Sint-Barbarakerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Sint-Barbarakerk is een bekende kerk van Culemborg in het centrum. Culemborg ligt vlak bij de Lek, in Gelderland. het is een katholieke kruiskerk.

De geschiedenis van de kerk

De Sint-Barbarakerk is gebouwd ter vervanging van de Sint-Janskerk die toen te klein en in een slechte staat was. Die kerk, was gewijd aan Sint-Jan, hij was een doper. De bouw van de nieuwe kerk stond onder de leiding van pastoor Jacobs. Op 4 december 1886, was de kerk af en de naamdag was toen toevallig Sint-Barbara. Dus daar komt de naam van. De kerk was ontworpen door Petrus Johannes van Genk. Naast baksteen is er ook veel gebruik gemaakt van natuursteen. Nu is de kerk een rijksmonument. In 1991 is de kerk opnieuw gerestaureerd en de toren is 62m hoog.

Het orgel

Het orgel is in 1861 gebouwd voor 4450 gulden dat is nu 2020 euro. Vroeger was dat echt veel. Dit orgel stond eerst in de Janskerk. In 1886 is het orgel in de Sint-Barbara kerk gezet. Het heeft twee klavieren (=toetsenborden) en ook 2 pedalen die zorgen ervoor dat de klank veranderd. Bv. harder of zachter. In 1972 is het orgel gerestaureerd: het pijpwerk was verplaatst en een extra pedaal. Daarna is het naar het priesterkoor verplaatst. Toen in 1992 een nieuwe vloer in de kerk was gelegd is het orgel weer in de oude staat gebracht. Hierdoor heeft het weer zijn oude klank terug.

De Barbaratoren

De sint-Barbara toren In eerste instantie hing er slechts een klok: de Elisabeth klok. De klok is afkomstig uit de Sint-Janskerk. De klok is in 1555 gegoten door de Utrechtse meestergieter: Jan Tolhuis. De klok is naar Elisabeth van Culemborg vernoemd. Zij was een belangrijk persoon. In 1925 zijn er 3 grote klokken bij gekomen. In de tweede wereldoorlog hadden de Duisters de klokken in beslag genomen omdat zij veel waard was. Na de tweede wereld oorlog is alleen de Elisabeth klok terug gevonden. De andere 3 waren omgesmolten. Daarom zijn er in 1948 drie nieuwe kerklokken gegoten. Nu hangen ze samen in de toren. De Elisabeth klok wordt niet meer geluid omdat hij gebarsten is en daarna gelast. Daardoor is de klank niet mooi meer en klinkt het niet meer met de andere klokken.


Waarom de naam sint-Barbara kerk?

Barbara was een heilige en daardoor heet de naam zo. Wil je meer over Barbara weten klik dan op deze link.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Barbarakerk&oldid=445749"