Pluto (dwergplaneet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pluto en Charon

Aan de rand van het Zonnestelsel bevindt zich Pluto. Bijna 6000 miljoen kilometer van de Zon vandaan. Daar is het altijd nacht en ijskoud, ongeveer 270 graden onder nul. Pluto is een dwergplaneet in de kou.

Pluto is genoemd naar de god van de onderwereld. De dwergplaneet heet zo omdat hij het verst weg staat van de zon. Dat is ook de reden dat het op Pluto bijna altijd donker is.

Pluto draait in 248 jaar om de zon! Niet in een rondje, maar in een ei-vorm. Soms staat Pluto daardoor dichterbij, soms weer verder weg! Pluto is zo ver weg, dat nog geen ruimtevaartuig op de dwergplaneet is geweest.

Charon

Charon is een maan van Pluto. De maan is ontdekt door James Christy en Robert Harrington. Charon is 19.570 km. Sjabloon:Zonnestelsel

Pluto Weetjes

Hoe noem je een nieuwe planeet? Toen de negende planeet ontdekt werd, vond de 11 jarige Venetia Bruney dat die Pluto moest heten. Pluto was de Griekse god van de dood. Een perfecte naam voor een donkere, sombere planeet. Een jaar op Pluto duurt 247,7 aardse jaren zo lang doet Pluto over een reis rond de zon. Pluto moet eigenlijk een baby planeet genoemd worden, vanwege zijn grootte. Hij is nog kleiner dan onze maan. De dunne dampkring van Pluto bestaat uit stikstof en koolmonoxide.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pluto_(dwergplaneet)&oldid=216300"