Oester

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Oester
Ostreoidea

Oester.JPG

Leefgebied Zeeën
Leefomgeving Zoute en brakke getijdegebieden
Behoort tot de Tweekleppigen, Weekdieren (Mollusca), Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

Een oester is de algemene naam voor een aantal verschillende families van tweekleppige weekdieren die in zoute of brakke leefomgevingen leven in zee. Bij sommige soorten zijn de kleppen sterk verkalkt en vele zijn enigszins onregelmatig van vorm. Veel, maar niet alle oesters behoren tot de superfamilie Ostreoidea.

Sommige soorten oesters worden vaak gegeten (gekookt of rauw), en op sommige plaatsen worden ze als een delicatesse beschouwd. Sommige soorten pareloesters worden geoogst voor de parel die in de mantel wordt geproduceerd. Deze kunnen wel 30.000 euro waard zijn. Zo worden Windowpane-oesters geoogst vanwege hun doorschijnende schelpen, die worden gebruikt om verschillende soorten decoratieve voorwerpen te maken.

Soorten

  • Anomiidae - zadeloesters
  • Dimyidae - dimyarische oesters
  • Ostreidae – echte oesters
  • Placunidae - ruit oesters
  • Pteriidae - veeroesters
  • Spondylidae - stekelige oesters

Pareloester

Bijna alle schelpdragende weekdieren kunnen parels afscheiden, maar de meeste zijn niet erg waardevol. Parels kunnen zich vormen in zowel zoutwater- als zoetwateromgevingen.

Pareloesters zijn niet nauw verwant aan echte oesters, omdat ze lid zijn van een aparte familie, de gevederde oesters (Pteriidae). Zowel gekweekte parels als natuurlijke parels kunnen worden gewonnen uit pareloesters, hoewel andere weekdieren, zoals de zoetwatermosselen, ook parels van commerciële waarde opleveren.

Beschrijving

Oesters ademen voornamelijk via kieuwen. Naast hun kieuwen kunnen oesters gassen uitwisselen over hun mantels, die zijn bekleed met vele kleine, dunwandige bloedvaten. Ze hebben een klein hart met drie kamers, liggend onder de adductoren (spieren die de kleppen openen en sluiten). Dat hart pompt kleurloos bloed naar alle delen van het lichaam. Tegelijkertijd verwijderen twee nieren, die zich aan de onderkant van de spier bevinden, afvalstoffen uit het bloed. Hun zenuwstelsel omvat twee paar zenuwkoorden en drie paar zogeheten ganglia (soort zenuwcellen). Er is geen bewijs dat oesters hersenen hebben.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oester&oldid=801744"