Jeruzalem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Stad

Jeruzalem (Hebreeuws: ירושלים, Jeroesjalajim) is een oude stad in Israël en ook de hoofdstad van dat land. Jeruzalem staat bekend als een stad die voor drie geloven heilig is: het Christendom (omdat Jezus hier is gestorven), het Jodendom (omdat hier de tempel van de Joden stond, hier is alleen nog de Klaagmuur van over) en de Islam.

Geschiedenis

De jaren v.Chr

Jeruzalem is al erg oud. Wanneer het precies is ontstaan is onduidelijk. Toen koning Saul de Filistijnen had verslagen werd hij de eerste koning van Israël. Zijn opvolger David veroverde Jeruzalem in 1004 v.Chr. Zijn opvolger Salomo liet een prachtige tempel bouwen. Toen bij zijn dood het Koninkriijk uiteen viel in het koninkrijk Israël en het koninkrijk Juda werd het de hoofdstad van Juda. Daarna werd Jeruzalem overheerst door de Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Grieken en uiteindelijk door de Romeinen. Die maakten het niet tot provincie van het Romeinse Rijk maar ze lieten het koninkrijk Juda gewoon nog steeds bestaan alleen dan onder leiding van een Romein.

Jezus Christus

Eén van die koningen was Herodes. Onder zijn bewind lieten de Joodse geleerden (bang geworden van Jezus Christus die steeds meer volgelingen kreeg) Jezus kruisigen. Dit gebeurde met zijn toestemming en zijn populariteit onder het volk daalde snel. Voordat Jezus gekruisigd werd waste Herodes zijn handen in water ten teken van zijn onschuldigheid. Hij zei: "Aan mijn handen kleeft geen bloed." Jezus was dood maar zijn volgelingen niet. Zij zouden zich vermenigvuldigen en nog steeds is het christendom het grootste geloof ter wereld.

Joden, Christenen en Romeinen

In het jaar 66 brak er een grote opstand uit onder de Joden tegen de Romeinen. Ze wilden zelf hun land besturen. Volgens hen had God hun Israël gegeven en waren zij de rechtmatige eigenaars van het land. De Romeinen lieten dat niet op zich zitten. Jeruzalem werd geplunderd en vernield en ook de Tempel, het allerheiligste van de Joden moest eraan geloven. Maar een muur bleef bestaan: De huidige Klaagmuur. Toen de Romeinen christelijk werden werd Jeruzalem dat ook (de leiding dan, het volk bleef over het algemeen Joods). Jeruzalem is belangrijk voor de Joden, Christenen, en Moslims.

Kruistochten

Vroeger (in de middeleeuwen) vochten de Christenen en de Moslims om Jeruzalem en het Heilige Land (nu Israel en Palestina). De Christelijke ridders, bekend als de "kruisvaarders" gingen regelmatig op kruistocht op Jeruzalem te veroveren. Dat lukte ze, maar uiteindelijk raakten ze het weer kwijt aan de moslims, die er daarvoor ook al woonden samen met de joden. Toen de kruisvaarders in 1099 Jeruzalem hadden veroverd werd de complete bevolking afgeslacht. Niemand werd gespaard. Iedereen ging er aan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jeruzalem&oldid=358082"