Jan Böhmermann: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'miniatuur|Böhmermann in 2018. '''Jan Böhmermann''' is een Duitse presentator en komiek...')
 
k (replaced: Youtube → YouTube)
 
(4 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 3: Regel 3:
   
 
== Böhmermannaffaire ==
 
== Böhmermannaffaire ==
In 2016 vond de zogenoemde [[Böhmermannaffaire]] plaats. Böhmermann las toen een door hemzelf geschreven [[Satire|satirisch]] [[gedicht]] voor over de [[Turkije|Turkse]] [[president]] [[Recep Tayyip Erdoğan|Erdogan]]. Hij beledigde Erdogan behoorlijk in het gedicht. Verschillende mensen, waaronder Erdogan zelf, dienden een aanklacht in. In Duitsland is het beledigen van een buitenlands [[staatshoofd]] namelijk verboden. Böhmermann moest onderduiken. Hij vond dat Duitsland een vrij land is met [[vrijheid van meningsuiting]], [[persvrijheid]] en vrijheid om kunst te maken. Dat staat allemaal in de Duitse wet. Hij vond dan ook dat de toenmalige Duitse bondskanselier [[Angela Merkel]] hem moest beschermen. Merkel weigerde en vond dat Böhmermann [[Strafrecht|strafrechtelijk]] [[Vervolging|vervolgd]] mocht worden. Böhmermann was woedend. De zaak kwam voor de rechter. Die besloot dat Böhmermann zijn gedicht niet meer mocht herhalen op straffe van een [[Voorwaardelijk|voorwaardelijke]] [[celstraf]] van een half jaar of 250.000 euro [[boete]]. Böhmermann en zijn advocaat gingen in hoger beroep en uiteindelijk was de uitkomst dat Böhmermann gewoon zijn gedicht mocht herhalen. Het viel volgens de rechter toch onder vrijheid van meningsuiting.
+
In 2016 vond de zogenoemde [[Böhmermannaffaire]] plaats. Böhmermann las toen een door hemzelf geschreven [[Satire|satirisch]] [[gedicht]] voor over de [[Turkije|Turkse]] [[president]] [[Recep Tayyip Erdoğan|Erdogan]]. Hij beledigde Erdogan behoorlijk in het gedicht. Verschillende mensen, waaronder Erdogan zelf, dienden een aanklacht in. In Duitsland is het beledigen van een buitenlands [[staatshoofd]] namelijk verboden. Böhmermann moest onderduiken. Hij vond dat Duitsland een vrij land is met [[vrijheid van meningsuiting]], [[persvrijheid]] en vrijheid om kunst te maken. Dat staat allemaal in de Duitse wet. Hij vond dan ook dat de toenmalige Duitse bondskanselier [[Angela Merkel]] hem moest beschermen. Merkel weigerde en vond dat Böhmermann [[strafrecht]]elijk [[Vervolging|vervolgd]] mocht worden. Böhmermann was woedend. De zaak kwam voor de rechter. Die besloot dat Böhmermann zijn gedicht niet meer mocht herhalen op straffe van een [[voorwaardelijk]]e [[celstraf]] van een half jaar of 250.000 euro [[boete]]. Böhmermann en zijn advocaat gingen in hoger beroep en uiteindelijk was de uitkomst dat Böhmermann gewoon zijn gedicht mocht herhalen. Het viel volgens de rechter toch onder vrijheid van meningsuiting.
   
