegen de vervuiling van de Middellandse Zee. De Sirius is al meer dan 45 jaar oud.

Een andere boot is de Gondwana. In 1988 bracht de Gondwana een paar mensen van Greenpeace naar Antarctica om te zorgen dat er niet geboord werd naar brandstoffen. Sinds 1991 mag op Antarctica niet meer naar olie of gas gezocht worden. Toen dat bereikt was konden ze weer weg.

Nog een andere boot is de Rainbow Warrior. Met dit schip protesteerden ze tegen de jacht op walvissen en zeehonden. Maar in 1985 blies de Franse geheime dienst de Rainbow Warrior op zodat ze niet konden protesteren tegen de Franse kernproeven. Toen heeft Greenpeace een nieuw schip gekocht.



3. Een paar acties van Greenpeace

Ik zal nu drie voorbeelden geven van acties die Greenpeace gevoerd heeft. Het eerste voorbeeld is ‘kids for forests’ (dat betekent ‘kinderen voor de oerbossen’). Deze groep kinderen bracht in 2002, 240.000 handtekeningen naar Den Haag waar een internationale vergadering was over de oerbossen. Ze vroegen de ministers nu eindelijk actie te ondernemen voor meer beschermde gebieden. Deze actie werd georganiseerd door Greenpeace kids. (Oerbossen zijn wouden die vanzelf zijn ontstaan en al miljoenen jaren oud zijn.)

Bij het verbranden van afval komt CO2 vrij daarom protesteerde Greenpeace bij de grootste verbrandingsoven in België. Ze hingen daar een groot spandoek op met daarop ‘stop dioxine try recycling’ (dat betekent ‘stop CO2 probeer te hergebruiken’). Ze hopen met hun actie dat ze in het nieuws komen zodat mensen er over gaan nadenken.

Greenpeace wilde in 2005 dat de Japanse walvisjagers in de zuidelijke oceaan stopten met het vangen van walvissen. Ze willen het leven in de oceaan beschermen. De Japanse boot ramde het schip van Greenpeace.




4. Bedreigde dieren en planten

Een van de dingen waar Greenpeace zich zorgen om maakt zijn de dieren en planten die bedreigd zijn in hun leefgebied. Niemand weet precies hoeveel dieren en planten er op de wereld zijn maar het zijn er in ieder geval erg veel. De laatste tientallen jaren daalt het aantal soorten erg. Daar zijn drie belangrijke oorzaken voor: jacht, handel en vervuiling van de leefgebieden. Op sommige dieren word gejaagd omdat mensen de pels er graag van willen hebben. Of mensen willen bijzondere huisdieren of exotische planten die zich helemaal niet thuis voelen bij ons en dan doodgaan. Ook de visserij is een probleem. Soms wordt er zoveel gevist dat een bepaalde soort helemaal uitsterft. Drijfnetten zijn een ook oorzaak daarvan. Deze netten nemen alles mee, niet alleen de vissen die ze willen maar ook dolfijnen, walvissen, schildpadden en zelfs zeevogels.

Een goed voorbeeld van een leefgebied dat verdwijnt is het tropische oerwoud in Midden en Zuid- Amerika. Daar worden grote stukken van gekapt en daardoor verdwijnen er veel dieren die daar leven. Het tropische oerwoud beslaat ongeveer een twintigste van de aarde en er leven de helft van alle planten en dieren. Dus het is heel erg als dit verdwijnt.


5. Vervuiling

Vervuiling begint bij afval. Met zijn allen zetten we elke week heel wat vuilniszakken bij de straat. Maar waar blijft dit afval? Er zijn drie antwoorden op deze vraag: recycling, dat betekent dat het opnieuw gebruikt, storten op een vuilnisbelt en hopen dat het vergaat, of verbranden en er energie uit halen.

Bij de het maken van producten in fabrieken komt heel veel rommel vrij. Vaak weten de fabrieken niet goed wat ze daarmee moeten doen en brengen het naar arme landen. Ze betalen ervoor want dat is goedkoper dan er zelf voor zorgen. Ze verplaatsen dus het probleem naar de arme landen. Het is voor de mensen niet gezond om tussen het afval te wonen. Waarschijnlijk wordt het daar niet op een verstandige manier verwerkt. Wat ook gebeurt is dat fabrieken afval of gif in water lozen of dat er giftige stoffen in de lucht komen.

Alle rommel die we weggooien komt altijd weer bij ons terug, net als een boemerang. Bijvoorbeeld: wij gooien giftige stoffen in de zee en dat wordt opgegeten door plankton die weer opgegeten wordt door vissen, die daarna weer op ons bord liggen. Of een ander voorbeeld: giftige stoffen die in de lucht zitten ademen wij in en dat is ongezond voor ons.




