Nederlandse gemeente

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 30 nov 2013 om 19:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Werk}} De '''Nederlandse gemeente''' is na het land en de provincie derde bestuurslaag van Nederland. Nederland telt 408 gemeenten en 3 openbare lichamen. De ...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

De Nederlandse gemeente is na het land en de provincie derde bestuurslaag van Nederland. Nederland telt 408 gemeenten en 3 openbare lichamen. De 3 openbare lichamen worden ook wel bijzondere gemeenten genoemd.

Geschiedenis

Tot en met 1795, de tijd van het Republiek werd Nederland lokaal erg verschillend bestuurd. Toen was er onderscheid tussen plaatsen met of zonder stadsrechten:

  1. Steden hadden de meeste rechten en zelfstandigheid.
  2. Dorpen werden ook wel een heerlijkheid genoemd en werden bestuurd door een persoon.
  3. Buurtschappen hadden vaak niks.

In 1795 werd hier een einde aangemaakt. Tijdens de Bataafse Republiek werd de gemeente ingesteld. In Frankrijk was dit bedacht en het ging daar heel goed. In deze tijd werd het alleen gebruikt voor de administratie goed te laten verlopen. In 1801 werden de gemeenten zelfstandiger. In de tijd van Koninkrijk Holland werd het veranderd. Er werd een wet gemaakt die de gemeente erkend, Gemeentewet. Hierdoor werden gemeenten minder zelfstandig en werden alleen voor administratieve reden gebuikt. In 1808 werd er in nieuwe Franse gemeentewet ingevoerd. In d wet stond dat elke plaats met meer dan 2000 inwoners een gemeente kon worden. Omdat veel plaatsen dit inwonersaantal niet hadden werden er een aantal gemeenten samengevoegd. In de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd dit weer teruggedraaid naar de situatie van de 18de eeuw. In 1848 maakte minister Thorbecke een definitieve wet. De gemeente was weer terug. In 1966 werd begonnen met gemeentewijzigingen. zo kostte het minder geld. Tot op de dag van vandaag worden gemeenten nog steeds samengevoegd.

Taken

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlandse_gemeente&oldid=293611"