Middellandse Zee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Middellandse Zee ligt ten zuiden van Europa en ten noorden van Afrika, meer precies tussen Zuid-Europa, West-Azië en Noord-Afrika. De zee is 3850 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 600 km, de gemiddelde diepte is ongeveer 1430 m. De totale oppervlakte van de zee is ongeveer 2 miljoen km².

Er is bijna geen eb en vloed door de nauwe verbinding met de Atlantische Oceaan. Deze verbinding noemen we de Straat van Gibraltar. De Middellandse Zee heeft ook nog 'zijzeeën' zoals de Ionische Zee en de Egeïsche Zee.

Geografie

De Middellandse Zee is een intercontinentale middellandse zee of middelzee, het vormt de grens tussen Europa en Afrika en gedeeltelijk ook die tussen Europa en Azië. De zee is via de Straat van Gibraltar (tussen Spanje en Marokko) verbonden met de Atlantische Oceaan en via de Bosporus met de Zwarte Zee, die volgens sommige opvattingen (maar niet volgens het dagelijkse spraakgebruik) ook tot de Middellandse Zee behoort. De verbinding met de Rode Zee is een kunstmatige en verloopt via het Suezkanaal dat in Egypte ligt.

Tot de Middellandse Zee behoren ook de Adriatische Zee ten oosten van Italië, de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Aziatisch Turkije, de Ionische Zee tussen Italië en Griekenland, de Tyrreense Zee ten westen van Italië, de Ligurische Zee ten noorden van Corsica, de Levantijnse Zee ten oosten van Cyprus, de Zee van Alborán tussen Spanje en Marokko, de Balearische Zee tussen Spanje en de Balearen en de Libische Zee tussen Libië en Kreta

Landen

Landen die aan de Middellandse Zee grenzen:

Eilanden

De belangrijkste eilanden gelegen in de Middellandse Zee zijn: in het westen: de Balearen met Mallorca, Menorca en Ibiza centraal: Corsica, Sardinië, Sicilië, Malta en Djerba in het oosten: Kreta, Rodos en Cyprus [bewerken]Landen Landen die aan de Middellandse Zee grenzen zijn: in het noordwesten en noorden: Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië in het noordoosten en oosten: Griekenland, Turkije, Syrië, Libanon en Israël aan de zuidzijde: Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko eilandstaten: Malta en Cyprus Andere gebieden Akrotiri en Dhekelia (Verenigd Koninkrijk; op het eiland Cyprus) Ceuta en Melilla (Spanje; zuidwesten) Gazastrook (Israël/Hamas; oosten) Gibraltar (Verenigd Koninkrijk; noordwesten) Turkse Republiek Noord-Cyprus (Turkije; de facto onafhankelijke eilandstaat) Rivieren De Nijl is verreweg de grootste rivier die uitmondt in de Middellandse Zee. Alle andere grotere rivieren (langer dan 400 kilometer) die in de Middellandse Zee uitmonden, ontspringen in Europa. Van west naar oost zijn het: de Ebro, de Rhône, de Tiber, de Po, de Adige (Etsch) en de Maritsa (Evros).


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middellandse_Zee&oldid=455671"