 
== Samenwerking ==
 
== Samenwerking ==
Böhmermann werkt soms samen met collega's. Zo maakte hij na een filmpje van [[Arjen Lubach]] getiteld ''America first, the Netherlands second'' eenzelfde filmpje over Duitsland naar aanleiding van de [[Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016|Amerikaanse presidentsverkiezingen]]. Enkele jaren later werkte hij mee aan de ''European Comedy Summit'', een fictief evenement van televisiekomieken om uit te maken welk land het beste Europese land is. In 2024 maakte Böhmermann samen met Arjen Lubach een lied getiteld ''Verder naar rechts / Weiter nach Rechts'' over de politieke verschuiving naar [[Rechts (politiek)|rechts]] in Duitsland en Nederland.
+
Böhmermann werkt soms samen met collega's. Zo maakte hij na een filmpje van [[Arjen Lubach]] getiteld ''America first, the Netherlands second'' eenzelfde filmpje over Duitsland naar aanleiding van de [[Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016|Amerikaanse presidentsverkiezingen]]. Ook maakte hij een website waarop alle landen die eenzelfde soort filmpje gemaakt hadden te vinden waren. Enkele jaren later werkte hij mee aan de ''European Comedy Summit'', een fictief evenement van televisiekomieken om uit te maken welk land het beste Europese land is. In 2024 maakte Böhmermann samen met Arjen Lubach een lied getiteld ''Verder naar Rechts / Weiter nach Rechts'' over de politieke verschuiving naar [[Rechts (politiek)|rechts]] in Duitsland en Nederland.
  +
== Media ==
  +
*[https://www.youtube.com/@zdfmagazinroyale/featured YouTubekanaal ZDF Magazin Royale op YouTube]
  +
*[http://www.everysecondcounts.eu/ everysecondcounts.eu] website met ''America first, ... second''-filmpjes
  +
*[https://www.youtube.com/watch?v=AGH8xnH0eWg Verder naar Rechts / Weiter nach Rechts op YouTube]
  +
[[nl:Jan Böhmermann]]
  +
[[Categorie:Duits televisiepresentator]]
  +
[[Categorie:Duits komiek]]

Huidige versie van 30 apr 2024 om 10:20

Böhmermann in 2018.

Jan Böhmermann is een Duitse presentator en komiek. Hij heeft een eigen satirisch tv-programma genaamd ZDF Magazin Royale, daarvoor Neo Magazin en Neo Magazin Royale genoemd. Hij werkt voor de Duitse omroep ZDF.

Böhmermannaffaire

In 2016 vond de zogenoemde Böhmermannaffaire plaats. Böhmermann las toen een door hemzelf geschreven satirisch gedicht voor over de Turkse president Erdogan. Hij beledigde Erdogan behoorlijk in het gedicht. Verschillende mensen, waaronder Erdogan zelf, dienden een aanklacht in. In Duitsland is het beledigen van een buitenlands staatshoofd namelijk verboden. Böhmermann moest onderduiken. Hij vond dat Duitsland een vrij land is met vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrijheid om kunst te maken. Dat staat allemaal in de Duitse wet. Hij vond dan ook dat de toenmalige Duitse bondskanselier Angela Merkel hem moest beschermen. Merkel weigerde en vond dat Böhmermann strafrechtelijk vervolgd mocht worden. Böhmermann was woedend. De zaak kwam voor de rechter. Die besloot dat Böhmermann zijn gedicht niet meer mocht herhalen op straffe van een voorwaardelijke celstraf van een half jaar of 250.000 euro boete. Böhmermann en zijn advocaat gingen in hoger beroep en uiteindelijk was de uitkomst dat Böhmermann gewoon zijn gedicht mocht herhalen. Het viel volgens de rechter toch onder vrijheid van meningsuiting.

Samenwerking

Böhmermann werkt soms samen met collega's. Zo maakte hij na een filmpje van Arjen Lubach getiteld America first, the Netherlands second eenzelfde filmpje over Duitsland naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook maakte hij een website waarop alle landen die eenzelfde soort filmpje gemaakt hadden te vinden waren. Enkele jaren later werkte hij mee aan de European Comedy Summit, een fictief evenement van televisiekomieken om uit te maken welk land het beste Europese land is. In 2024 maakte Böhmermann samen met Arjen Lubach een lied getiteld Verder naar Rechts / Weiter nach Rechts over de politieke verschuiving naar rechts in Duitsland en Nederland.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Böhmermann&oldid=857504"