Krimcrisis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Update)
Regel 9: Regel 9:
   
 
===Verder verloop===
 
===Verder verloop===
Overal op de Krim braken relletjes uit. Sommige plaatselijke leiders werden afgezet en pro-Russen namen de macht over. Er werd ook gevochten al vielen er nog geen doden. Er is veel onduidelijk over wat er precies gebeurde. Russen omsingelden Oekraïense legerbases en het was nog net geen oorlog. Intussen blokkeerde Oekraïne de [[landengte van Perekop]] zodat de Russen in ieder geval niet verder Oekraïne in konden trekken. Op 16 maart werd er een [[referendum]] gehouden voor of tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland. Een overweldigende meerderheid koos vóór Rusland maar helemaal klopte het niet; Oekraïners en Krim-Tataren weigerden mee te stemmen. Op 18 maart werd de Krim officieel geannexeerd door Rusland. Ook viel die dag de eerste dode: Een Oekraïense officier. Of hij werd gedood door Russische militairen op door pro-Russische burgers is onbekend. Intussen bedacht Poetin allemaal redenen om het eerlijk te laten lijken dat de Krim wordt bezet. Oekraïne, de EU en de VS erkennen de aansluiting van de Krim bij Rusland niet. Op dit moment is het dus onduidelijk bij welk land het echt hoort. De Krimcrisis lijkt erg op de bemoeienis van Rusland in Zuid-Ossetië, [[Georgië]] in 2008 wat eindigde in een oorlog van vijf dagen. Op 20 maart enterde Russische militairen Oekraïense schepen, er zijn schoten gevallen maar geen doden of gewonden. Op 22 maart is de laatste basis van de Oekraïeners op de Krim in Russische handen gevallen en eigenlijk lijkt het alleen nog op de [[landengte van Perekop]] nog onduidelijk wie de baas is. Ook werd bekend dat vele Oekraïense soldaten zijn overgelopen naar de Russen door de slechte communicatie tussen de soldaten en de regering in Kiev. Op de [[Nuclear Security Summit 2014]] hebben een paar wereldleiders waaronder Obama ook gepraat over de kwestie op de Krim.
+
Overal op de Krim braken relletjes uit. Sommige plaatselijke leiders werden afgezet en pro-Russen namen de macht over. Er werd ook gevochten al vielen er nog geen doden. Er is veel onduidelijk over wat er precies gebeurde. Russen omsingelden Oekraïense legerbases en het was nog net geen oorlog. Intussen blokkeerde Oekraïne de [[landengte van Perekop]] zodat de Russen in ieder geval niet verder Oekraïne in konden trekken. Op 16 maart werd er een [[referendum]] gehouden voor of tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland. Een overweldigende meerderheid koos vóór Rusland maar helemaal klopte het niet; Oekraïners en Krim-Tataren weigerden mee te stemmen. Op 18 maart werd de Krim officieel geannexeerd door Rusland. Ook viel die dag de eerste dode: Een Oekraïense officier. Of hij werd gedood door Russische militairen op door pro-Russische burgers is onbekend. Intussen bedacht Poetin allemaal redenen om het eerlijk te laten lijken dat de Krim wordt bezet. Oekraïne, de EU en de VS erkennen de aansluiting van de Krim bij Rusland niet. Op dit moment is het dus onduidelijk bij welk land het echt hoort. De Krimcrisis lijkt erg op de bemoeienis van Rusland in Zuid-Ossetië, [[Georgië]] in 2008 wat eindigde in een oorlog van vijf dagen. Op 20 maart enterde Russische militairen Oekraïense schepen, er zijn schoten gevallen maar geen doden of gewonden. Op 22 maart is de laatste basis van de Oekraïeners op de Krim in Russische handen gevallen en eigenlijk lijkt het alleen nog op de [[landengte van Perekop]] nog onduidelijk wie de baas is. Ook werd bekend dat vele Oekraïense soldaten zijn overgelopen naar de Russen door de slechte communicatie tussen de soldaten en de regering in Kiev. Op de [[Nuclear Security Summit 2014]] hebben een paar wereldleiders waaronder Obama ook gepraat over de kwestie op de Krim. Later heeft de crisis zich ook uitgebreid naar het oosten van Oekraïne. Het zou zo kunnen zijn dat het tot een oorlog komt.
   
 
==Meningen van andere landen==
 
==Meningen van andere landen==

Versie van 15 apr 2014 19:46

Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Bestand:Liggingkrim3.jpg
Een kaartje van Europa. Donkergroen is de Krim, groen Oekraïne en rood Rusland.

De Krimcrisis is de naam voor een grote crisis op de Krim. Na de Euromaidan (grote protesten) in Oekraïne werd president Viktor Janoekovitsj daar verjaagd. Veel inwoners van de Krim waren het hier niet mee eens aangezien veel mensen daar oorspronkelijk Russisch waren en Janoekovitsj goede banden had met Rusland. Rusland wilde aansluiting van de Krim bij Rusland en veel inwoners van de Krim waren het daar mee eens. Rusland deed een inval in de Krim en de Russische militairen hadden de Krim in handen. Er is nu nog een kans op oorlog tussen Oekraïne en Rusland. De VS en het VK hebben er ook mee te maken. Dat is zo omdat ze met de Russen hadden afgesproken dat die in ruil voor slopen van de kernwapens van Oekraïne niet Oekraïne zouden aanvallen. Vladimir Poetin zegt dat hij zich hier niet aan hoeft te houden omdat hij de opstand in Oekraïne ongrondwettig vindt en dat hij zich er daarom niet aan hoeft te houden. De opstand kan nog erger worden, Rusland heeft namelijk de Krim geannexeerd. Veel andere landen erkennen het niet. Zal het een oorlog worden?

