Jodenvervolging in Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jodenvervolging in Duitsland

In het jaar 1933 werd Adolf Hitler leider in Duitsland. Vanaf dat moment wordt er meer geweld gebruikt. Duitsland had de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verloren, Hitler en zijn nazi´s (zijn aanhangers) geven de Joden hier de schuld van. De Joodse mensen worden steeds meer buitengesloten. Er wordt gediscrimineerd: een bepaalde groep mensen, in dit geval de Joden, wordt achtergesteld. Er heerste Jodenhaat bij de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Dit was de politieke partij van Hitler.

In 1935 worden de Neurenbergerwetten ingevoerd door Duitsland. In deze wetten staat dat Duitsers niet meer mogen trouwen met Joden en dat Joden geen burgerrechten meer hadden. Dit betekende dat zij veel minder mochten dan de rest van het volk.

In 1938 vond de Kristallnacht plaats. Dit was een gewelddadige actie tegen Joden in heel Duitsland. Joodse winkels en synagogen werden aangevallen en vernield. De naam 'Kristallnacht' komt van het vele glaswerk dat die nacht kapot werd gemaakt.

Jodenvervolging verspreid naar de rest van Europa

Dit vond allemaal nog plaats in Duitsland en hier is het dus ook allemaal begonnen, maar vanaf 1939 krijgt ook de rest van Europa meer te maken met het geweld tegen de Joden. Op winkeldeuren, schooldeuren, zwembaden en bij parken verschenen bordjes met de tekst "Verboden voor Joden". Ze mochten ook niet meer telefoneren en niet meer met de tram. Ook moest er een J in hun paspoort komen te staan om te laten zien dat ze Joods waren. Joden en niet-Joden werden steeds meer van elkaar gescheiden.

Op 25 en 26 Februari in 1941 vond de Februaristaking plaats. Dit was een protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Nederlanders lieten zien dat ze het niet eens waren met al het geweld en kwamen in opstand. Deze Februaristaking werd met geweld gestopt. Veel Joden werden naar het kamp Mauthausen in Oostenrijk gestuurd.

In het jaar 1941 zoeken Hitler en zijn nazi's naar de 'Endlösung', het Duitse woord voor Eindoplossing. De eindoplossing voor het Joodse 'probleem'. Dit leidt tot de Wannsee conferentie in 1942. Tijdens deze bijeenkomst wordt de verplaatsing van de Joden naar verschillende concentratiekampen afgesproken. Dit was het echte begin van het willen uitroeien van het Joodse volk.

Vanaf begin 1942 moesten Joodse mensen een Jodenster gaan dragen op hun kleding als zij in het openbaar waren. Deze sterren waren niet gratis, elke Jood moest voor een ster een textielzegel inleveren en 4 cent betalen. Iedereen kon zo zien dat ze Joods waren.

Slachtoffers in Nederland

In Nederland zijn er erg veel Joodse slachtoffers gevallen. Van de 140.000 voljuden (volledig Joods; mensen met Joodse vader en moeder) werden 107.000 naar concentratiekampen gestuurd. Maar 5500 mensen overleefden deze kampen. Er doken zo'n 24.000 Joden onder, waarvan er ongeveer 8.000 werden verraden of alsnog gearresteerd bij zoekacties. 4000 Joden vluchtten naar een neutraal en ongeveer 3000 lukte dit. De overige Joodse Nederlanders overleefden door valse papieren of huwelijk met een niet-Joodse Nederlander.

[Anne Frank]

Een van de bekendste slachtoffers was het Nederlandse, Joodse meisje Anne Frank. Ze woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam met haar vader, haar moeder en zus Margot. Toen de oorlog uitbrak in 1940 was Anne nog maar 11 jaar oud. Wanneer Margot Frank werd opgeroepen voor dwangarbeid in Duitsland besloot de familie Frank onder te duiken. Zij leefden twee jaar lang in de angst om gevonden te worden in het Achterhuis. Op 4 augustus 1944 werd de familie verraden en naar het concentratiekamp Auschwitz in Polen gebracht. Anne en Margot moeten later naar concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland, maar hun ouders blijven in Auschwitz. Anne en haar zus krijgen bijna niks te eten en worden erg ziek. Zij overlijden in dit kamp. Anne Frank is 15 jaar oud geworden.

Anne heeft tijdens haar tijd in het Achterhuis een dagboek bijgehouden. Het dagboek is nooit afgemaakt omdat zij werden opgepakt door de Duitsers. Haar boek is gered door Miep Gies, een van de mensen die hielp met het onderduiken van de familie Frank.

Literatuur:

Anne Frank Stichting. (z.d.). Het Amsterdam van Anne Frank.

Bruin, de., R. & Bosua, M. (2013). Geschiedenis geven: praktische didactiek voor het basisonderwijs. Van Gorcum: Assen.

Klokhuis. (2009). Anne Frank [video].

Oort, van., J. (2014). Genocide [video].

Visser, Y. (z.d.). De Jodenster: symbool van de Jodenvervolging.

Wikipedia. (z.d.) Nationaalsocialisme.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jodenvervolging_in_Nederland&oldid=530616"