6. Klimaatsverandering

Om de aarde zit een laag lucht, die noemen we de dampkring of atmosfeer. Deze laag zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde precies geschikt is voor mensen en dieren om te kunnen leven. De dampkring werkt als een soort broeikas die ook in de tuinbouw gebruikt wordt. De warmte van de zon die gaat de atmosfeer in en wordt weerkaatst door de aarde maar wordt vastgehouden in de dampkring. Dit is normaal in evenwicht. Doordat er steeds meer kooldioxide (CO2) in de lucht komt, wordt de laag die de warmte vasthoudt steeds dikker en wordt het warmer op de aarde. Dit heet het versterkte broeikaseffect. CO2 komt vrij bij verbranding van olie, gas en steenkolen (deze heten fossiele brandstoffen.)



Een kleine verandering van de temperatuur kan grote gevolgen hebben. Daardoor verandert het klimaat. Dit geeft problemen, bijvoorbeeld de ijskappen op de polen en gletsjers kunnen smelten. Als het ijs smelt dan zal het zeeniveau stijgen. Voor Nederland zou dit erg vervelend zijn, want dan moeten ze alle dijken verhogen. In sommige gebieden valt er meer of juist minder regen. Dat kan voor droogte of overstromingen zorgen.



Om te zorgen dat het broeikaseffect niet erger worden zouden we minder energie moeten gebruiken. Greenpeace protesteert tegen vervuilende fabrieken en steenkolencentrales.



7. Atoombommen en kernenergie



Greenpeace is tegen atoombommen en kernenergie omdat deze radioactief zijn. Wat is dat eigenlijk? Stoffen bestaan uit atomen die uit een kern en elektronen bestaan. De kern van een bepaalde stof bestaat uit een vast aantal protonen en neutronen. Soms zijn er meer neutronen dan normaal en dan gaan die kernen straling uitzenden, dan zijn ze radioactief.


Een atoom met een kern







Heel veel dingen zijn een beetje radioactief. Bijvoorbeeld: planten, melk en vlees. Dat maakt niet zo veel uit. Alleen grote hoeveelheden zijn gevaarlijk. Je ziet straling niet, je voelt het niet en je kunt het niet ruiken maar als je het binnenkrijgt kun je er wel heel ziek van worden of zelfs dood aan gaan.



Met de atomen van het metaal plutonium kunnen atoombommen gemaakt worden. Dat gaat zo: in het plutonium worden extra neutronen gestopt. De kernen raken daardoor zo erg in de war dat ze gaan splijten. Dan komt er zoveel hitte vrij dat ze ontploffen. Wat je dan ziet is een enorme vuurbal en wat je niet ziet is heel veel radioactiviteit. Dit is heel slecht voor het milieu en heel veel mensen gaan dood of worden ziek.



In kerncentrales gebeurt een beetje hetzelfde. Hier gebruiken ze uranium en de warmte gebruiken ze om stroom mee op te wekken. Ze zorgen natuurlijk wel dat de boel niet ontploft. Toch is het heel gevaarlijk want er is altijd het risico dat er een ongeluk gebeurt en dan komt er heel veel straling vrij. Het afval is ook een groot probleem. Het afval is namelijk nog duizenden jaren radioactief. Sommige mensen dachten dat ze dat afval wel in de zee konden gooien maar de vaten gingen lekken en de vissen in de zee werden radioactief!



Gelukkig wordt er nu geen afval meer in de zee gegooid. Maar er is nog geen oplossing voor het afval. Voorlopig ligt het in speciale gebouwen of op speciale terreinen. Een ander deel wordt verwerkt in de fabrieken. Daarbij ontstaat weer nieuw plutonium, nu kan het weer opnieuw gebruikt worden. Misschien een goeie oplossing, zou je denken, toch is dat niet slim want bij het verwerken komt veel afval vrij, dat gooien ze in de rivier of zee.






Er zijn andere mogelijkheden dan kernenergie, bijvoorbeeld wind- en zonne-energie en waterkracht. Dit zijn duurzame soorten van energie. Duurzaam betekent dat het niet op kan raken en dat het geen vuil geeft.



8. Wat kun je zelf doen



Je kunt zelf lid worden van Greenpeace, of andere organisaties. Je kunt ook zelf milieubewust worden. Maar wanneer ben je milieubewust? Je kunt de kraan dichtdoen tijdens het tandenpoetsen, want dan verspil geen je water. Je kan de televisie, radio en computer uitzetten en de lamp uitdoen als je er niet bent, dan bespaar je energie. Je kan met de fiets of de trein gaan in plaats van met de auto. Je kan ook minder papier gebruiken, dat scheelt weer een paar bomen.



Nog een mogelijkheid is minder vlees eten. Want als je vooral graan eet dan heb je een minder groot veld nodig dan als je ook vlees van een koe eet. Op een stuk grond van 500 m2 kan je genoeg graan, groente en fruit maken om goed van te leven. Als je ook vlees wilt eten heb je echter vijf keer zoveel grond nodig, om ook het vee eten te geven.



Je kunt ook andere dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij Greenpeace. Of je kunt zelf een club oprichten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Greenpeace&oldid=229896"