Verloop

Begin

Op 26 februari begon de Krimcrisis eigenlijk. Nadat al maandenlang protesten in Oekraïne en vooral Kiev aan de gang waren verplaatste toen de onrust zich naar de Krim waar de bevolking erg verdeeld was en is. Er wonen veel oorspronkelijke Russen in de Krim die over het algemeen voor aansluiting bij Rusland zijn. Ook wonen er Krim-Tataren, de oorspronkelijke bewoners van de Krim die het liefst bij Oekraïne blijven. De Oekraïners willen natuurlijk het liefst bij Oekraïne horen. De Russen zouden de Krim graag willen hebben, dat komt doordat een groot deel van de Zwarte Zeevloot er ligt en de Krim ligt erg handig voor Rusland. Het parlement van de Krim-Tataren riep op tot het vormen van groepen mensen die zichzelf verdedigden.

Bezetting door Rusland

Op 27 februari bezetten Russische, gewapende mannen het parlementsgebouw in Simferopol en de vlag van Rusland werd gehesen. Ook twee vliegvelden werden bezet door Russische soldaten net zoals het gebouw van de staatstelevisie van Oekraïne. De VN-Veiligheidsraad kwam bijeen om de zaak te bespreken. Het Russische parlement, de Doema en de Federatieraad, gaven op 1 maart toestemming om militairen in te zetten op de Krim. Snel verspreidden de soldaten zich over het schiereiland. De president van Oekraïne was woedend en liet het leger mobiliseren (klaarmaken voor de strijd). Ook waarschuwde hij Rusland. Militairen van Rusland in Oekraïne? Oorlog!

Verder verloop

Overal op de Krim braken relletjes uit. Sommige plaatselijke leiders werden afgezet en pro-Russen namen de macht over. Er werd ook gevochten al vielen er nog geen doden. Er is veel onduidelijk over wat er precies gebeurde. Russen omsingelden Oekraïense legerbases en het was nog net geen oorlog. Intussen blokkeerde Oekraïne de landengte van Perekop zodat de Russen in ieder geval niet verder Oekraïne in konden trekken. Op 16 maart werd er een referendum gehouden voor of tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland. Een overweldigende meerderheid koos vóór Rusland maar helemaal klopte het niet; Oekraïners en Krim-Tataren weigerden mee te stemmen. Op 18 maart werd de Krim officieel geannexeerd door Rusland. Ook viel die dag de eerste dode: Een Oekraïense officier. Of hij werd gedood door Russische militairen op door pro-Russische burgers is onbekend. Intussen bedacht Poetin allemaal redenen om het eerlijk te laten lijken dat de Krim wordt bezet. Oekraïne, de EU en de VS erkennen de aansluiting van de Krim bij Rusland niet. Op dit moment is het dus onduidelijk bij welk land het echt hoort. De Krimcrisis lijkt erg op de bemoeienis van Rusland in Zuid-Ossetië, Georgië in 2008 wat eindigde in een oorlog van vijf dagen. Op 20 maart enterde Russische militairen Oekraïense schepen, er zijn schoten gevallen maar geen doden of gewonden. Op 22 maart is de laatste basis van de Oekraïeners op de Krim in Russische handen gevallen en eigenlijk lijkt het alleen nog op de landengte van Perekop nog onduidelijk wie de baas is. Ook werd bekend dat vele Oekraïense soldaten zijn overgelopen naar de Russen door de slechte communicatie tussen de soldaten en de regering in Kiev. Op de Nuclear Security Summit 2014 hebben een paar wereldleiders waaronder Obama ook gepraat over de kwestie op de Krim. Later heeft de crisis zich ook uitgebreid naar het oosten van Oekraïne. Het zou zo kunnen zijn dat het tot een oorlog komt.

Meningen van andere landen

  • Vlag van Rusland Rusland De Russische premier Dmitri Medvedev vindt dat de nieuwe regering in Kiev in Oekraïne "ongrondwettig" is en dat Rusland 'm daarom niet kan erkennen. Hij zei ook: De levens van Russen en de Russische belangen in Oekraïne staan op het spel.
  • 20px Europese Unie De Europese Unie vond dat Oekraïne nog steeds lid mocht worden van de EU als het maar zich aan de wetten van de EU houdt. De Unie is tegen de samenvoeging van de Krim bij Rusland.
  • Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten De VS is fel tegen de manier waarop de Krim wordt bezet. Barack Obama vindt het vooral belangrijk dat het Oekraïense volk zélf z'n toekomst kan bepalen.
  • 20px NAVO. De NAVO erkent de Russische Krim ook niet. De NAVO houdt de situatie scherp in de gaten.
  • Vlag van België België De Belgische premier Elio Di Rupo schreef in een tweet: "Russische troepen in Oekraïne: zeer bezorgd door situatie. België vraagt het strikte respect van het internationaal recht door iedereen."
  • Vlag van Nederland Nederland Mark Rutte zei dat het voor Nederland belangrijk is om goed samen te werken met de bondgenoten de VS, het VK en Duitsland. Uiteraard keurt ook hij de bezetting af.
  • 20px VN De VN riep op tot contact tussen Rusland en Oekraïne.
  • Vlag van Duitsland Duitsland Bondskanselier Angela Merkel overtreedt Poetin de internationale regels. Dat zei ze in een telefoongesprek met Poetin.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Krimcrisis&oldid=329505"